Polikistik over sendromu (PKOS) hakkında 5 efsane

8 Mart 2022

Efsane 1: Buna Sebep Olacak Bir Şey Yaptınız

PKOS'un kesin nedeni bilinmemekle birlikte, kesin olan bir şey var: Suçlu değilsiniz. Bununla birlikte, genetik dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin bir rol oynadığına inanılmaktadır. Androjenler veya erkeklik hormonları, erkek özelliklerinin gelişimini kontrol eder. Tüm kadınlar az miktarda androjen üretirken, PKOS'lu olanlar normalden daha fazla androjene sahiptir, bu da yumurtlamayı önleyebilir ve düzenli adet döngüsünü zorlaştırabilir. Foliküller büyür ve sıvı biriktirir, ancak yumurtalar salınmaz. Yumurtlama olmaz ve foliküller kiste dönüşebilir. Bu olursa, vücudunuz, döngünüzü düzenli tutmak için gerekli olan progesteron hormonunu üretemeyebilir."PKOS'lu kadınlar ayrıca aşırı östrojen üretir. Bu, yukarıdaki semptomlara katkıda bulunmasa da, uzun vadeli “karşılıksız östrojen”, rahim kanseri için önemli bir risk faktörü olan rahim zarının kalınlaşmasına neden olabilir. Bazı bilim adamları, başka bir hormonun –

Yazının Devamı

Kısırlık (infertilite) tedavisi hakkında bilmeniz gerekenler

3 Mart 2022

Kısırlık nedir?

Kısırlık, doğum kontrolü kullanmadan 1 yıl düzenli cinsel ilişkiye girdikten sonra hamile kalmamak olarak tanımlanır. 35 yaşından büyükseniz, 6 aylık denemeden sonra bir değerlendirme yapılması önerilir. 40 yaşından büyükseniz, hemen bir değerlendirme için kadın doğum uzmanı (jinekoloğunuzla) ile görüşmenizi öneririz.

Kısırlığa ne sebep olur?

Kadın kısırlığının en yaygın nedeni yumurtlama ile ilgili sorunlardır. Erkek kısırlığının en yaygın nedeni, sperm hücreleriyle ve bunların işleyişiyle ilgili bir sorundur. Doğurganlığı etkileyebilecek diğer faktörler şunlardır:

-Yaş
-Yaşam tarzı
-Sağlık koşulları

Bazen hiçbir sebep bulunamaz. Buna açıklanamayan kısırlık denir.

Yazının Devamı

Endometriozis hakkında efsaneler ve gerçekler

27 Ocak 2022

Endometriozis nedir?

Endometriozis, normalde rahmi kaplayan dokuya benzer dokunun vücudun diğer bölgelerinde, genellikle pelvik boşlukta büyüdüğü bir durumdur. Endometriozisi çevreleyen mitler; kadınları hayal kırıklığına uğramış, kafası karışmış ve teşhisleri ve mevcut tedavi seçenekleri hakkında yanlış bilgilendirilmiş hissetmelerine neden olabilir. Bu, yalnızca bu durumla sıklıkla ilişkilendirilen stres ve kaygıyı artırır. Kadınları endometriozis yolculuklarında yönlendirmek ve desteklemek için en son kanıta dayalı tedavileri uyguluyoruz, çünkü her kadının en kaliteli yaşamayı hak ettiğine inanıyoruz. Her 8-10 kadından birini etkileyen bu durum hakkında farkındalığı ve eğitimi artırmanın gerekliliğine inanıyoruz. Nispeten yaygın bir durum olmasına rağmen, endometriozis ve hastaların yaşadıklarını çevreleyen bir anlayış eksikliği var.

Ortaya çıkan en yaygın 7 endometriozis efsanesi

Efsane: Genç ergenler endometriozis olmak için çok genç.

Gerçek: 20'li yaşlarındaki kadınlara endometriozis teşhisi konması yaygın olsa da, bu kadınlar genellikle ilk adetlerinden beri

Yazının Devamı

Vajinal kuruluk mu yaşıyorsunuz? İşte bilmeniz gerekenler

20 Aralık 2021

Sebep genellikle menopozla ilgili düşük hormon seviyeleridir

Menopozdan sonra ve civarında, vücudunuz daha az östrojen üretir. Östrojen vajinanın yağlanmasını, elastikiyetini ve kalınlığını korumaya yardımcı olan bir hormondur. Düşük östrojen seviyeleri, vajinal duvarların incelmesine, kurumasına ve iltihaplanmasına neden olabilir. Buna vajinal atrofi denir.

Ama başka sebepler de var

Başka zamanlarda da düşük östrojen ve vajinal kuruluk olabilir. Östrojen seviyeleri doğumdan sonra, emzirme ile, kanser tedavisi sırasında veya anti-östrojen ilaçları ile düşebilir.

Sonra hormonal olmayan faktörler var. Soğuk algınlığı ve alerji ilaçları ve bazı antidepresanlar vajinal dokuyu kurutabilir. Ağız ve göz kuruluğuna neden olabilen otoimmün bir durum olan Sjögren sendromu da vajinal kuruluğa neden olabilir.

Vajinal tahriş veya ağrılı cinsel ilişki dışında semptomlar olabilir

Kuruluk her zaman sadece vajinal kanalın içinde değildir. Daha az östrojen, daha az doğal vajinal nem anlamına gelir. Bu, dış kadın genital bölgesi olan vulvayı

Yazının Devamı

Endometriozis (çikolata kisti) hakkında bilmeniz gerekenler

29 Kasım 2021

Endometriozis nedir?

Endometriozis, rahmin iç kısmını oluşturan doku tipinin (endometrium) rahim dışında bulunması durumudur.

Endometriozis ne kadar yaygındır?

Endometriozis üreme çağındaki her 10 kadından 1'inde görülür. En sık 30'lu ve 40'lı yaşlardaki kadınlarda teşhis edilir.

Endometriozis nerede oluşur?

Endometriyal doku alanları (genellikle implant olarak adlandırılır) en sık aşağıdaki yerlerde oluşur:

-Karın zarı

-Yumurtalıklar (Çikolata kisti)

Yazının Devamı

Sezaryen sırasında miyom ameliyatı yapılır mı?

11 Kasım 2021

Teknolojideki gelişmeler, kadınlara aşırı kan kaybı ve histerektomi dahil olmak üzere düşük ameliyat komplikasyon oranı ve sonraki hamilelik sırasında ciddi yapışıklık ve rahim yırtılması dahil olmak üzere düşük komplikasyon oranı ile laparoskopik veya robot yardımlı miyom ameliyatı seçeneği sunmaktadır. Bununla birlikte, birçok kadın klinik olarak önemli miyomları olduğu halde hamile kalır ve bu kadınların tahminen en az üçte biri sezaryenle doğum yapacaktır.

Sezaryen doğum sırasında miyom ameliyatı gerçekleştirmenin göreceli yararları ve riskleri vardır. Buna sezaryen miyomektomisi denir. Sezaryen miyomektomi, özenle seçilmiş kadınlara bir ameliyatta aynı seansta hem sezaryen doğum hem de miyomektomi yapma fırsatı sunar, böylece ikinci bir büyük ameliyattan kaçınılmış olur. Son 60 yılda sezeryan sırasında miyom ameliyatı aleyhine bir duruş vardı. Ancak son zamanlarda, özellikle kıta Avrupası ve Asya'da uzman görüşü değişti ve sezaryen miyomektomi artık saplı miyomların çıkarılması, büyük soliter subserozal miyomların

Yazının Devamı

Rahim koruyucu miyom ameliyatı: Kapalı miyom ameliyatı

25 Ekim 2021

Laparoskopik Miyomektomi Neden Yapılır?

Ağır adet kanaması, pelvik basınç veya idrar kaçırma gibi normal aktivitelerinizi bozan birçok neden ve semptom varsa, laparoskopik miyomektomi önerebiliriz. Miyomektomiyi seçme nedenlerinden bazıları şunlardır:

-Çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız.

-Miyomlar doğurganlığı etkiliyorsa.

-Rahmi korumak ve sadece miyomları çıkarmak istiyorsanız.

Laparoskopik Miyomektomi Nasıl Yapılır?

Prosedür anesteziyi içerir, ardından cerrah dört küçük insizyon yapar. Bu kesiklerin her biri alt karın bölgesinde yaklaşık yarım cm uzunluğundadır. Karın içi, cerrahın karın içini görebilmesi için karbondioksit gazı ile doldurulur. Cerrah tarafından insizyonlardan birinin içine bir kamera yerleştirilir. Rahimdeki miyomları çıkarmak için cerrah miyomları küçük parçalar halinde keser. Miyomlar vajinadan veya karındaki küçük açıklıklardan dışarı itilir. 

Laparoskopik Miyomektomi İşlemi Sonrası

Yazının Devamı

Hemorajik (kanamalı) yumurtalık kisti nedenleri ve tedavisi

19 Ekim 2021

İki yumurtalığınız, rahminizin her iki tarafında bulunur. Yumurta olarak da adlandırılan üreme hücrelerimiz, yumurtalıklarda gelişir ve olgunlaşır ve doğurganlık yıllarınız boyunca aylık döngüler halinde salınır. Yumurtalık kistleri, yumurtalığın içinde veya yüzeyinde sıvı dolu keseler veya ceplerdir. Hemorajik yumurtalık kistleri; yumurtlama sırasında, yüzeyindeki bir folikülü yoluyla bir yumurta salındığında ve bu folikül bir kiste dönüşüp içerisine kanama yaptığında gelişir. Maalesef bugün için bunun neden olduğunu bilmiyoruz.

Hemorajik yumurtalık kisti olması mutlaka bir problem değildir. Çoğu zaman bu kistler belirtilere neden olmaz ve sıklıkla başka bir nedenle yapılan pelvik muayene sırasında bulunur. Bir kist küçük veya orta büyüklükteyse ve herhangi bir ağrıya veya başka semptomlara neden olmuyorsa, doktorunuz muhtemelen onu izlemeyi önerecektir. Bu genellikle kistin boyutunun değişip değişmediğini görmek için birkaç ayda bir pelvik ultrason kontrolünü

Yazının Devamı