Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cumhurbaşkanı’nın görev süresi 5 yıl mı, 7 yıl mı?
Soru ABD gezisinde de gündeme geliyor, Cumhurbaşkanı Gül kendisi açısından 5 veya 7’nin fark etmeyeceğini söylüyor. Peki 5 mi 7 mi bunu kim belirleyecek?
Kimileri “Anayasa’ya geçici madde eklenir” diyor, kimileri “Takvimi YSK belirler” görüşünde. Anayasa profesörü eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’e göre bu konuda kuşku yoktur:
- Cumhurbaşkanı’nın görev süresi 7 yıldır. Göreve 7 yıllığına seçilmiştir...
- Peki süre konusunda kesin kararı kim verecek?
- Gül’ün kendisi verir, diyor Erdoğan Teziç...
Bir ihtimalden söz ediyor:
- Eğer Gül isterse 5 yıl sonunda çekilebilir, buna kimse bir şey diyemez. Ama bir kez daha adaylığını koyamaz...
- Peki eğer Parlamento Anayasa’ya geçici madde ekleyerek Gül’ün süresini 5 yıl olarak belirlerse ne olur?
- Bu Cumhurbaşkanı’nı azletmek olur... Unutmayalım böyle bir kararı imzalayıp uygulamaya sokacak olan da Cumhurbaşkanı’nın kendisidir. Herhalde kendi azline imza atmayacaktır...
Abdullah Gül şimdilik “Benim için 5 veya 7 fark etmez” diyorsa da gönlünde herhalde bir aslan yatıyordur. Üstelik bir de eşi ve ailenin diğer fertlerinin düşüncesi var. Herhalde Abdullah Bey’e onların da bir telkini olacaktır. Belli ki bu konudaki karar hem Gül’ü hem siyasi hayatı zorlayacak... Muhtemelen kendisine baskılar başlayacak. Pazarlıklar baş gösterecek... Çünkü o koltuğa oturmak isteyen ve bu konuda pek de sabırlı bir görüntü vermeyen ünlü bir isim var!

Haberin Devamı

250 bin öğretmen atama bekliyormuş.
BDP’nin “çocukları okula göndermeme” boykotuna karşılık AKP “öğretmenleri okula göndermeme boykotu” yapıyor galiba...
Gülhan Elmas

İstanbul’da “mahalleli” sergi basmış.
İnşallah o mahalleli bir gün de “mahallece” sergi izlemeye gider.
Fahrettin Fidan

1988’de Özal’a yapılan suikast savcılar tarafından yeniden mercek altına alınıyormuş! İnşallah Baykal’a yapılan kasetli siyasi suikast da 22 yıl sonra mercek altına alınır.
Engin Balım

Haberin Devamı

Cezalı eğitim...
Geçen yıl 54 öğrenciye verilen toplam 14 yıl 9 ay cezayla açılan İstanbul Üniversitesi bu yıl da cezalı açılış yaptı. Yönetim okulun ilk günü 7 öğrenciye ceza verildiğini açıkladı.
Okula 2 öğrenci birer hafta, 4 öğrenci birer ay, 1 öğrenci de 2 dönem uzaklaştırma cezasıyla başladı. Cezaların nedeni ise okulda afiş asmak, müzik dinletili anma töreni yapmak. Bir öğrenci:
- Sözde darbelere karşı bir hava esiyor. Biz de darbelerin kurban ettiği devrimcileri anmıştık. Bu yüzden 1 ay uzaklaştırma cezası aldım...
Eğitimciler affedici olur. Öğrenciye karşı intikamla hareket etmez. Affetmek insan kazandırır, intikam uzaklaştırır. Tabii çağdaş eğitim ve eğitimcilerden söz ediyoruz...

Özen Tuncer

Gül’ün Köşk ömrü

Çapa Diş Hekimliği Fakültesi’nde dün sade ama sıcak bir tören vardı. 30 yıllık diş hekimimiz, dostumuz Prof. Özen Tuncer törenle emekli oldu.
Kimi meslektaşları bu tören için başka illerden kalkıp gelmişti. Gelemeyenler telgrafla kutluyordu. Konuşmacılar Özen Hoca’nın kişiliğinde taşıdığı nitelikleri saydılar:
- Disiplinli, dengeli, çalışkan, uygar, barışçı, iyi aile babası...
Hoca 44 yıllık meslek yaşamını Çapa Dişçilik Fakültesi’nde geçirmişti. Uzun yıllar ana bilim dalı başkanlığı yaptı. Fakülte yönetim kurulunda bulundu. Diş Hekimleri Derneği’nin de başkanıydı. Bir dostu onun başarı ilkelerinden birini aktardı:
- İnsanlarla tartışırken dikkat et, bir daha karşılaştığında yüz yüze bakabilesin...
Hoca 44 yılın sonunda fakülteden herkesin dostu olarak ayrılıyordu.
Törenin sonunda sevgili eşi İsmet Tuncer, oğlu Emre ve kızı İpek sahnede güzel bir tablo oluşturdular. Doktora öğrencileriyle birlikte fotoğrafları çekildi. Hoca, genç duruşuyla, 67 yaşın bir profesör için emeklilik yaşı olmaması gerektiğini düşündürdüyordu... Neyse ki, onun gibi bir hekim için mesleğin ve bilimin sonu yok... Sonsuz başarılar diliyoruz...

Haberin Devamı

İleri demokrasi!
Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne ait polis minibüsünde görev yapan iki polis memuru Kurtuluş Parkı’nda el ele dolaşan, bank ve çimlerde oturan genç çiftleri Genel Bilgi Toplama’ya (GBT) tabi tuttu. Habertürk’ün haberine göre memurlar gençleri “uygunsuz oturuyorsunuz” diyerek uyarıp kimlik kontrolü yaptı. İtiraz edenlere “hakkınızda tutanak tuttuk, haydi gidin şimdi” diyerek gözdağı verdi.
Salı günü... İstanbul Tophane’deki sanat galerileri basıldı. Açılış kokteyline gidenler sokakta içki içtikleri gerekçesiyle kalabalık bir grubun taşlı, sopalı, biber gazlı saldırısına uğradı. Yaralanan sanatçı ve sanatseverler hastanelerde tedavi altına alındı.
Buyrun size Başkent Ankara ve Kültür Başkenti İstanbul’dan ileri demokrasi manzaraları...