Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Başarıyla tamamlanan Efes 2022 Tatbikatı’nı birçok üst düzey komutan da izledi. Bakan Akar, tatbikatı izlemeye gelen komutanların yıllık izinlerinden 3’er gün düşeceğini söylemiş...

“Kampta kalan diğer ülke askerlerinin konuşmalarına kulak kabarttım, ‘Deli mi bunlar, gerçek mühimmatın arasına daldılar, biz de peşlerinden gittik’ diye anlatıyordu yaşadığı duyguyu...”

Tatbikat eşittir 3 gün yıllık izin...

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 49 yıllık askerlik alışkanlığından olacak, yönetim tarzı net biri.

Övgüsünü de eleştirisini de direkt söylemeyi tercih ediyor. Sohbetin sonunda tatbikattaki atış başarı oranını sordum. Cebinden bir tomar kâğıt çıkardı Akar, meğer izlediği her safha için bir sürü not almış.

Haberin Devamı

Biz seyrederken tüm hedefler yüzde 100 vuruldu diye görmüştük, doğru tüm hedefler vuruldu ama bir nokta bir değil iki havan atışıyla tahrip edilmiş. Bunun da notunu almış Akar, üstelik bunu söyledikten sonra havanların çok netameli silahlar olduğunu da anlattı ama bir kenara yazmış işte.

Sohbet sırasında ortaya çıkan bir başka durum tatbikatı izlemeye gelen üst düzey komutanların 3’er gün yıllık izinlerinden düşme şartı olmuş. Milli Savunma Bakanı, “yıllık izinlerinizden 3’er gün düşerim” diye şart koşmuş.

Gerçekten 3’er gün düşecek misiniz diye üsteledim, “Kimse izine çıkmıyor ki zaten bizim orada” diye cevap verdi, üzerine ne söylesem boş olacaktı...

Tatbikat eşittir 3 gün yıllık izin...

Organizasyon şirketsiz organizasyon...

37 ülkeden konukların kaldığı askeri kampın yemekhanesinde görev yapan sivil personelin biri Antalya’dan biri Kütahya’dan geçici görevle getirilmiş.
Konukların ve grupların mihmandarları ana dili gibi İngilizce konuşan subaylar. Gelen konuklar için otel masrafı yapılmamış, kiralık arabalar denizi yok, kimi belediyeden kiralanmış otobüsler ve minibüsler var. Son işi sabah 09:00’da bitecek minibüse bir gün daha boş yere kira ödenmesin diye sabahki işi bir başka boş araca kaydırmaya çalışan bir organizasyon yapısı var.

Tatbikat alanında dışarından getirilmiş bir garsonlar ordusu yok, Ege Ordu Komutanlığı’nın hazırladığı plastik kumanya tepsileri yine askerler tarafından dağıtılıyor.

Haberin Devamı

Simultane tercümanlar için dışarıdan hizmet alımı yapılmış olabilir ama şu noktayı önemsiyorum:

Anahtar teslimi organizasyon satın alan çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu, kendi imkanlarıyla yapabileceklerini yapıp, kalanı için dışarından hizmet almayı aklına getirmiyor nedense.

Oysa biraz çabayla çok ciddi bir tasarruf sağlamak mümkün olur...

‘O ağlamazsa sen ağlarsın’

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile dünyanın bir sürü zor görev yerinde geçirdiğim zaman zarfında aklımda en fazla yer eden şey, işine asla duygularını karıştırmayan biri olduğu düşüncesiydi.

Perşembe akşamüstü duyguları konusunda Akar ilk kez renk verdi.

Tatbikattan memnun musunuz sorusuna, ilk verdiği cevapta, bu tür tatbikatların “kazasız, belasız bitmesidir önemli olan” diye cevap verdi, sonra bir başka noktada 1990’ların ortasında tatbikat bittikten sonra çalılarda çıkan yangını söndürmeye gelen yangın söndürme uçağının düştüğünü ve pilotunun öldüğünü, çok üzüldüklerini anlattı. Konuşma ilerlediğinde İkiyaka Dağları’ndaki bir anısını anlattı Akar. Bir hafta dağda kalan ve görev değişimi sırasında “Şehidimizin intikamını almadan aşağıya inmem” diyen timin hikâyesiydi o. Sonra kuş uçmaz kervan geçmez bir noktada yapılmış, fazla da mühendislik hizmeti görmemiş bir karakoldaki ziyaretinden söz etti. Daha bir hafta önce bel fıtığı ameliyatı olan karakol komutanının Akar’ın “Bizimle şehre geleceksin” emrine karşı, “ Ben arkadaşlarımı bırakmam” diyen, tüm ısrarlara rağmen görev yerinde kalan o subayı da hiç unutmamış Milli Savunma Bakanı.

Haberin Devamı

Hiç şikâyet etmeyen, canı pahasına görevini yerine getirmekten daha fazlasını yapan bu askerlerin fedakârlığının gözlerini yaşarttığını başlıktaki cümleyle özetledi Milli Savunma Bakanı.

Tatbikat eşittir 3 gün yıllık izin...

F-4 fantomları uçan ülke...

Efes Tatbikatı sırasında görev alan hava kuvvetleri uçakları arasında halk arasında bilinen adıyla Fantom yani F-4 savaş uçakları da vardı. Her iki F-4 de, alçak irtifada ve oldukça hızlı bir dalışta hedeflerini başarıyla vurdular.

Bu uçaklar normalde 2020’de hizmet dışına alınacak yerlerine de ABD’den alınan F-35’ler gelecekti.

Fakat F-35’ler gelmeyince Türkiye gövdesini ve sistemlerini yenilediği F-4’lerin görev süresini uzatmış.

Tatbikattan sonra eski uçakların kullanımının risk olup olmadığını sordum, aldığım yanıt şu oldu: “Yeni veya eski uçak yoktur, bakımlı veya bakımsız uçak vardır. Bakılan her uçak görevini eksiksiz yerine getirebilir.”

Halen uçan F-4’lere bakınca insan anlıyor ki, Silahlı Kuvvetler de milletin verdiği bütçeyi hakkıyla kullanmak için elinden geleni yapıyor, ülkelerin envanter dışına çıkardığı F-4’lerden bile verim alıyor...

‘Deli mi bunlar!’

Efes Tatbikatı’ndaki senaryolardan birisi de Bordo Bereliler öncülüğünde 13 ülkeden oluşan bir ekibin düzenlediği düşman komutanını konvoyundan alma operasyonuydu.

Atak’lar hızla giden araçlara uyarı atışı açtılar, ardından Atak’lar güvenlik için ateşe devam ederken helikopterlerden halatlarla inen özel kuvvetlere mensup askerler operasyonu gerçekleştirdi.

Akşam kampta kalan diğer ülke askerlerinin konuşmalarına kulak kabarttım biraz, belki ayıp ama merak ediyor sonuçta insan. Kollarındaki armaları göremedim ama Afrika ülkelerinden birinin askerleri “Deli mi bunlar, gerçek mühimmatın arasına daldılar. Onlar gidince biz de peşlerinden gittik” diye anlatıyordu yaşadığı duyguyu. Masadan alacağımı almıştım, daha dinlememe gerek kalmadı...

Tatbikat eşittir 3 gün yıllık izin...