Büyük şirketlerin yöneticileriyle Türkiye’ye çıkarma yapan ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker, “Siyasi ve askeri anlamda ilişkilerimiz son derece yoğun ve derin. Bu ilişkileri, ticari anlamda da daha üst seviyeye çıkarmayı amaçlıyoruz” dedi
ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ve beraberindeki iş adamı heyeti, gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.
ABD’nin 820 milyar dolar piyasa değerine sahip 14 büyük şirketinin yöneticileriyle Türkiye’yi çıkarma yapan ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker, şeffaflık, ihale süreçlerinde ayrımcılık yapılmaması ve kamu yardımları konusundaki uyarılarına ilişkin olarak, “Siyasi ve askeri anlamda ilişkilerimiz son derece yoğun ve derin. Bu ilişkileri, ticari anlamda da daha üst seviyeye çıkarmayı amaçlıyoruz. Türkiye’nin bir üst düzeyde ekonomik refah seviyesine geçebilmesi için bunlar çok önemli konular. Türkiye yatırım için cazip olmak adına çok şey yaptı ama yapılması gereken unsurlar var. Farklı reformların yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok net bir şekilde kendisinin ve Başkan Obama’nın aralarında yaptıkları görüşmeler neticesinde iş ilişkilerinin geliştirilmesinde çok ciddi, büyük bir adım atılması ve bütün dünyaya model olacak bir gelişmenin yolunu açacaklarını söyledi. Biz iyi partnerler, ortaklar olacaksak sorunları da açıklıkla konuşmamız gerekir” dedi.
820 milyar dolar piyasa değerine, 500 milyar dolar ticaret hacmine sahip olan, 2 milyon kişinin çalıştığı 14 büyük Amerikan şirketinin 8’i CEO olmak üzere 14 yöneticisinin yer aldığı Başkanlık İhracat Konseyi (PEC) heyeti Obama döneminde ilk yurtdışı gezisini Türkiye’ye yaptı. Doğrudan Obama’ya bağlı olan heyete başkanlık eden Pritzker, Türkiye’den ayrılmadan önce bazı gazetelerin temsilcileriyle TOBB’da görüştü.
Bir üst seviye
Türkiye ile ABD arasında son derece yoğun olan siyasi ve askeri ilişkileri ticari alana taşımayı ve ticari alanda bir üst seviyeyi yakalamayı amaçladıklarını kaydeden Pritzker, ziyareti sırasında yaptığı konuşlada, şeffaflık, ihale süreçlerinde ayrımcılık yapılmaması ve kamu yardımları konusunda uyarılarda bulunduğunun anımsatılması üzerine, şunları kaydetti:
“İş camiası belirliliği, kesinliği sever. Eğer bir yerde yatırım yapacaksa, bir ihaleye katılacaksa adil bir katılım olmasını ve sürecin şeffaf olacağını bilmek ister. Biz Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, Sayın Babacan ve Sayın Şimşek’le yaptığımız ve yapacağımız görüşmelerde hep bunu ele alıyoruz. Türkiye’nin bir üst düzeyde ekonomik refah seviyesine geçebilmesi için bunlar çok önemli konular. Kamu satın almaları, şeffaflık bunlar sıkıntılı alanlar. Türkiye yatırım için cazip olmak adına çok şey yaptı ama yapılması gereken unsurlar var. Farklı reformların yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Zorlukların olduğu alanlarda pek çok örnek var. Türkiye yabancı sektörle birlikte çalışarak neler yapması gerektiğini ortaya koyabilir.”
Model ortaklık
Pritzker, PEC heyetindeki dev şirketlerin yöneticilerinin Türkiye’ye bakışlarının sorulması üzerine, “Toplantılarımızda hem Cumhurbaşkanı hem Başbakan mesajlarımızı dinlediler ve aldılar. Bize beraber çalışma konusunda istekli olduklarına yönelik bir intiba verdiler. Reform yönünde yeni adımların atılmasını gerektirecek konulardı. Sayın Cumhurbaşkanı, çok net bir şekilde kendisinin ve Başkan Obama’nın aralarında yaptıkları görüşmeler neticesinde iş ilişkilerinin geliştirilmesinde çok ciddi, büyük bir adım atılması ve bütün dünyaya model olacak bir gelişmenin yolunu açacaklarını söyledi. Biz iyi partnerler, ortaklar olacaksak sorunları da açıklıkla konuşmamız gerekir. Görüşmemizde çok aktif bir bağ vardı, tek taraflı bir konuşma olmadı, çok ilginç bir diyalog oldu” değerlendirmesini yaptı.
Obama döneminde başlayan model ortaklığın, ABD ile Avrupa arasındaki Transatlantik İşbirliği’nin sonuçlarının neden görülemediğinin sorulması üzerine de ABD’li Bakan şu yorumu yaptı:
“Model ortaklık, daha büyük ticaret için önümüzdeki engelleri aşmayı da hedefliyor. Ortaklar anlaşsa da anlaşamasa da biraraya gelirler; konuşarak sorunları aşarlar. Burada bulunup konuşma istekliliğimiz de ortaklığımızı bir sonraki aşamaya taşıma isteğimizin göstergesi. Çoklu seviyede hükümetle dürüst görüşmeler oldu. ABD ve Türkiye mükemmel müttefikler ve hiçbir şey bizim bu ittifakımızı değiştirmeyecektir. Transatlantik İşbirliği için şu noktada bir sonraki adımı atmanın, gerekli ekonomik reformlar yapılmadan ne Türkiye ne ABD için akıllıca olmadığını düşünüyorum.”