Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Molotov Jukebox’la tanışın

Efendim zaten tanıyoruz diyen buradan ayrılsın, tatsızlaşmayalım. Benim kendilerine ilgim solistleri dolayısıyla. Kendisini “Game of Thrones”da ya da “Harry Potter”da fark etmiş olabilirsiniz

İspanyol asıllı İngiliz oyuncu ve şarkıcı Natalia Tena’dan ve grubu Molotov Jukebox’dan bahsediyorum. 2011’de ve 2012’de yayımlanan iki EP’leri var. Siz not edin, albüm çıkınca kapışırsınız. Neden mi? Çünkü Türk halkının tam kalbine hitap ediyorlar.
“Türk milletinin beğendiği yabancı müzikler” diye bir kategori var. Bence müzik mağazalarında muhtelif raflarda bu başlıkla bir bölüm oluşturulmalı ki zorluk çekmesin vatandaş. Formül belli zaten. Bir Zaz, bir Helldorado, bir Devotchka, bir Pink Martini gibi konserinizde kapılar kırılsın istiyorsanız hemen bir “check list” oluşturun baştan üstünü
çize çize gidin.
Akordiyon var mı? Var. Nefesli var mı? Var. Rock’a dokunur mu ucu? Evet. Balkan havaları var mı? O da var. Vurmalılar çeşitli mi? İrili ufaklı. Güzel/çılgın/tatlı deli/karizmatik/eksantrik kadın solist var mı? Evet. O halde Türk milleti sizi sevecek.
Bence Molotov Jukebox’ın peşini bırakmayın. Babylon Soundgarden Festivali’ne geliyor bu yıl kendileri. Bu yıl dediğim 25-26 Mayıs tarihleri oluyor. İstanbul ve Ankara’da.
Yeri gelmişken bir-iki bilgi vereyim. Soundgarden geçen yıl olduğu gibi Parkorman’da yapılacak. Ancak şimdiki ana sahnenin arkalarına düşen alanda, ağaçların altında masal gibi bir ortamda yeni bir sahne daha açılacak. Biliyorsunuz diğer assolistler Kings Of Convenience ve DeVotchKa. Bu Babylon piknik kafası bu yıl Ankara’ya da yansıyor. Mekan tam Anayasa Mahkemesi’nin karşısındaymış. Ağaçlı mağaçlı yeşillikli bir ortammış. Anayasa manzaralı piknik güzel olur, meraklısına duyuralım.
Dinleyiniz: “Double Dare” EP (2011), “Bang” EP (2012)

Haberin Devamı

İTİRAF EDİYORUM

* Birkenstock terörü başladı. Arkadaşlar başka marka yok mu, başka terlik yok mu yeryüzünde Türk’e?
(Kürt’e, Çerkez’e, Laz’a, Gürcü’ye hatta...)
* Duyduğum en şahane kulis isteği şu: Tiesto 7 Haziran’daki konseri öncesinde backstage’de saç renkleri birbirinden farklı, boyları 1.80’in üzerinde dört kız hostes olmasını şart koşmuş. Bir diğeri de kulise girerken geçtiği odaların ışıklarının kapalı olması. Kendisi açacakmış. Ciddi bunlar. Haydi hayırlısı.

Haberin Devamı

Dertsiz başa dert!

Mert Tünay’ın “Güzel” isimli şarkısını duymuşsunuzdur bir yerlerden. Güzel bir şarkı. Şimdi devamı da geldi. Hali vakti yerinde, toplumda saygın bir yere sahip, aklı başında bir müzik stüdyosu sahibiyken gaza gelip bir albüm çıkardı Mert Tünay. Yani dertsiz başına dert almış oldu. Şimdi işin yoksa peşinden koştur dur ki iki kişi dinlesin, üç kişi yorum yazsın. Türkiye’de müzik yapmak zor zanaat cidden (ironi yapmıyorum). Bunları niye yazdım, şunun için... Albümü sevdim. Mert Tünay eskiden beri müzisyenlik yapan, hem performans sanatçısı hem de besteci ve düzenlemeci olarak işleri bulunan biri. “Güzel” onun ilk albümü. Evet, içinde “Güzel”, “Taş”, “İkizler”, “Ne Güzel Bir Pazar” adında dört şarkı var sadece ama olsun (Güzel ve İkizler’in farklı versiyonlarıyla toplam altı ediyor). Solo kariyere güzel bir başlangıç. Babylon’daki tanıtım gecesinde grubunu da dinledim, sağlam müzisyenler.
Kategorilere girmeyeceğim, bir kulak verin.

Haberin Devamı

ŞARKILARDAN NOTLAR

“Kalan Giden Benim”
Koray Candemir

Koray Candemir farklı ekiplerle, bu ekiplerin farklı kombinasyonlarıyla müzik yapmaya devam etti ve kafamı o kadar karıştırdı ki en son kiminle çalışıyor, grubun adı ne emin değildim. Neyse ki sadece kendisi olarak bir albüm yaptı. 2001’deki ilk solo albümünün ardından
bu ikinci. Adı “Yarım Kalan”. İlk şarkı “Kalan Giden Benim” güzel şarkı olmuş, sözleri Esin İris yazmış, dinledik beğendik. “Sortaç falan olacağına bu olsa ya yaz hit’i” diye içimizden geçirdik.

“Get Lucky”
Daft Punk

Valla Daft Punk’ı seven ona bayılır, sevmeyen de hayat boyu sevmez.
Ben ilk gruptayım. “Get Lucky” şahane bir şarkı. Çok basit, dinleyene “Bunu ben de düşünebilirdim, ne yani!” dedirtiyor. O yüzden de
şahane. Pharrell Williams’ı da severiz NERD’den saygı duyarız. Her şey şahane. Tek sorun, artık o kadar çok dinledim ki zehirlenmek üzereyim.

“Check My Heart”
The Pastels

The Pastels yeni albüm hazırladı.
15 yıl sonra. 90’lardan bir şeyler geri dönecekse böyle dönsün. İlk single “Cehck My Heart”ı dinler dinlemez favorilere aldım, like ettim, yıldızladım, kalpledim, yaptım bir şeyler anlayın işte. Pazar sabahı pikniğe giden ve gerçekten hayatta derdi tasası olmayan mutlu biri olduğunuzu hayal edin bir an. İşte öyle bir şarkı.