Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen yıl pandemi nedeniyle düzenlenemeyen Cannes Film Festivali’nin 2021 programında Sean Penn, Asghar Farhadi, Mia Hansen-Love ve François Ozon’un yeni filmleri yer alıyor. Semih Kaplanoğlu’nun “Bağlılık Hasan”ı ise festivalin Belirli Bir Bakış seçkisinde bulunuyor

Geçen yıl uzun bir bekleme ve erteleme sürecinin sonunda pandemi nedeniyle yapılamayan ve Cannes 2020 etiketli filmler seçen Cannes Film Festivali, dün açıklanan bu yılki resmi seçkisinde aralarında Wes Anderson, Apichatpong Weerasethakul, Asghar Farhadi, Mia Hansen-Love ve François Ozon’un olduğu birçok yaratıcı sinemacının prömiyerlerine ev sahipliği yapacak ve festivalsiz geçen bir yılı telafi etmeye çalışacak. 6 - 17 Temmuz tarihinde düzenlenecek festivalin artistik direktörü Thierry Frémaux, “Sinema ölmedi ve dünyanın dört yanında izleyicilerin salonlara dönmesi ilk iyi haberdi. İkinci iyi haber de şu: Festival yapılacak” dedi.

Haberin Devamı

Cannes’dan etkileyici seçki

Dört kadın yönetmen

Üçüncü bir iyi haber eklersek, “erkekler kulübü” festivallerin başında gelen Cannes’ın yarışmasında bu yıl rekor sayıda, dört kadın yönetmen yer alıyor. Fransız yönetmen Mia Hansen-Løve’ın heyecanla beklenen ve Bergman’ın yaşadığı Faro adasına giden bir çifti konu alan filmi “Bergman Island”, Altın Palmiye için yarışacak. “Raw”un yönetmeni Julia Ducournau’nun yeni filmi “Titane”, bir önceki filmi “Body and Soul” ile Berlin’den Altın Ayı kazanan Macar yönetmen ldikó Enyedi’nin yeni filmi “The Story of My Wife” ve Catherine Corsini’nin sosyal dramı “La fracture” de 24 Altın Palmiye adayı arasında bulunuyor.

Üretken sinemacılar

Normalden çok sayıda, 24 filmin yarışacağı ve başkanlığını Spike Lee’nin üstleneceği yarışmada Sean Penn, “Flag Day” adlı yeni filmiyle yer alacak. İtalyan usta sinemacı Nanni Moretti (“Tre Piani”), Fransız sinemasının yaratıcı ve üretken yönetmenlerinden François Ozon (“Everything Went Fine”) da listede dikkat çeken sinemacılar arasında. “Bir Ayrılık”la birlikte İran sinemasının yıldız yönetmenine dönüşen Asghar Farhadi de “A Hero” adlı yeni filmiyle Cannes’da yarışacak.

Haberin Devamı

‘Palmiye’ adayı

Bir önceki filmi “Leto” Cannes’ın yarışma programında yer alırken, Rusya’da ev hapsinde bulunan sinemacı Kirill Serebrennikov’un yeni filmi “Petrov’s Flu” da listede merakla beklenen filmlerden bir diğeri. “Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives” ile 2010 yılında Altın Palmiye kazanan Apichatpong Weerasethakul da yeni filmi “Memoria” ile yarışmada yer alıyor. İsrail’in genç ve parlak yönetmenlerinden, en son “Synonyms” ile Altın Ayı kazanan Nadav Lapid de yeni filmi “Ahed’s Knee” ile Palmiye adaylarından biri.

Yarışma dışına ilgi 

Yarışma dışı filmler arasında ise Oliver Stone’un “JFK” filmine yeniden baktığı “JFK Revisited: Through The Looking Glass” da Cannes’da izleyicilerle buluşacak. Yarışma seçkisinde yer almayan Tom McCarthy’nin “Stillwater” ve Todd Haynes’in “The Velvet Underground”u da Cannes’ın iddialı filmleri arasında bulunuyor.

Semih Kaplanoğlu ‘Belirli Bir Bakış’ta

Festivalin resmi yan bölümü Belirli Bir Bakış’a seçilen filmler arasında “Bal” ile Berlin’den Altın Ayı ödüllü yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun yeni filmi “Bağlılılık Hasan” da yer alıyor. “Bağlılık Aslı”yla başlayan üçlemenin ikinci filmi “Bağlılılık Hasan”la Kaplanoğlu, ikinci kez Cannes’da seyirci karşısına çıkıyor, 2007 yapımı “Yumurta” Yönetmenlerin 15 Günü seçkisinde bulunuyordu.