Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İnternet sektörünü incelemek ve olası fırsatları görmek için Türkiye’de bulunan Avrupa merkezli Atomica yatırım firmasının ortakları, Hanzade Doğan Boyner’in boğaz kenarındaki evinde verdiği özel davette Türk iş dünyasının önde gelen isimleriyle buluştu. Finans ve teknoloji dünyasından önemli isimlerin bulunduğu gecenin en önemli isimleri yeni ekonominin iddialı yatırımcısı Niklas Zennström ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış idi.
Atomico adlı yatırım grubu oyun dünyasının süperstarı Angry Birds’ün yaratıcısı Rovio olmak üzere yeni ekonominin yıldız şirketlerine yatırım yapan Niklas Zennström’ün başını çektiği isimlerden oluşuyor. Zennström, Microsoft’un 8.5 milyar dolara satın aldığı Skype’ı kuran isim. Grubun sky.fm’in de aralarında bulunduğu 50’ye yakın internet şirketine milyonlarca dolarlık yatırım yaptığını hatırlatalım.

Enerjiden etkilendi
Londra, Japonya, Brezilya ve Çin’den sonra yatırım yapmak amacıyla Türkiye ofislerini açtıklarını ve pazar şartlarını uygun bulduklarını noktada seslerini çıkaracaklarını ifade eden Zennström’ü yaptığı toplantılarda gördügü ilgi oldukça memnun etmiş. Zennström ‘mükemmel bir şehir’ olarak nitelendirdiği Londra’da yaşıyor ama İstanbul’un enerjisinden oldukça etkilendiğini söylemeden geçemiyor.
Verilen davette konuşan Bakan Bağış ise yabancı yatırımcıları oldukça net bir dille Türkiye’ye çağırdı. Zennström ve beraberindeki ortaklarına seslenen Bağış, “İstanbul Londra’dan çok daha güzel. Genç nüfusumuz, sağlam ve hızla büyüyen bir ekonomimiz var. Fakat hâlâ gereken değerde değiliz. Şu anda fiyatımız ucuz. Fiyatımız ucuzken Türkiye’ye gelin. Bire aldığınızı, ileride beşe satın” diyor.

Apple hata yaptı!
Geceye damgasını olay ise aynı saatlerde Apple’ın ABD’nin San Francisco kentinde düzenlediği iPhone 5 lansmanı oldu. Konuklar lansmanı yakından takip etti, cep telefonlarından telefonun görüntüsünü inceledi. Bu konuda en ilginç yorum ise Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen’den geldi. “Apple ilk kez liderlikten takip eden konumuna geçti.” Özen, Apple’ın daha büyük ekranlı ürün geliştiren üreticilerin peşine takılmakla hata yaptığına atıf yapıyor.
Gecenin konuklarından Hakan Ateş, Denizbank’ı satın alan Rus Sberbank’ın Türkiye pazarını tanımaya devam ettiğini söylüyor. Şu sıralar önümüzdeki ay İstanbul’a gelecek Putin için hazırlık içinde olduklarını ifade ediyor.
Dünya telekom devi Vadofone’da Türkiye’nin yanı sıra Güney Afrika operasyonunda da yönetime atanan Serpil Timuray ise oldukça hızlı büyüyen pazarda tecrübesini konuşturma konusunda kendisine oldukça güveniyor.