Meral Tamer

Meral Tamer

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Sony'nin 21. yüzyılın teknolojisi olarak piyasaya yeni sürdüğü dijital videolarla birlikte taa 21 yıl önce vizyona girmiş Türkiye aleyhtarı Geceyarısı Ekspresi filmini de promosyon olarak verdiğine ilişkin haberimiz, Milliyet okurlarının yoğun tepkisine yol açtı. Ben lafı hiç uzatmadan bugün ve yarın sözü okurlarımıza bırakıyorum:

Roma'dan Ramazan Tuluk:

"Her yaz tatili öncesi bu film TV'de gösterilir"
"İnternet'teki sayfanızda Geceyarısı Ekspresi'nin Sony DVD'nin promosyonu olduğunu okudum ve şoke oldum. İtalya'da her yaz tatili öncesi bu film birkaç değişik kanalda gösterilir, ertesi gün iş arkadaşlarım bana söylerler. Bazıları da cesaret edemezler söylemeye. Çünkü inanılması zor bir film. Konuşulan Türkçe bile Türkçe değil. Tabii bir Avrupalı bunları anlayamaz ve Türkiye'yi o filmde gördüğü gibi bilir.
Columbia Pictures'ın açıklaması son derece alaycı. O filmin Türklere değil Avrupalılara gösterilmemesi lazım. Biz ülkemizi tanıyoruz ve filmin pek gerçekçi olmadığını zaten biliyoruz.
Umarım Türkiye'deki sivil toplum örgütleri duyarlı davranır, Sony ve Columbia'ya karşı tavır alır.
Unutmayın, biz tüketici durumundayız ve bir Avrupa ya da Amerikan şirketi hiçbir şey yüzünden tek kuruş kaybetmek istemez."

Houston'dan Erol Ayvaz

"Film Türkiye'de gösterilse tepkiler çığ gibi büyür"
"Sony'yi boykot etme görüşünüze katılıyorum. Filmin Türkiye'de gösterilmesi halen yasak sanırım. Televizyonda klip olarak ya da tamamının Türkçe olarak kesintisiz gösterilmesi gibi bir teşebbüs Sony - Türkiye'yi de harekete geçirecektir.
Eğer çoğunluk bu filmi gördükten sonra da gidip Sony alırsa hiç üzülmeyin. Ben ABD'de 20 yıldır bu çeşit şeylerle karşılaşa karşılaşa artık üzülmemeyi öğrendim. Bu arada Arabistanlı Lawrence filminin de yılda birkaç kere gösterilmesinde fayda buluyorum."

İstanbul'dan Sinan Aruktekin:

"Sony'yi protesto için web sayfası hazırladım"
"Sayın Meral Tamer ,
Türkiye genelinde bir boykot kampanyasının yararlı olacağı düşüncesindeyim. Haberinizi okuduktan sonra hazırladığım web sayfasının tüm Türkiye'ye duyurulmasına yardımcı olursanız sevinirim. Bir Türk vatandaşı olarak kendime düşen bir görevi yerine getirdiğimi düşünüyorum.
Web site adresi: http://turkishpeople.iscool.net"

Atlanta'dan Aydın Saatçioglu

"Sony'ciler bunun bedelini maddi olarak ödemeli"
"Uzun zamandır Amerika'da yaşıyorum. Gerçeklere dayanmayan bu film Türkiye'yi (daha doğrusu dünyanın geri kalan kısmını) tanımayan Amerikalılara Türkler hakkında çok, ama çok yanlış bir imaj verdi. Sony hakkındaki yazınız çok yerinde. Sony markası Türkiye'de ve yurt dışında yaşayan Türklerce boykot edilmelidir.
Bu özel şirketler ve hatta devlet eliyle yapılmalıdır ki, mali zararı ceplerinde hissetsinler. Lütfen bu konuda tekrar yazın."

Mudanya'dan Ömer Süleyman Çalış

"Artık bir Sony tüketicisi değilim"
"Geceyarısı Ekspresi" utanmazlığı nedeniyle Sony'yi boykot çağrınızı büyük bir çoşkuyla destekliyor, bundan böyle ne denli üstün nitelikte ve benzersiz olsa bile hiçbir Sony ürününü kesinlikle almamaya karar verdiğimi bilgilerinize sunuyorum.

İstanbul'dan Altuğ Yücel:

"40 arkadaş, Sony'ye e - posta atacağız"
Yazınızı okuyunca hemen Sony'ye ait sitelerde herhangi bir e - posta adresi aradım ama bulamadım. Sizin verdiğiniz adreste de e- posta girişi yok. O yüzden Sony'nin ürünleri için bilgi topladığı http://www.spe.sony.com/help - feedback - index.html adresine girip, "home video" için "feed back" seçip iki satır yazı yazdım. Alt tarafa da kimlik bilgilerimi girdim. Ülke seçiminde Türkiye olmadığı için "diğer"i seçtim vs... Ulaşılacak daha makul bir adres biliyorsanız bize haber ulaştırın lütfen. Daha makul bir adres yoksa bu bilgileri 40 kişiden oluşan mektup arkadaşı listeme postalayıp, aynı yolu izlemelerini tavsiye edeceğim."

Gazi Ün. İİBF Dekanı Prof. Nejat Tenker:

"Boykot konusunuda Yunanlılar bizden çok daha örgütlü"
Sayın Tamer,
Sony'nin Türk ulusunu derinden yaralayan Geceyarısı Ekspresi adlı amaçlı filmin kasetini satış kampanyasında kullanması ve bundan duyulan rahatsızlığa karşı duyarsız kalması gerçekten düşündürücü. "Sony ürünlerini boykot edelim" çağrınız ise çok yerinde. Çağrınıza, almak üzere olduğum televizyondan vazgeçerek katılıyorum.
Bazı çevreler bu filmi gündemde tutmayı başarıyla organize ediyor. Nitekim aynı film bundan bir süre önce de Fransa'da Fransızca öğrenimi için eğitim(!) kaseti olarak karşımıza çıkmıştı.
Sayın Tamer, ne yazık ki toplum olarak bu tür planlı hareketlere karşı bir uyuşukluk içindeyiz. Nitekim çağrınızın bir çığ gibi büyümesi gerekirken o günün gazete sayfasında bir hoş seda olarak kaldı.
Yunanistan'la ilgili aktaracağım bir örnek ise bizim açımızdan derslerle dolu.
1989 - 91 yıllarında Birleşmiş Milletler'in bir projesinde uzman olarak Zimbabve'de çalıştım. Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yayınlanan magazin nitelikli SKOP adlı dergiyi oradayken ara sıra okurdum. Bir sayısında Yunan Başbakanı Papandreu'nun o zaman için nişanlısı olan Liani'nin çıplak fotoğrafları yayınlandı ve biraz da Papandreu'yla dalga geçildi. Bunun üzerine bir Yunanlı, editörün köşesine, Yunanistan'ın tarihten gelen büyük bir ülke olduğunu, tarihinin kahramanlıklarla dolu olduğunu vs. yazan bir mektup gönderdi. Editör, "askeri entari giyen bir millet ne kahramanlığı yapabilir? Sen kahramanlığı Türklere sor" gibi bir yanıt verdi. Bunun üzerine Afrika'nın o bölgesindeki Yunan toplumu derhal Skop dergisini boykot etti. Sonunda boykot etkisini gösterdi ve editör aynı köşede Yunan okuyuculardan özür diledi.
Biz Türk kahvesini artık kafelerde, restoranlarda bulamazken, yerini Greek kahvenin almasını yadırgamamak gerekir diye düşünüyorum."

İstanbul'dan Gamze Turan:

"İnternet'te protesto
Ben Ayazağa Işık Lisesi'nde okuyorum. "Sony DVD'nin promosyonu Geceyarısı Ekspresi filmi" başlıklı yazınızdan çok etkilendim. Bu kararı alan Sony'nin merkezine protesto mesajı göndermek istiyorum. Ancak Sony'nin web sayfalarında yaptığım incelemede protesto edebileceğim bir adres bulamadım. Protesto mesajı gönderebileceğim bir e - posta adresi gönderirseniz çok memnun olurum."

Haluk Barlas:

"Yıllar sürse de Sony almayacağım"
"Yazınızı İnternet'ten okudum. Daha başında öfkelenerek "Sony'ye boykot kampanyası" başlatalım diye önermeyi düşünürken, yazının sonunda bunu zaten yapmış olduğunuzu gördüm.
Uygulamayı durduracakları ana kadar -yıllar sürse de- Sony marka hiçbir ürün almamaya söz veriyorum. Elimden geldiğince çevreme de bunu yaymaya çalışacağım.
Lütfen bu kampanya bir yazıyla sınırlı kalmasın, ön sayfaya taşıyın, diğer gazetelerdeki benzeri köşelere sahip olanlarla iş birliği yapın.. Kendi adıma onları buna yönlendirmek için elimden geleni yapacağım."

Kanada Toronto'dan Alp İskin:

"İnternet'ten Sony'ye protesto kampanyası
"Niçin Milliyet aracılığıyla Sony'ye İntenet'te protesto başlatmıyoruz? Saygılar..."




Yazara E-Posta: mtamer@milliyet.com.tr