Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

9-12 Mayıs tarihlerinde Haliç’te Golden Horn Boat Fest düzenleniyor. Sezonun hemen öncesi tekne satın almak isteyenler için önemli fırsatlar sunan fuarda, ilk elde 100, ikinci elde de 60 tekne denizde sergilenecek

Altın Boynuz şenleniyor

Uzun yıllardır dile getirilen Haliç’te Boat Show düzenleme hayali nihayet gerçekleşiyor. Golden Horn Boat Fest, NTSR Fuarcılık tarafından 9-12 Mayıs tarihleri arasında düzenleniyor. Geçtiğimiz yıllarda, sezon öncesi ikinci el tekne fuarı konseptinde Pendik’te deniz severleri bir araya getiren Boat Fest, bu yıl gelen talep üzerine hem ikinci el hem de yeni teknelere ev sahipliği yapacak. Boat Fest’te, 60’ı ikinci el olmak üzere toplam 160 tekne deniz üzerinde sergilenecek. Ayrıca kara alanında, tekne ekipman ve aksesuarları için de stantlar yer alacak.

50 bin ziyaretçi bekleniyor
Deniz üzerinde yapılan fuarların en önemli avantajlarından biri de, alıcıların, beğendikleri tekneleri su üzerinde test edebilmeleri...
Golden Horn Boat Fest için, Haliç Kongre Merkezi’nde teknelerin bağlanabilmesi için bir milyon dolarlık yatırımla özel iskele ve pontonlar yapıldı. Haliç Boat Fest’in en güzel özelliklerinden biri de, fuarı teknesi ile ziyaret etmek isteyenler için gün boyu bağlanabilecekleri özel bir misafir pontonunun bulunması. Haliç Kongre Merkezi’ne özellikle toplu taşıma araçları ile ulaşmak ise zaten şehir merkezi olması nedeniyle, diğer tekne fuarlarına göre çok büyük avantaj sağlıyor.
Her sene sezon öncesi hareketlenen ikinci el tekne pazarını tek çatı altında toplayan Golden Horn Boat Fest’in 50 bin kişi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor.
Tekne almayı planlayan ama gönlündeki modeli henüz bulamayanlar için Hesaplı 2. El Tekne Pontonu’nda 60 adet tekne sergilenecek. Ancak ikinci el tekneler buradaki 60 adetle sınırlı değil. Birçok stantta, Güney’deki marinalarda bağlı olan teknelerin bilgisayar ortamında da tanıtımı yapılacak ve alıcılar bu teknelerin özelikleri hakkında detaylı bilgi aldıktan sonra tekneleri yerinde görüp fuardaki indirimli fiyatlardan yararlanabilecekler. Boat Fest’de ikinci
el teknelerin yanı sıra, “Sıfır Tekne Pontonu”nda 2011, 2012 ve 2013 model stoktan hemen teslim tekneler de sergilenecek.
9 Mayıs Perşembe günü başlayıp 12 Mayıs Pazar günü sona erecek olana fuar, sabah 11.00 ile akşam 21.00 arasında ziyaretçilere açık olacak.

Haberin Devamı

Fuarın en pahalı tekneleri

Haberin Devamı

Haliç Boat Fest’te sergilenen tekneler arasındaki en yüksek fiyatlı beş tekne şöyle:
SMYRNA: AZ Marina tarafından üretilen 2012 model 36 metrelik motor yat, 4 VIP, bir master olmak üzere 5 kabinde 10 misafir ağırlıyor. Teknede 6 mürettebat için ayrıca beş kabin bulunuyor. Teknenin üst güvertesinde, barın yanı sıra çevresi güneşlenme minderleri ile çevrili 6 kişilik jakuzisi de dikkat çekiyor. Satış fiyatı 5 milyon 500 bin avro...
ŞEVVAL: Mengi Yay Yatçılık tarafından 2010 yılında üretilen teknenin boyu
28 metre. Satış fiyatı da
3 milyon 500 bir avro...
ALFA BETA MARİNE tarafından getirilen 2013 model Princess V72 22 metre boyunda. Fiyatı 2 milyon pound.
KARİNA YATÇILIK tarafından getirilen 1013 model Fairline Squadron 65 MKII 20 metre boyunda. Fiyatı 1 milyon 461 bin avro.

Haberin Devamı

Altın Boynuz şenleniyor

Sunseeker firmasının 24 metrelik 2012 model bu teknesi ekonomik performans özelliği ile ciddi yakıt tasarrufu sağlıyor. Teknenin satış fiyatına gelince... 1 milyon 200 bin pound.

KAPTANIN MUTFAĞINDAN

Ahtapot sakız yahnisi

Gökçen Adar ile Maria Ekmekçioğlu’nun
“Bir O Yaka Bir Bu Yaka” kitabından sakızlı ahtapot tarifini uyguladım. Harika bir lezzet elde ettim. Aktarıyorum.

Malzemeler
* 1 adet kiloluk şoklanmış ahtapot
* 1 su bardağı şarap
* 40 adet arpacık soğan
* 1 çorba kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
* 1 parça sakız
* 1 su bardağı haşlanmış deniz börülcesi
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 çorba kaşığı limon suyu
* 1 tatlı kaşığı sirke
* 1’er tatlı kaşığı pul biber ve tuz

HAZIRLANIŞI
Ahtapotun şapkasını ters çevirin. İç organlarını temizleyip kollarının aralarını
1 santimetre derinliğinde kesin. Yıkayıp tencereye alın. Üzerine şarap döküp kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı olarak, yaklaşık 2.5-3 saat pişirin. Soğumaya bırakın. Arpacık soğanları bol suda dinlendirip kabuklarını temizleyin. Kızgın zeytinyağında parti parti kızartın. Daha sonra yayvan bir tencereye alın. Pişmiş ahtapotu kuşbaşı doğrayıp soğanların üzerine ekleyin. Dövülmüş sakız, portakal kabuğu, limon suyu, sirke, 1 çay bardağı su, deniz börülcesi ilave edin. Kısık ateşte bir taşım pişirin. Pul biber serpip servis yapın.

“Bir O Yaka Bir Bu Yaka”

Geçtiğimiz günlerde elime harika bir kitap geçti: “Bir O Yaka Bir Bu Yaka”... İstanbul’da Rum mutfağı deyince akla gelen ilk isimlerden biri olan Maria Ekmekçioğlu ve yemek tarifleriyle, yüklü arşiviyle Gökçen Adar bir araya gelerek dünyanın en leziz tariflerini buluşturdu. Tabiri caizse lezzet açısından iki yakayı bir araya getirdi.
“Bir O Yaka Bir Bu Yaka” kitabı, Türk ve Rum mutfağından, şahane örnekler veriyor. Kitabı hazırladıkları için hem Maria Ekmekçioğlu’na, hem Gökçen Adar’a, hem de İnkilap Kitabevi’ne teşekkür etmek istiyorum.

MAYIS AYI FIRTINA TAKVİMİ

* 08 Mayıs Doğu Rüzgârları Fırtınası
* 11 Mayıs Mevsimsiz Soğuklar
* 16 Mayıs Filizkıran Fırtınası
* 20 Mayıs Kokulya Fırtınası
* 22 Mayıs Ülker Fırtınası
* 30 Mayıs Kabak Meltemi
* 31 Mayıs Bevarih Rüzgârları başlangıcı