Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Değerli hocamız Prof. Korkut Boratav, referanduma sunulan 18 maddelik pakete farklı bir soruyla yaklaşıyor:

- Dokuz gün sonra karşımıza çıkacak olan Evet / Hayır pusulaları bizlere aslında hangi seçenekleri sunmaktadır?

Yanıtı özetle şöyle veriyor:

- Bana göre anayasa referandumunda bizlere aslında iki soru sorulmaktadır.

Birinci olarak İslamcı bir rejime geçişin hızlandırılmasını kabul ediyor muyuz?

İkinci olarak, Türkiye’yi yönetecek olan Cumhurbaşkanı’na sınırsız dokunulmazlık sağlanmasını kabul ediyor muyuz?

Haberin Devamı

- Referandum, Türkiye toplumunun iki büyük bloğunu karşı karşıya getirmektedir. İslamcı ve cumhuriyetçi bloklar…

- Bugün AKP tarafından temsil edilen siyasî İslamcılığın nihaî hedefi bellidir: Bir hayli yıpranmış olan Cumhuriyet’in, ana çizgileriyle Müslüman Kardeşler doktrinine uyan İslamcı bir rejime dönüştürülmesidir.

- Bu “yeni rejim”in tüm öğeleri kesinleşmemiş olabilir; nihaî yapısı zamanla oluşturulacaktır.

Korkut Boratav Cumhuriyet bloğunun hâlâ daha güçlü olduğu inancındadır...

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni anayasa ile gelecek sistemin bugüne göre daha demokratik olduğunu TV konuşmalarında söylüyor. Ancak “Hayır” diyenler aynı fikirde değil... Onların görüşü:

“Türk milleti 23 Nisan 1920’de TBMM’yi kurarak egemenliği Osmanlı hanedanından alıp millete vermişti. Şimdi Erdoğan egemenliği, Türk milletinin oylarıyla TBMM’den alıp yeniden Saray’a vermek istiyor…”

Ayasofya projesi!

Ankara’nın nabzını iyi tutan gazetecilerden Ahmet Takan, Yeniçağ’da Tayyip Erdoğan’ın çok ilginç bir son gün projesini anlatıyor. Ne miymiş son gün hamlesi? “Ayasofya’da namaz”...

Diyor ki Takan:

“Saray’ın etkin danışmanlarına sordum. Referandum arifesindeki cuma namazının Ayasofya’da kılınması planını doğruladılar. Ancak, ‘şimdilik iptal edildi’ dediler...”

Sebep: Batı’nın tepkisinden çekinilmiş. Yerine Türkeş’in mezarını ziyaret.. Toruna Kuran öğretirken gösteren fotoğraflar konulmuş...

Son gün de İstanbul’da mitingler yapılacak, Erdoğan son düzlükte referandumu plebisit havasına çevirecek, vatandaşa “Beni oylayacaksınız” mesajları ile gidecekmiş... Hayırlısı...

Haberin Devamı

Başdanışman!

Bir insanın başdanışman olması için altında danışmanların bulunması lazım.

Ne var ki şimdiye dek hiç Cumhurbaşkanı danışmanı görmedik.

Televizyona her çıkan “Cumhurbaşkanı başdanışmanı”

Sebebi hikmeti nedir? Danışman kadrolarında neden kimse yok?

Yoksa “Koskoca Cumhurbaşkan’nın ‘danışmana’ danışması yakışık almaz, danışacaksa ‘başdanışmana danışmalı’ diye mi düşünülüyor!

TRUMP

Başkan Donald Trump son 5 yılda tam 45 tweet atarak ABD’nin Suriye politikasını eleştiriyor, savaşı gereksiz görüyor, bunun bir dünya savaşına yol açabileceği konusunda Obama’yı sık sık uyarıyor.

Ne var ki göreve gelişinin daha ikinci ayında savaş lobisine esir düşüyor, kimyasal silah bahanesiyle Suriye’yi bombalama emri veriyor.

Suriye’de 6 yıldır savaş var... Yarım milyonu aşkın insan öldü, 5 milyon insan yurdunu terketti, savaşın çözüm olmadığı hâlâ anlaşılmadı mı?

Birçok ağızdan koro halinde “Esad gitsin” deniyor!

Saddam, Kaddafi, Mübarek gitti, Ortadoğu huzura mı kavuştu?

Haberin Devamı

Tam tersi mi oldu?

ABD çıkarlarının peşinden sürüklenmek Türkiye’ye güneyimizde iki Kürt devleti ve 3.5 milyon mülteci dışında ne kazandırdı?

Diktatörler sırtlarından inmeye cesaret edemedikleri kaplanların üstünde dolaşıp dururlar.

Ve kaplanlar acıkır.

Churchill

YAMAN

Birinci Meşrutiyet, İkinci Meşrutiyet, Samsun 19 Mayıs, Erzurum Kongresi, Sivas Kongresi, Amasya Beyannamesi, Kuvay-ı Milliye, Birinci İnönü, İkinci İnönü, Dumlupınar 30 Ağustos, Birinci TBMM, Sakarya Zaferi, İkinci TBMM, Lozan Barışı, Devrimler, Dil Devrimi, Harf Devrimi, Şapka Devrimi...

Hayır, hayır, yakın tarihimizdeki önemli olayların kronolojik sıralamasını yapmadık. Evet, bunlar yakın tarihimizdeki önemli köşe taşı olayları... Ama aynı zamanda Ankara’nın Eryaman semtindeki caddelerin isimleri. Bunları görünce insanın aklına önce Eryaman’ın bağlı bulunduğu Etimesgut Belediyesi’nin CHP’li olduğu geliyor. Ama değil. Başkan, son dört dönemin üçünde seçimleri kazanan MHP’li Enver Demirel...