Bebeklerde tuvalet alışkanlığı

17 Temmuz 2022

Bebeklerde tıbbi olarak tuvaletini tutabilme konusunda kas gelişimi 18-24 ay aralığında gelişir. Bu sebepledir ki çoğu uzman tarafından tuvalet alışkanlığı kazanımı 2-3 yaş aralığında tavsiye edilir. 2 yaş öncesi denemeler genellikle tuvaletini tutamama, altına yapma, geceleri yatağa kaçırma gibi durumlar fazlaca olacağından hem, travmatik bir sonuca hemde sürecin uzamasına neden olabilir.

Burada en önemli konu bebeğinizin ve sizin hazır olmanız.

Eğer bebeğiniz;

-Rahatlıkla yürüyor, desteksiz merdiven inip çıkıyorsa,

-Geceleri bezine çok az yapıyor ya da hiç yapmıyor, sabah kuru uyanıyorsa,

-Gün içerisinde de 2-3 saat kadar bezi kuru kalıyorsa,

-Tuvaleti geldiğinde çiş, kaka olarak bezine yapmadan söylüyorsa ve ayrımını yapabiliyorsa,

-Görünür yerlerde değil de koltuk, perde arkası gibi yerlere saklanarak tuvaletini yapıyorsa,

Yazının Devamı

Bebeği anne sütünden kesme

2 Ocak 2022

Annelerin bilinçli ya da bilinçsiz uyguladığı doğru, yanlış bir çok yöntem var. Ancak çoğunlukla uzmanlar tarafından önerilen, benim de iki çocuğumda uyguladığım, tecrübe ve bilgilerime de dayanarak tavsiye ettiğim yöntem “kademeli azaltma” yöntemidir.

Burada en önemli konu, bebeğinizde travmatik bir anı bırakmamak ve geleceğini bile etkileyecek, geçmişten günümüze gelen yöntemlerden kaçınmak. Meme ucuna korkutucu, tiksindirici bir şeyler sürmek ya da bantla kapatmak gibi. Çocuğunuzun gelecekte cinsel kimliği oluşurken bile onu ne kadar etkilediğini bir bilseniz! Ya da çocuğunuzu bir aile büyüğünüze bırakıp, bir kaç gün yanında ayrılarak memeden kesmek. İnanın bu tarz yöntemlerde çocuğunuza onu terk ettiğinizi düşündürüp, güven duygusunu zedeleyebilirsiniz.

Anne sütünden bebeği ayırırken bence en önemli konulardan biri annenin de hazır ve kararlı olması. Çünkü anne buna duygusal olarak kendini hazır hissettiği zaman kararlı da olacaktır. Diğer konu ise

Yazının Devamı

Çocuğumun canı sıkılıyor!

30 Eylül 2021

Öncelikle şunu kabul edelim ki sıkılmak çok normal, olağan, hayatta hepimizin yaşadığı ve sonsuza kadar da sürmeyeceğini bildiğimiz bir durum. Burada önemli bir nokta var. Çocuğunuz canı sıkıldığı için mi bunu söylüyor? Yoksa ebeveyni ile vakit geçirmek için mi? Eğer sizinle vakit geçirmeye ihtiyacı varsa, o zaman onu günlük rutinlerinize dahil edebilirsiniz. Odayı toplarken ondan da yastıkları düzeltmesini isteyebilir, birlikte yemek yapabilirsiniz. Ama çocuğunuz sıradan bir can sıkıntısından bahsediyorsa bu noktada ona biraz izin vermelisiniz. Bırakın biraz canı sıkılsın. En azından bir süreliğine ona aktivite üretmeyin. Daha da önemlisi onlara çok cazip gelecek teknolojik seçenekler (tablet, TV, bilgisayar) sunmayın. Siz onun yerine düşünmeye biraz ara verirseniz, onun kendisi için bir şeyler düşünmeye, üretmeye, hayal etmeye, sıkıntısını kendi kendine gidermeye başladığını göreceksiniz.

Mesela Doruk’un bana canının sıkıldığını söylediği günlerden birinde ona hemen bir şeyler sunmadan birazcık zaman verdim.

Yazının Devamı

2 yaş sendromu mu?

16 Ağustos 2021

Tanıdık geldi mi?

Özellikle 2 yaş çevresinde gezinenlerin en çok karşılaştığı cevap. Biz şu an 22 aylığız ve tam olarak bu evredeyiz. Her şeye ‘hayır’ 

-Marin yemek yer misin?

-E eeh!

-Marin denize gidelim mi?

-I ııhh! (Sokaklarda gezmek ister, akşam yürüyüşüne çıkardığımda da denize gitmek ister)

-Marin saçlarını toplayalım mı?

-No no no no.

Yazının Devamı

Ev yapımı kurabiyeli portakallı dondurma

28 Haziran 2021

Malzemeler:

*1 kutu mascarpone peyniri 350gr (tuzsuz labne de olur)

*3 yemek kaşığı krema

*2 yemek kaşığı agave şurubu (dilediğiniz tatlandırıcıyı tercih edebilirsiniz)

*Portakal kabuğu dilimleri (incecik doğranmış)

*1 yemek kaşığı kadar portakal suyu

*5-6 parça bisküvi

 

Yazının Devamı

‘Hostes’ dedikleriniz…

31 Mayıs 2021

Kesinlikle dünyanın en değerli mesleklerinden biri. Eğer bir kabin memuruysanız, evden çıkıp giderken, geride bıraktıklarınıza, çocuğunuz, aileniz, tüm sevdiklerinize hep böyle doyasıya sarılarak gidersiniz. Çünkü risklerini bilirsiniz ve diğer normal tüm meslek gruplarından çok daha farklıdır aslında. Çoğu insan tarafından uçak içerisinde ‘birkaç ikram yapıp, dünyayı geziyorlar.’ diye tanımlansa da aslında çok yönlü ve bir sürü sorumluluk gerektiren bir meslektir. Yolcuların gelip, uçağın kalkması ile birlikte artık uçak içindeki akla gelen, gelmeyen her durumu gözlemlemek ve yönetmek uçuş ekibi sorumluluğundadır. Her şeyden önce emniyetli bir uçuş geçirmeyi sağlamak, uçak içerisinde bir yangın çıkması ya da hastalanan bir yolcu olması durumunda, (hatta uçuş sırasında meydana gelen doğumlar bile söz konusu),saldırgan bir yolcuya bile gerektiğinde ilgili prosedürleri uygulamak aldığı eğitim ve sertifikalar ile, kabin memurunun en önemli yetki ve

Yazının Devamı

Ev yapımı waffle tarifi

5 Mayıs 2021

Evde yapması da oldukça basit. Hem de illa waffle makinesi olmadan, tost makinesinde şahane wafflelar yapabilirsiniz. 

O zaman size 5 dakika da yap, 1 dakika da pişir bir tarifim var. Hem 1 yaş üzeri ve içeriğindeki gıdalara alerjisi olmayan tüm bebekler için hem de yetişkinler için bu tarif. 

Hamuru için;

*1 yumurta

*1 bardak süt

*1.5 bardak un

*2 yemek kaşığı elma özü (şeker ya da başka bir tatlandırıcı)

*1 paket kabartma tozu

Yazının Devamı

Anne modası

5 Nisan 2021

Bebekten önce, bebekten sonra diye ayırabiliriz galiba.

Kendi açımdan değerlendirirsem, modayı takip eder, kendime yakışanı giyerim. Ama normalde topuklu ayakkabılar, fit kıyafetler, croplar, tercih ederken, anne olduktan sonra, önü düğmeli kıyafetleri ya da her an emzirmeye hazır özellikle benim kurtarıcım çok sevdiğim bir markanın yanlardan fermuarlı emzirme bluzlarını tercih etmeye başladım. Çocuklardan sonra özellikle de çocuklarla dışarı çıkıyorsam, kendimi en rahat kıyafetler içinde, ayağımda ise sneakerlarla buluyorum. Anne olmadan önce hangi çanta ile kıyafetimi kombinlesem diye düşünürken anne olduktan sonra, bebeğin eşyaları için hangisi daha uygun, sırt çantası mı? Yoksa kol çantası mı? Peki bebeğin öğünleri için ayrı bir bölmesi var mı?  Sorularının cevaplarını arar oldum. İşte annelerin vazgeçilmez parçası dışarı çıkarken yanına alacağı çanta! Anne olmadan önce bir clutch ya da askılı mini bir çanta bile yeterdi. Telefonumu, parfümümü, rujumu, kimliğimi alsın yeter diye

Yazının Devamı