Özge Yeşilören

Özge Yeşilören

info@ozgeyesiloren.com

Tüm Yazıları

Öncelikle şunu kabul edelim ki sıkılmak çok normal, olağan, hayatta hepimizin yaşadığı ve sonsuza kadar da sürmeyeceğini bildiğimiz bir durum. Burada önemli bir nokta var. Çocuğunuz canı sıkıldığı için mi bunu söylüyor? Yoksa ebeveyni ile vakit geçirmek için mi? Eğer sizinle vakit geçirmeye ihtiyacı varsa, o zaman onu günlük rutinlerinize dahil edebilirsiniz. Odayı toplarken ondan da yastıkları düzeltmesini isteyebilir, birlikte yemek yapabilirsiniz. Ama çocuğunuz sıradan bir can sıkıntısından bahsediyorsa bu noktada ona biraz izin vermelisiniz. Bırakın biraz canı sıkılsın. En azından bir süreliğine ona aktivite üretmeyin. Daha da önemlisi onlara çok cazip gelecek teknolojik seçenekler (tablet, TV, bilgisayar) sunmayın. Siz onun yerine düşünmeye biraz ara verirseniz, onun kendisi için bir şeyler düşünmeye, üretmeye, hayal etmeye, sıkıntısını kendi kendine gidermeye başladığını göreceksiniz.

Mesela Doruk’un bana canının sıkıldığını söylediği günlerden birinde ona hemen bir şeyler sunmadan birazcık zaman verdim. Sonra cama yaklaştığını ve bulutları izlemeye başladığını gördüm. Çok kısa bir süre sonra bulutları türlü şekil, hayvan ve objelere benzetmeye başladı. Biraz sonrasında yüzünde kocaman gülümsemelerle bana şekilleri hikayelendirip anlatmaya başladı.

Haberin Devamı

Çocuğumun canı sıkılıyor


Aslında sıkılmak, çocukların yaratıcılığını arttırır. Kendiliğinden bir şeyler üretmek,, hem onlara özgüven sağlar, hem de motivasyonlarını yükseltir. Hayal güçlerini geliştirir. Ancak bu kendi halinde bırakma durumunu ilgisiz bırakmak ile karıştırmayalım. Tam tersi onu izlemeliyiz ki neler yapabiliyor? Aslında yetenekleri neler? Nelere ilgisi var? Gözlemleyebilelim. Baktık ki çok fazla sıkılıyor ve zaman vermenize rağmen sıkıntısı geçmiyor. O zaman birazcık yardım edebilirsiniz. Böyle bir durumda gelmişti başıma. Baktım sıkılmaktan kendini kurtaramıyor. Ona çiçeklerin, ağaçların, sebze, meyvelerin nasıl olduğundan biraz bahsettim. İlgi ile dinledikten sonra dedi ki ‘elmamın çekirdeklerini ekersem elma ağacı çıkar mı?’ Ben de ona ‘Neden olmasın? Deneyebilirsin’ dedim. Ve elmasını yedi çekirdeklerini topladı. Dışarı çıktık onları ekti sonrasında suladı. Şimdi elma ağacımızı bekliyoruz.