Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

dr@huseyincengiz.com

Tüm Yazıları

Endometriozis nedir?

Endometriozis, normalde rahmi kaplayan dokuya benzer dokunun vücudun diğer bölgelerinde, genellikle pelvik boşlukta büyüdüğü bir durumdur. Endometriozisi çevreleyen mitler; kadınları hayal kırıklığına uğramış, kafası karışmış ve teşhisleri ve mevcut tedavi seçenekleri hakkında yanlış bilgilendirilmiş hissetmelerine neden olabilir. Bu, yalnızca bu durumla sıklıkla ilişkilendirilen stres ve kaygıyı artırır. Kadınları endometriozis yolculuklarında yönlendirmek ve desteklemek için en son kanıta dayalı tedavileri uyguluyoruz, çünkü her kadının en kaliteli yaşamayı hak ettiğine inanıyoruz. Her 8-10 kadından birini etkileyen bu durum hakkında farkındalığı ve eğitimi artırmanın gerekliliğine inanıyoruz. Nispeten yaygın bir durum olmasına rağmen, endometriozis ve hastaların yaşadıklarını çevreleyen bir anlayış eksikliği var.

Haberin Devamı

Ortaya çıkan en yaygın 7 endometriozis efsanesi

Efsane: Genç ergenler endometriozis olmak için çok genç.

Gerçek: 20'li yaşlarındaki kadınlara endometriozis teşhisi konması yaygın olsa da, bu kadınlar genellikle ilk adetlerinden beri ağrı ve semptomlardan muzdariptir. Nadiren de olsa henüz adet görmeye başlamamış kızlarda da endometriozis teşhisi konulabilir.

Efsane: Hamilelik, endometriozis için bir tedavidir.

Gerçek: Bu yaygın bir yanlış anlamadır. Bazı kadınların hamileyken endometriozislerinin şiddetinde azalma yaşadıkları biliniyor, ancak kanıtlar hamileliğin bir tedavi olmadığını gösteriyor.

Efsane: Endometriozisiniz varsa, bebeğiniz olamaz.

Gerçek: Endometriozise sahip olmak kısır olduğunuz anlamına gelmez, aslında endometriozis teşhisi konan kadınların çoğu sorunsuz bir şekilde doğal olarak hamile kalır. Bununla birlikte, endometriozis teşhisi konduysa, özellikle altı ay veya daha uzun süredir hamile kalmaya çalışıyorsanız, doktorunuzla bu konuda görüşme yapmanız önemlidir.

Efsane: Ne kadar çok ağrınız varsa, o kadar çok endometriozisiniz var demektir.

Gerçek: Endometriozisin şiddeti kadından kadına farklılık gösterir ve vücudunuzdaki endometriozis miktarı ile ilgili değildir.

Haberin Devamı

Efsane: Adet sancısı normaldir, bu sadece kadın olmanın bir parçasıdır.

Gerçek: Kadınlar adet dönemlerinde belirli bir miktarda ağrı yaşayabilirken, normal günlük aktivitelerinizi yapmanıza engel olan ve reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edilemeyen ağrı normal DEĞİLDİR. Endometriozis ağrısı, ağrılı dönemler, pelvik ağrı, ağrılı bağırsak hareketleri, ağrılı cinsel ilişki, sırt, bacak ve omuz ağrısı ve daha fazlasını içeren birçok farklı biçimde gelir.

Efsane: Hormonal tedaviler endometriozisi kesin tedavi eder.

Gerçek: Ne yazık ki, endometriozis için harika bir hap veya cerrahi tedavi yoktur. Progesteron, GnRH analogları ve oral doğum kontrol hapı gibi bazı hormon ilaçları endometriozis semptomlarını baskılayabilir, ancak bunlar bir tedavi değildir.

Efsane: Endometriozis cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.

Gerçek: İnanması zor ama endometriozisin cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğuna dair hala bir efsane var. Şimdi bu efsaneyi kapatalım. Endometriozis cinsel yolla bulaşamaz ve hiçbir şekilde herhangi bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyon ile ilgisi yoktur.

Haberin Devamı

Efsane: Endometriozis ameliyatı karnımda büyük yara izleri bırakacak

Gerçek: Cerrahi genellikle endometriozis için hayati bir tedavidir. Öte yandan, uygun cerrahi teknikle çok küçük izlerle operayon geçirebilririsiniz. Laparoskopik cerrahi ile sonuç, minimum yara izi ve daha hızlı iyileşme süresidir.

Endometriozis hakkındaki efsanelerden sadece birkaçını ortaya koyduk. Kendinizi bilgiyle güçlendirmeyi ve yalnızca jinekologlardan ve saygın kaynaklardan gelen bilgilere güvenmeyi unutmayın.

 

Sağlıklı günler dileriz.

Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

www.huseyincengiz.com