Serpil Çevikcan

Serpil Çevikcan

scevikcan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gül’ün özgüveni eksikti

Düsseldorf
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya’daki yoğun temasları sırasında inanç grupları ile bir araya geldi, hem CHP’yi, hem Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nu anlattı. En dikkat çekici buluşması Alevi örgütleriyle yaptığı toplantı oldu. Alevileri “homojen” düşünmemek gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, bu toplantıda da Türkiye’nin huzura duyduğu ihtiyacı vurguladı. İhsanoğlu isminin Türkiye’de huzurun sağlanması konusunda önemli olduğunu düşünen ve kampanyanın ana mesajının da bu olacağına işaret eden CHP lideri, sorularımıza şu yanıtları verdi:
Temaslarınız nasıldı?
4 yere gittik, ziyaret ettik. Farklı inançlardan ama hepsi Türkiye’den, Almanya’da çalışıyorlar. Türkiye’den beklentilerini anlattılar. Sorunlarına siyaset kurumunun daha fazla ilgi göstermesini istediler. Almanya’da her inanç grubuna partilerin eşit yaklaştığını, Türkiye’de de benzer bir durumun olması gerektiğini söylediler.
Aleviler, Ekmeleddin İhsanoğlu ismine hangi noktalarda itiraz ediyor?
Ekmeleddin Bey’le ilgili itiraz gelmedi. Cumhurbaşkanı adayımızı hangi ilkelerden yola çıkarak belirlediğimizi anlattık. ‘Niye böyle belirlediniz’ demediler. Ben Türkiye’nin birinci sınıf demokrasiye layık olduğunu, 3. sınıf demokrasiyi benimsemediğimizi, 12 Eylül yasalarının yürürlükte olduğunu söyledim. Bazı konuşmacılar CHP’nin daha demokrat olması gerektiğini ifade etti. CHP’nin şu anda demokrasinin savunucusu olduğunu söyledim. İnanç ve etnik kimlik üzerinden siyasete karşı olduğumuzu söyledim. Batı’da ne varsa Türkiye’de de olması gerektiğini söyledim.
Ankara’da Alevilerle yaptığınız toplantıda “Benim gönlümden Sayın Büyükerşen geçiyordu” dediğiniz doğru mu?
Şunu söyledim en başından beri, seçtiğimiz adayın bir siyasal parti kimliği taşımaması gerektiğini, bilgili, birikimli olması, herkesi kucaklayan üslup kullanması, şaibesiz olması. Adayın, büyük bir toplumsal uzlaşmayla belirlendiğini, sadece CHP ve MHP’nin adayı değil, çok daha fazla dayanışma ile belirlendiğini söyledim.

Deklarasyon yayınlanacak
Ak Parti vizyon belgesi ortaya koyacak. Siz bir deklarasyon yayımlayacak mısınız?
Birden fazla siyasal partinin destek vereceği bir cumhurbaşkanı. Dolayısıyla neden Türkiye’nin cumhurbaşkanı olması gerektiği yönünde bir düşünce açıklamamız gerekiyor. Demokrasi, barış, hukukun üstünlüğünden yana, temel kavramları içeren bir açıklama. Bütün partilerin altında imzası olacak.
Ne zaman açıklanacak?
Bilmiyorum, kendi aralarında çalışıyorlar. Bir metin, aşağı yukarı ilkeler bildirgesi gibi bir şey olacak. Yakın bir süreç içinde.

‘Aleviler homojen değil’
Aleviler’in desteği konusunda pürüz var mı?
Efendim, Aleviler destek verecek vermeyecek diye bir şey yok. Sonuçta vatandaşlar sandığa gidecek oy verecek. Alevi kuruluşlarının lehte aleyhte açıklamaları var. Bütün Alevi kuruluşlarını homojen bir yapı olarak görmemek lazım.
Erdoğan vizyon belgesini ve adayı büyük bir törenle açıklayacak. Siz nasıl açıklayacaksınız?
Bir çalışma yapılıyor Ankara’da, törende okunacak herhalde, ayrıntılı bilgiler gelmedi.
CHP’den 20 vekil imzasıyla başka bir aday çıkar mı?
Hayır, aday çıkmaz.
Ekmel Bey, başörtüsü haktır dedi, nasıl değerlendiriyorsunuz?
Başörtüsü tartışmasını Türkiye’nin gündeminden çıkarmak lazım. Acaba İhsanoğlu’nu AKP lehine bir tartışmanın içine sokar mıyız?... O beklenti içinde sorulmuş bir soru.
Demirtaş, ‘İhsanoğlu, Kürt sorununda MHP’nin jargonunu kullanırsa bizden oy alamaz’ dedi. Ortak söylem belirlediniz mi?
İhsanoğlu, cumhurbaşkanı seçildiğinde evrensel insan hakları çerçevesinde olaya bakacaktır. Demokrasi özgürlükler yönünden, kısıtlayıcı bir tavır cumhurbaşkanı tarafından dile getirilmemeli, evrensel değerleri benimsemiş birisinin kısıtlamalar getirmesi elbette doğru olmaz.
Çözüm sürecinin güvencesi olur diyor musunuz?
Türkiye’de huzurun güvencesi olacak. Bütün sorunları çözmüş, çözen Türkiye’nin güvencesi olarak görmek lazım. Kendisi hükümet değildir. Türkiye’nin sorunlarını tek başına çözemez ama çözüm atmosferine katkısı olacak. Çünkü bunlar MGK’da görüşülecek.
Kampanya nasıl olacak?
Yerine, zamanına göre miting de toplantılar da yapılabilir, ortama göre değişebilir.
Hacıbektaş’a gidecek, Yozgat’a da gidecek mi?
Pek çok yere gidecek, niye gitmesin ki? Bir ekibi var, birlikte karar verecekler.
Koşan, terleyen cumhurbaşkanı adayı mı olacak?
Seçim sırasında tabii terleyecek.
Ana mesajınız ne?
Temel mesele şu; Türkiye çok gerildi, bir kavga sürecinde adeta. Huzura ihtiyacı var. Cumhurbaşkanı adayını belirlerken herkes bunu düşünerek oyunu kullansın. Temel mesajımız bu.
Sloganınız huzur mu öyleyse?
Biraz öyle...
Gül’ü eleştirdi
Cumhurbaşkanı Gül’ün, dün, son kararlara atfen Anayasa Mahkemesi hâkimlerini kendisinin atadığını anımsatan sözleri var. Nasıl değerlendiriyorsunuz? Nasıl bir cumhurbaşkanıydı?
Sayın Gül, özgüveni eksik, siyasal iktidara bağımlı ama bu bağımlılığını çok açık bir şekilde göstermeyen bir kişiydi.
Cumhurbaşkanlığı sürecinde Türkiye’ye bir katkısı olduğunu düşünüyor musunuz?
Hayır, tam tersine bu süreçte demokrasi açısından Türkiye ciddi bir ivme kaybetti. Demokrasi açısından Türkiye’de ciddi bir geriye gidiş var, bunda Sayın Gül’ün de katkısı var.

Haberin Devamı

‘Erdoğan’ı muhatap alma’
CHP liderinin, Almanya’ya gelmeden önce görüştüğü Ekmeleddin İhsanoğlu seçim kampanyası konusunda görüş alışverişinde bulunduğu belirtiliyor. CHP liderinin İhsanoğlu’na, konuşmalarında Başbakan Erdoğan’ı muhatap almaması, kişisel tartışmalar üzerinden kampanya yürütmemesi konusunda tavsiyede bulunduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

‘Dönenlere hak verilmedi’
Çözüm paketinde sosyal ve ekonomik reformlardan söz ediliyor. Öneriniz var mı?
Pakette ekonomik, sosyal bir açılım görmedim; ruhunda yok. Geri dönenlerin bir sürü hakları var, bunlar verilmedi. Yasa çıkarmaya da gerek yok. ‘Ben cumhurbaşkanlığı seçimine gireceğim, bunların olması lazım’ diyorlar. Sen hükümet değil misin? Şu gerekçeyle yapamadım demesi lazım.