Boston bombacısı Dzhokhar Tsarnaev’i kapağına taşıyan ve hikayesini okurlarıyla paylaşan Rolling Stone dergisi çok eleştirildi. Oysa sadece “gazetecilik” yaptı ve bu, derginin tarihinde tartışılan ilk haber değil
Jann Wenner, David Dalton ve bana Charles Manson’la ilgili bir hikaye yazmamızı önerdi. Hiçbir editör fikri beğenmedi. Ama Jann ortada bir hikaye olduğunda ısrarlıydı.”
Bu cümleler Rolling Stone editörü David Felton’a ait. Sene 1970, Manson toplumun nefret ettiği bir katil ve derginin sahibi Jann Wenner onun hikayesini yapmaya karar veriyor. Elbette önce kimse bu fikirden hoşlanmıyor ancak zamanla ortada inanılmaz bir hikaye olduğu anlaşılıyor. Editörler üç ay boyunca Manson’la ve yakınlarıyla görüşüyor. Haber yayımlanınca dergi çok eleştiriliyor ancak yıl sonunda haber Ulusal Dergi Ödülü’nü (National Magazine Award) alıyor.
Rolling Stone’un bir başka kapağı bundan 42 yıl sonra aynı etkiyi yarattı. Pek çok insan bombacı teröristin kapak olmasına kızdı, kurbanlara saygısızlık olarak gördü.
Ama dergi için sıradan bir Amerikan gencinin teröriste dönüşmesinin arkasında yatan hikaye yazmaya değerdi. Bunu okuduğunuzda zaten sistemin insanları canavar yaptığını görüyorsunuz. Halen internette var, hükümetleri yayın yasağı falan getirmemiş, okuyabilirsiniz.
Rolling Stone kurulduğu 1967’den bu yana pek çok olay yaratan haber ve kapağa imza attı. Müziği sadece eleştirmenlik ya da sanatçıların albüm tanıtımı olarak görmedi, toplumu ilgilendiren olaylara ışık tutmaya çalıştı, pek çok kültürel ve sosyal alanda tabuların devrilmesine öncülük etti. Derginin en fazla konuşulan ve tartışılan kapaklarından bazılarının kısa hikayeleri şöyle...
1 - John Lennon (1967)
Rolling Stone’un ilk sayısının kapağında John Lennon asker kıyafetiyle görülüyor. Vietnam savaşının Amerikan toplumunu böldüğü, savaş karşıtlığının vatan hainliği olarak görüldüğü yıllar.
O sırada John Lennon’ın oynadığı, savaşa dair bir kara mizah olan “How I Won The War” filminin afişinden üretilen
bu kapak derginin politikasını daha ilk sayıda ortaya koyuyor.
2 - Nirvana (1992)
Rolling Stone o dönem “rock’ın yeni yüzleri” sayısının kapağına koymak için bir grup arıyor. Grunge kuşağı “Smells Like Teen Spirit”i marş haline getirmiş ve eğer amaç zamanın ruhunu yakalamaksa ve bir kuşağı anlamaksa kapakta onlar olmalı. Ama Kurt Cobain derginin bu yaklaşımına gıcık. “Ben kendimden başka kimsenin sözcüsü falan değilim, kafam herkes kadar karışık” diyor. En önemlisi de yeraltından çıkan ama müzik alemine kafadan dalan ve dev satışlara ulaşan bir grup olmalarına sinir oluyor. Kapak çekimine Cobain kendi “ürettiği”
tişörtle geliyor. Beyaz bir tişörte siyah kalemle “corporate magazine still suck” (büyük dergiler yine de boktan) yazmış. Onun için büyük bir derginin kapağına çıkmanın başka yolu yok. Editörler
tişörtü makul buluyor.
3- Ice-T (1992)
Rodney King’in polisler tarafından acımasızca dövüldüğü videonun yayılması siyah toplumu ayaklandırmış. Polis orantısız güç kullanarak günlerce Los Angeles gettolarında terör estiriyor. Beyaz toplum ırkçılığıyla yüzleşirken Ice-T’nin “Cop Killer” (Polis Katili) isimli şarkısı bir anda polisin dikkatini çekiyor. Plak firması Time Warner polis tarafından tehdit ediliyor ve şarkı Ice-T’nin albümünden çıkarılıyor. Polis ardından neredeyse bütün rap şarkıları tarayıp benzer laflar edilen şarkıları bir bir ayıklamaya girişiyor. Kimilerine göre
bu rap’ten ne kadar korkulduğunun bir göstergesi o yıllarda. Ice-T 1993’te durumu protesto etmek için polis üniforması giyiyor ve bu pozu veriyor.
Çok eleştiriliyor çünkü gettolarda polis üniforması tabu. Ice-T bunu polisi ve sistemi protesto etmek için yaptığını söylese de daha sonra hayranlarından özür dilemek durumunda kaldı.
4 - Janet Jackson (1993)
Janet Jackson 24 yaşında, Virgin ile 50 milyon dolarık bir anlaşma imzalamış, güzel, önünde koca bir hayat var ve artık kesinlikle sadece “Michael Jackson’ın kardeşi” değil. “Janet” isimli albümü cinselliği ön plana çıkarıyor. Bütün bunlar bir araya gelince Patrick Demarchelier’ye bu pozu veriyor. Fikir kaba olmayan bir çıplaklık yaratmak. O zamanki erkek arkadaşı Rene Elizondo kapağa “destek” veren isim. Kapak dergiler tarihinin en fazla konuşulan kapakları arasında yer aldı, çıplaklık ve cinsellik temasından dolayı muhafazakar kesimlerce eleştirildi.
5 - Kanye West (2006)
Kanye West’in kendisini Jesus yani İsa olarak adlandırdığını rap alemi biliyor. Ama bu kadarına cesaret edeceğini tahmin etmiyordu herhalde kimse.
Bir rap yıldızının kafasında dikenli taçla İsa olarak poz vermesi elbette muhafazakarları delirtiyor. West, “Ben sizin eğlenmeniz için kendimi feda ettim, benim sefaletim, sizin keyfiniz” diyerek İsa’yla arasında bir benzerlik kurmaya çalışıyordu. (West’in geçenlerde çıkan yeni albümünün adı “Yeezus”.)
Pek çok insan bombacı teröristin kapak olmasına kızdı, kurbanlara saygısızlık olarak gördü. Ama dergi için sıradan bir Amerikan gencinin teröriste dönüşmesinin arkasında yatan hikaye yazmaya değerdi.
John Lennon - Yoko Ono (1981)
RollIng Stone’un en fazla tanınan ve tartışılan kapaklarından. Fotoğrafçı Annie Leibovitz kapak çekmek için Lennon’ın New York’taki dairesine gidiyor. John onu kenara çekiyor ve “Biliyorum beni kapakta tek istiyorlar ama ben Yoko’yla birlikte olsun istiyorum. Bana söz ver” diyor. Leibovitz kabul ediyor. Birlikte yere uzanmalarını istiyor. Lennon çıplak halde geliyor ve Yoko Ono’ya sarılıyor. Fotoğrafı görünce “İşte bu bizim ilişkimizin özeti” diyor. Lennon bu kareden birkaç saat sonra evinin önünde vuruluyor. Leibovitz birkaç gün sonra dergiye gittiğinde editörleri Lennon fotoları seçerken buluyor. Onlara “Lennon’a söz verdim, ikisi birlikte kapak olmalı” diyor. Derginin sahibi Wenner destek veriyor ve 22 Ocak 1980’de derginin en önemli kapaklarından biri yayımlanmış oluyor.