Ünlü şirketlerden insan kaynakları için başarı örnekleri

25 Temmuz 2024

Her sabah ilk iş olarak kahvemi alıp müvekkillerimden gelen e-postalara bakarım. Bu e-postaların büyük bir kısmı, insan kaynakları (İK) departmanlarından gelir. İK departmanlarıyla olan iletişimim, gün boyunca hiç bitmez. 

Hem çalışanlar hem de yönetim arasında bir köprü kurmak zorunda olan İK çalışanlarının yaşadığı zorlukları yakından görme fırsatım oluyor. Bu yüzden, İK departmanlarının etkili iletişimi nasıl sağlayabileceği üzerine düşünmek günlük hayatımın bir parçası haline geldi. 

İnsan kaynakları departmanları, şirketlerin kalbidir. Çalışanların işe alım süreçlerinden kariyer gelişimine, motivasyonlarından işten çıkışlarına kadar pek çok önemli noktada devreye girerler. Bununla birlikte, tüm bu süreçlerde etkili olabilmeleri için güçlü bir iletişim ağı kurmaları şarttır. 

İK departmanlarının yaşadığı en büyük sorunlardan biri, bilgi eksikliği ve yanlış anlamalardır. Çoğu zaman, yeni bir politika veya prosedür hakkında yeterince bilgilendirme yapılmadığında,

Yazının Devamı

Limited şirkette ortaklıktan çıkma: Bu ortaklık bitsin!

3 Temmuz 2024

Belki "Succession" dizisini izlemişsinizdir. Bu dizide, dev bir medya imparatorluğunun sahibi olan Logan Roy ve çocukları arasındaki çatışmalar, izleyenlere aile şirketlerinde yaşanan güç mücadelelerini çarpıcı bir şekilde gösteriyor. Yönetim kavgaları, ihanetler ve sürekli değişen ittifaklar... Bu hikayeler, birçok şirkette de benzer durumların yaşanabileceğini düşündürüyor. Peki, böyle bir durumda, şirketin bir ortağı olmak istemeyen biri ne yapabilir?Belki "Succession" dizisini izlemişsinizdir. Bu dizide, dev bir medya imparatorluğunun sahibi olan Logan Roy ve çocukları arasındaki çatışmalar, izleyenlere aile şirketlerinde yaşanan güç mücadelelerini çarpıcı bir şekilde gösteriyor. Yönetim kavgaları, ihanetler ve sürekli değişen ittifaklar... Bu hikayeler, birçok şirkette de benzer durumların yaşanabileceğini düşündürüyor. Peki, böyle bir durumda, şirketin bir ortağı olmak istemeyen biri ne yapabilir?

Bu yazıda ülkemizde en yaygın şirket olan limited şirkette ortaklıktan “haklı sebeple” nasıl

Yazının Devamı

Sağlık sektöründe influencer tuzağı

26 Haziran 2024

Ayşe, uzun süredir rahatsız olduğu cilt problemleri için çözüm arayan genç bir kadın. Sosyal medyada dolaşırken, ünlü bir estetik kliniğinin Instagram hesabında paylaşılan tedavi öncesi ve sonrası görselleri dikkatini çekiyor. Görsellerdeki dramatik değişimler, Ayşe'yi bu kliniğe gitmeye teşvik ediyor. Öyle ki, paylaşılan fotoğraflarda, sivilce izlerinden muzdarip kişiler pürüzsüz ve kusursuz ciltlere kavuşuyor. Ayşe, heyecanla hemen randevu alarak kliniğe gidiyor. Burada kendisine cilt yenileme tedavisi öneriliyor. Doktor, tedavi sonucunda sosyal medyada gördüğü sonuçlara ulaşacağını vaat ediyor. Ayşe, yüksek maliyetli bu tedaviye büyük umutlarla başlıyor. Ancak, tedavi süreci boyunca cildinde beklediği iyileşmeyi göremiyor. Hatta bazı bölgelerde daha kötüleşmeler meydana geliyor. Ayşe, doktorla tekrar iletişime geçtiğinde, doktorun sosyal medyada paylaşılan görsellerin genelleme yapılamayacak istisnai durumlar olduğunu belirtiyor. Ayşe, yanıltıcı reklamların kurbanı oluyor. 

Melis adlı bir influencer, Instagram

Yazının Devamı

Sözleşmede değişiklik isteyebiliyor muyuz?

22 Haziran 2024

Genel işlem koşulları, sözleşmenin taraflarından biri tarafından önceden tek taraflı olarak hazırlanan ve müzakere edilmeksizin diğer tarafça kabul edilen şartlardır. Çoğunlukla spor salonu üyelik sözleşmelerinde veya araç kiralama sözleşmelerinde karşımıza çıkan bu durumlarda, tüketiciler genellikle sözleşmeleri olduğu gibi imzalamak durumunda kalmaktadır. Peki, bu sözleşmelerdeki ağır şartlar geçerli midir? Bu koşullar, ticari hayatın pratikliği açısından önemli olmakla birlikte, hukuki anlamda bazı sorunları da beraberinde getirmektedir.

1. Yargıtay Kararları ve Uygulamalar

Günümüz ticaret hayatında, özellikle tüketici işlemlerinde sıklıkla gördüğümüz genel işlem koşulları, sözleşme özgürlüğü ilkesinin bir uzantısı olarak ortaya çıkmaktadır. 

Genel işlem koşulları, Türk Borçlar Kanunu'nun 20-25. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Yargıtay’ın bu konuda verdiği çeşitli kararlar, genel işlem koşullarının hukuki denetimini ve uygulanabilirliğini şekillendirmektedir. Özellikle

Yazının Devamı

İçimizdeki Uyanış: Hayatın Karmaşasında Anlam Arayışı

17 Haziran 2024

Hayat, her birimize bir dizi hikâye ve ders sunar. Bu hikayeler bazen bizi mutlu eder, bazen ise yıkıp, yeniden inşa eder. İki yıl önce yayımlanan "Uyanış" adlı romanım, tam da bu temalar üzerine kurulu. Bu eser, Füsun ve Okan adlı iki karakterin profesyonel ve kişisel dünyalarında yaşadıkları dönüşümleri ele alıyor. 

"Uyanış", iki avukatın birbiriyle savaşları ve içsel çatışmalarla dolu bir yolculuk sunarken, astroloji ve kişisel dönüşümün insan hayatındaki etkilerini de irdeliyor. Okan'ın hikayesi, pek çoklarımızın karşılaştığı zorluklarla ve kendimizi gerçekleştirme arzusuyla paralellik gösteriyor. Romandan bir alıntı yapmak gerekirse, "Yüzleşmeyi ertelediğim her şeyle daha sonra daha yüksek bir dozda yüzleşmek zorunda kaldım”. Bu cümle hayatın kaçınılmaz gerçeklerini vurguluyor. 

Füsun'un hikayesi, başarı ve iktidar yolunda insanın içine düşebileceği tuzakları gözler önüne sererken, bir hukuk bürosu yönetmenin getirdiği etik ve profesyonel zorlukları da tartışmaya açıyor. Füsun,

Yazının Devamı

Mesleğimizin itibarını korumak: Avukatlar arası yaygının önemi

3 Haziran 2024

Son dönemlerde sosyal medyada avukatların birbirlerini rencide edici, aşağılayıcı ve onur kırıcı ifadelerle eleştirdiklerini görmek oldukça üzücü. Benzer olayları geçmişte yaşamış bir avukat olarak bu durumun dikkatle ele alınması gerektiğini düşünüyorum.Son dönemlerde sosyal medyada avukatların birbirlerini rencide edici, aşağılayıcı ve onur kırıcı ifadelerle eleştirdiklerini görmek oldukça üzücü. Benzer olayları geçmişte yaşamış bir avukat olarak bu durumun dikkatle ele alınması gerektiğini düşünüyorum.

Rencide edici davranışlar, sadece kişileri değil, avukatlık mesleğinin itibarını da zedeliyor. Avukatlar olarak, toplumun adalet anlayışını şekillendiren ve yargı sisteminin en önemli parçalarından biriyiz. Bu yüzden, meslektaşlar arası ilişkilerde özen ve saygıyı elden bırakmamalıyız. İnsanların avukatlar hakkındaki algılarından şikayetçiyken, bu algının yönlendirilmesinde bizlerin de payının büyük olduğunu unutmamamız gerekiyor.

1. Meslek Etik Kurallarımız

Avukatlık mesleği, dayanışma ve iş birliği gerektiren bir meslektir.

Yazının Devamı

Yayınevleri ile yazarlar arasındaki telif sözleşmesi

24 Mayıs 2024

Uyanış isimli bir romanın yazarı olarak, romanımın basım sürecinde birçok yayınevi ile müzakere etme şansım oldu. Aynı zamanda, yayınevlerine verdiğim hukuki danışmanlıklar sayesinde yayınevlerinin de içinde bulunduğu durumları çok iyi anlayabiliyorum. Masanın her iki tarafının da talepleri ve endişelerinin haklılığına tanıklık ettiğimi söyleyebilirim. 

İlk romanımın basımının ikinci yıl dönümünde “telif sözleşmeleri” konusunu ele almak istiyorum. Bu yazımda, telif sözleşmelerinin önemli yönlerini ve yazarlar ile yayınevleri için dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekeceğim. 

Telif hakkı, bir yazarın eserini koruyan ve ona belirli haklar tanıyan hukuki bir mekanizmadır. Bu haklar, genel olarak mali ve manevi haklar olarak ikiye ayrılır. Mali haklar, eserin çoğaltılması, dağıtılması ve ticari olarak kullanılması gibi ekonomik değer içeren kullanımları kapsar. Yazar, bu mali hakları yayınevine devredebilir, yani yayınevi eseri belirli koşullar altında kullanabilir. 

Manevi haklar ise eserin bütünlüğü, eser üzerindeki değişiklikler

Yazının Devamı

Zaman yönetimi sanatı

15 Mayıs 2024

Zaman yönetimi, özellikle girişimcilik dünyasında kritik bir beceridir. Bir gün içinde yapılacaklar listesi öylesine dolup taşar ki, hangi görevin önce tamamlanması gerektiğine karar vermek adeta bir bilmeceye dönüşebilir. Örneğin, bir girişimci olarak sabahınızı, müşteri toplantıları, e-posta trafiği ve acil finansal ödemelerle dolu bulabilirsiniz. 

İTÜ Çekirdek'te ve kendi hukuk bürom bünyesinde birçok girişime mentorluk yaparken ve hukuk pratiklerimde, Eisenhower Matrisi'ni özellikle zaman yönetimi ve önceliklendirme konularında kullanıyorum. Bu yoğun tempoda, her görevi uygun bir öncelikle sıralamak, işlerimi kolaylaştırıyor ve günü verimli bir şekilde tamamlamama yardımcı oluyor. Kendi kullandığım bu tür pratik yöntemleri ve minik bazı tüyoları yazılarımda ve instagram hesabımda da paylaşıyorum, böylece takipçilerim de bu faydalı araçlardan yararlanabiliyorlar. 

Eisenhower Matrisi, esasen görevlerinizi dört kategoriye ayırmanıza olanak tanır: 

(1) Acil ve önemli,

(2) Acil olmayan ama

Yazının Devamı