Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Sütunumuza kısa fıkralar yazan Kenan Tunç'un geçenlerde şu kısa esprisini yayımlamıştık:
"Kurban Bayramı trafiğinde geçen bayrama oranla daha az kişi ölmüş... Gazeteler haberi sevinçle duyurdular. Dünya üzerinde az öldük diye bizden başka sevinen ülke yoktur herhalde..."
Bu kısa fıkra, Meral Tamer arkadaşımızın yazısından esinlenerek kaleme alınmıştı.
Açık biçimde o yazıyı acı bir mizahla destekliyordu.
Meral Tamer, bu açık espriyi yanlış anlamış... Dün sütununda "Bu yazıyı Melih Aşık'ın sütununda görünce donakaldım" diye başlayarak upuzun bir sitem ve eleştiri yazısı kaleme almıştı.
Biz bir şey söylemeyelim. Henüz 23 yaşında olmasına rağmen büyük sosyal duyarlılığa sahip bir genç mizahçı olan Kenan Tunç'un dün Meral Tamer'e gönderdiği kısa notu buraya iliştirmekle yetinelim:
"Mizah Charlie Chaplin örneğinde olduğu gibi ezilenin ezene, güçsüzün güçlüye karşı silahıdır. Uygar ülkeler trafikteki vatandaşlarının can güvenliğini de sağlamak zorundadırlar. Bir ülkenin trafik kazalarında `Daha az öldük' diye sevinmesi kara mizahtır. Bu durum sürekli yenilen bir boksörün `Yine yenildim ama daha az dayak yedim' diye ringde zıplamasına benzemektedir. Köşenizde eleştirdiğiniz trafikle ilgili esprim de trafik kazalarıyla mücadele edenlerle dalga geçmeyi değil, bu ülkeyi trafik cehennemine çeviren eğitimsizliği, sistemdeki bozuklukları hedef almaktadır. Köşenizin yarısını benim iki cümlelik esprimin değerlendirmesine ayıracağınıza tek kolla trafiğe çıkan şoförleri, kursa uğramadan verilen ehliyetleri yazsaydınız, yürekten desteklediğimiz çabalarınıza bir halka daha eklemiş olacaktınız sanırım..."

Emekliler için sandık başındaki kuyruğun, emekli maaşı kuyruğundan bir farkı olacak mı acaba?..
Cihan Demirci

Boğaziçi çıldırdı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin geçen dönemdeki Genel Sekreteri Tuğrul Erkin'le önümüzdeki seçime ilişkin bir değerlendirme sohbeti yapıyoruz. Tuğrul Bey, bu seçim öncesi en dikkat çekici gelişmenin boğazın iki yakasındaki inşaat çılgınlığı olduğunu anlatıyor:
- Kimi kat çıkıyor, kimi çatı genişletiyor, kimi binanın orasına burasına ekler yaparak genişliyor, diyor Tuğrul Bey...
- Örnek gösterebilir misiniz?
- En yakın örnek benim oturduğum Yeniköy'de 15 ve 19 numaralı binalar... Boğaziçi İmar Müdürlüğü dahil tüm ilgili yerlere şikayette bulunduk. Birileri geldi, şöyle bir baktı gitti. İnşaatlar aynen devam ediyor.
* * *
Durumu görmek için boğaza uzanıyoruz. Gerçekten de sağda solda sayısız yapılanma göze çarpıyor. Kimi perde arkasına almış inşaatı. Kimi açık açık yasalara meydan okuyarak palazlanıyor. Yeniköy'den dönüşte Emirgan Tokmakburnu'ndan geçerken yol kenarında bir saray yavrusu inşaatı ilişiyor gözümüze.
- Bu ne yahu?
Yanımızdaki muhabir arkadaşımız:
- Bilmiyor musun abi, bu Cavit Çağlar'ın köşkü, diyor...
- Aaaa?
- Geçenlerde Yalçın Bayer ağabey yazmıştı imara aykırılığını, okumadın mı?
Atlamışız... Okumuş olsak Cavit Çağlar'ın TBMM'den cep telefonuyla Tayyip Erdoğan'ı arayarak, "Burada senin için çalışıyoruz" diye mesaj çekmesinin sebeb - i hikmetini hala merak eder miydik?
* * *
Gazeteye geliyoruz. Masamızın üzerinde bir faks notu... Bebek sakinleri adına Nuri Günel yazıyor:
- Seçim öncesi fırsattan istifade Bebek - Rumelihisarı arasındaki yol üzerinde bulunan 1662 yılında yaptırılmış Kayalar Mescidi ve Tekkesi'nin hemen bitişiği duvarın üzerine "gazino" inşa ediliyor. İki yıl önce gecekondu olarak yaptırılan gazino binası, Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından yıktırılmıştı. Şimdi seçim haftası bilinip eski proje uygulanıyor.
* * *
Yukardakiler, boğazdaki inşaat çılgınlığının sadece birkaç örneği. Bu tür yüzlerce vak'a var görünürde... Ali Müfit Gürtuna yönetimindeki dürüst(!) FP yönetimi ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü seçim karambolünü iyi değerlendiriyor!.. Hayırlı işler dileyelim...

Adayların herkese iş vaadi nedense seçimden sonra "Çevremdeki herkese iş"e dönüveriyor...
Kenan Tunç

Kilit

Siyasi Araştırmalar Merkezi VERSO, seçime dönük analiz ve tahminlerine dün bir yenisini eklemişti. Bu analize göre... FP ve DSP oyların yüzde 41'ini aldığı takdirde 145'er dolayında milletvekili çıkaracaklar... ANAP ve DYP'nin de toplam olarak yüzde 30 oy alacakları farzedilirse (Biri 100, diğeri 70) toplam 170 dolayında sandalye kazanacakları hesaplanıyor.
Eğer CHP ile MHP barajı geçerlerse yaklaşık 40'ar milletvekili çıkaracaklar.
Bu durumda... Ne FP - DYP ortaklığı, ne DSP - ANAP birlikteliği iktidar için gerekli 276 sayısına varıyor... CHP veya MHP kilit parti oluyor... Görünen yakın olasılık bu...

100 yaşın sırrı

Randpa Cartwell, 100'üncü doğum gününü kutluyordu. Dostları ısrarla bu kadar uzun yaşamanın sırrını sorunca ihtiyar delikanlı gülerek anlattı:
- 75 yıldır evliyim. Düğün gecesi karımla karşılıklı söz verdik: Aramızda gerginlik çıkıp da kavga edeceğimizi anlayınca, kusurlu olanımız hiç uzatmadan açık havada yürüyüşe çıkacaktı. İşte ben bu uzun ömrümü 75 yıldır sürekli açık havada yürümeme borçluyum...


Yazara E-Posta: m.asik@milliyet.com.tr