Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Diyarbakır’da yapılan Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) bitiminde yayınlanan bağımsızlık beyannamesini andıran “Deklarasyon”da istekler 14 madde halinde sıralandı.

Bu istekleri özetlersek;

- Özerk bölgelerde yapılan seçimler sonucunda seçilenler üzerinde merkezi yönetimin hiçbir vesayeti olmasın. (Yani, merkez seçimlere hiçbir şekilde müdahale edemesin, seçilenlerin görevlerine hiçbir koşulda son veremesin.)

- Özerk bölgelerde eğitim her kademede öz yönetimlere bırakılsın. (Yani, eğitimin içeriğini, dilini vs. öz yönetimler belirlesin.)

Haberin Devamı

- Enerji kaynaklarının işletilmesi, denetlenmesi ve üretimden pay alma yetkisi Özerk Bölge Yönetimleri’ne verilsin. (Yani, o bölgeden çıkan her türlü maden, petrol gibi kaynaklardan diğer bölgelerin yararlanması bedeli mukabili olsun.)

- Yereldeki asayişin temini Özerk Bölge Yönetimleri eliyle sağlansın. (Yani, her özerk bölgenin kendi polisi ve askeri olsun.

***

Öz yönetim dediğiniz bir çeşit federasyon. Bir adım sonrası bağımsızlık. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş sanılır ki ABD ve Rusya ziyaretlerinde öz yönetim için onay aldı. Ve Türkiyeli Selocan’dan Kandil Sözcüsü Selocan’a geçiş yapmakta beis görmedi. Bundan sonrası mı? Herhalde terörle Türkiye’yi biraz daha sıkıştırıp, Saray’la “Al Başkanlık- Ver öz yönetim” pazarlığına oturacaklar.

Gidiş onu gösteriyor.

Kadın

CHP yakın geçmişte tüzüğünde devrim niteliğinde bir değişiklik yapmış, “cinsiyet kotası” adı altında kadınların partinin her yönetim kademesinde en az yüzde 33 oranında temsilini zorunlu kılmıştı.
İmambakır Üküş, İstanbul Gerçeği adlı internet sitesinde bu konuya dikkati çekiyor... “Ne delege seçimlerinde ne ilçe ne il kongrelerinde bu tüzük maddesi uygulanmadığı gibi İstanbul İl Kongresi’nde de bu söz konusu hüküm dikkate alınmadı. Kadınlar yüzde 33’ün çok altında kaldı...” diyor.
Peki Kemal Bey, bu aleni tüzük ihlaline karşı bir şey diyebilir mi? Bizce diyemez. Derse kendisine “Mehmet Bekaroğlu’nu cinsiyet kontenjanından PM’ye sokan kimdi?” diye sorabilirler.
Yeni yılı kutlamak yalnızca Hıristiyanlara ait değil!
İşte yeni yılı kutlayan ve 1 Ocak’ı tatil eden ülkelerden bazıları:
Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Çin, Endonezya,
Kore, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Malezya, Özbekistan, Suriye, Tayvan, Türkmenistan…
Akif Kökçe
Gezi
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray Tekirdağ İl Kongresi’nde konuşurken ilginç bir saptama yaptı ve dedi ki:
“Vatan demek aklınıza esince her köşesine çekip gidebildiğiniz, üzerinde hiçbir korkuya kapılmadan nefes aldığınız, sevdiklerinizin sizin için neredesiniz diye hiçbir endişe duymadıkları topraklar demek. Diyarbakırlı kardeşim Türkiye’nin her yerine korkmadan gidebilir. Bir de Tekirdağlı bir genci düşünelim. Bu gencimiz ailesine, ben bu gece Diyarbakır’a gezmeye gidiyorum dese, ailenin evin belki de tek oğluna, ‘Git gez tabii’ diyebileceğini tasavvur edebilir miyiz? İşte hepimiz bu asimetrinin anlamı üzerinde düşünmek zorundayız.”
2016 en zor yıl...
Rusya’nın İngilizce yayın yapan RT kanalı bir mini anket düzenlemiş...
Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesine karşı Moskova hangi yaptırımı uygulamalı?
Ankete katılanların önemli bölümü:
- Kürt savaşçılara yardım artırılmalı, diyor.
Nitekim Selahattin Demirtaş’ın Rusya ziyareti sonrası Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, hem PKK hem PYD’ye sempatik mesajlar gönderdi. Destek mesajı verdi.
2011 yılında Suriye halkını Esad’ın zulmünden kurtarmak ve cuma namazını Şam’da kılmak hevesiyle başlatılan serüven bakın nerelere geldi...
Esad kucağımıza 2.5 milyon mülteci bıraktı...
Türkiye IŞİD’in müttefiki damgasını yedi.
Rus uçağını düşürdükten sonra izlenen sakat politika Moskova’nın PKK’nın arkasına geçmesine yol açtı.
Şimdi sınırımızın hemen dibinde bir Kürt koridoru kuruluyor. Ve hem ABD hem Rusya, hem PYD hem PKK’ya destek veriyor.
Türkiye tüm komşularıyla kanlı bıçaklı durumda.
Bu arada PKK liderlerinden Cemil Bayık Le Monde gazetesine verdiği demeçte şöyle diyor:
“Türkiye’deki Kürt kentlerine ek savaşçılar gönderme hakkını saklı tutuyoruz. Yakında Türkiye’nin içinden ve dışından gelen başka örgütlerle birlikte bir devrimci direniş cephesinin kuruluşunu ilan etmeyi öngörüyoruz. Gelecek aylarda iç savaş ağırlaşacaktır” ...
2016 yılı Türkiye için Cumhuriyet’in en zor yılı olacağa benziyor...