Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’nin üretimin değerini belki de tarihte en çok anladığı şu günlerde, İzmir ticaret aleminin başta Ankara olmak üzere, tüm taraflarla birlikte hazırladığı planlı hamleler ülkemize model olabilir.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ile İzmir Ticaret Odası (İZTO) ikilisi, geleneksel iş kolları ağırlıklı yapıyı yenilikçiliğe ve katma değerli üretime dönüştürmek için bir dizi girişime imza atmış durumda. Başta nitelikli eğitim (İzmir Ekonomi Üniversitesi) hamlesi olmak üzere, Ege’de ardı ardına kurulan yeni nesil Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile şehrin merkezinde -Kordon hattı- kurulan iki yeni teknoloji ve girişimcilik üssü, bu stratejinin üç önemli yapı taşı...

Haberin Devamı

İzmir Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İZTO Başkanı Mahmut Özgener ve İZTO Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler üçlüsü; bir grup gazeteciyle buluşmasında, gelecekte İzmir’in gerek ülkemizde gerek dünya ticaretinde etkisini artırması için şehir olarak kolları sıvadıklarını ifade ettiler. Tüm projelerde İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi ile birlikte hareket edildiği de özellikle vurgulandı.

OSB yatırımları hakkında konuşan Ender Yorgancılar, ”Yeni iş olanakları yaratacak yatırım projelerine özel önem veriyor, tarıma dayalı ihtisas OSB’ler ve sektörel kümelenme projeleri yürütüyoruz. Bu projeler İzmir’de ortak iş yapma kültürünün en güzel örneklerinden” dedi.

İzmir yatırımda rol model olsun

İşin sırrı ‘ortaklık’

İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi projesinin önemine değinen Mahmut Özgener ise, “İzQ, kentimizin nitelikli insan kaynağını ve İzmir’in gücünü ifade ediyor. Merkezi yönetmek ve işletmek üzere kurulan İzQ A.Ş.; İZTO, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, EBSO, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, Ege Genç İş İnsanları Derneği ortaklığıyla kuruldu. Oda yönetimleri değiştiğinde İzQ’nun yapısının değişmemesi için böyle bir ortaklık sistemini tercih ettik” diye konuştu. “İzQ’ya 45 milyon liralık yatırım yaptık” diyen Özgener, “İZTO’nun eski hizmet binalarını çok anlamlı değerlendirdik. 12 milyon lira kaynağı Sanayi Bakanlığı ve İzmir Kalkınma Ajansı’ndan sağladık” dedi.

Haberin Devamı

Dijital deneyim merkezi kuruyor

“İzQ Girişimcilik Merkezi’nde girişimcilere tahsis edeceğimiz fiziki çalışma alanları ile etkileşimi güçlendireceğiz. İzQ İnovasyon Merkezimizi ise inovasyon üssü olarak kurguluyoruz. Büyük ve orta ölçekteki şirketlere, Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları için fiziksel altyapı sağlayacağız” diyen Emre Kızılgüneşler, şöyle devam etti: “Merkezimizin iki katını Dijital Deneyim Merkezi oluşturacak. Burada K12 seviyesindeki öğrencilere 3D Max, visual art, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka uygulamaları için bir ortam sunacağız. Şehir fonu kuracağız. O fonun İzQ Girişimcilik Merkezi’ndeki start-up’lara yatırım yapmasını planlıyoruz. İzQ’dan bir unicorn çıkmasını hedefliyoruz.”

15.5 milyar TL yatırım, 13 bin kişiye istihdam

Ege’ye yayılan ve beş farklı iş alanına odaklanan OSB yatırımları; 228’i sera, 106’sı sanayi toplam 334 parselden oluşuyor. 9.2 milyon metrekare alana yayılan OSB’ler için altyapı tarafındaki yatırım 1.8 milyar TL’yi aşarken, yer tahsisi yapılan şirketlerin yapacağı yatırımların tutarı 13.6 milyar TL’yi bulacak. Böylece beş OSB yoluyla bölgede 15.5 milyar TL’lik yatırımın önü açılmış oluyor.

Haberin Devamı

Bu OSB’ler aracılığıyla tüm yatırımlar hayata geçtiğinde bölgede 13 bini aşkın kişiye istihdam sağlanacak.

İzmir yatırımda rol model olsun

DİKİLİ: Seralarda topraksız tarım yapılacak. Jeotermal kaynaklı ısıtma kullanılacak.

BAYINDIR: İzmir’in kesme çiçek ihracatında öne çıkması sağlanacak.

KINIK: Yetiştirilecek ürünlerle sağlıktan kozmetik sektörüne kadar birçok endüstriye hammadde sağlanması hedefleniyor.

BERGAMA: Tarıma dayalı ihtisas OSB kurulacak, bölgede katma değerli üretimin kapısı aralanacak.

TORBALI: Mobilya sektöründeki yatırımcıların geniş ve nitelikli üretim alanlarına ihtiyacı karşılanacak.

‘50 milyon $’lık yeni nesil kampüs

Mahmut Özgener, İZTO’nun vakfına ait olan İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin 2001’de kurulduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

“Üniversitemizde 2018’de doluluk oranı yüzde 68 idi. Tercihte vakıf üniversiteleri arasında 30’uncu idik. 2018’de bir stratejik plan oluşturduk. “İzmir’in tamamı bizim kampüsümüzdür” diyerek üniversite-şehir bütünleşmesinin modeline “Kampüsİzmir” dedik. Garantili staj, 3 kuşak usta-çırak, kesintisiz burs, küresel bağlantı gibi birçok projeyi hayata geçirdik. Akademik kadromuzu daha da güçlendirdik. Üniversitemizin şehrimizin ortak değeri olduğunu ortaya koyduk. Yaptığımız çalışmalar doluluk oranlarına yansıdı. Lisans programlarında kayıt oranı yüzde 97.59’a çıktı. Bilkent, TOBB ve Sabancı’nın ardından vakıf üniversiteleri arasında 4’üncü olduk. Yazılımda vakıf liginde tercihte ilk sıradayız.”

Üniversitenin yeni kampüsünü inşa aşamasına geldiklerini anlatan Özgener, “Güzelbahçe’deki yeni kampüs alanımızı bizden önceki yönetim almıştı. Kampüsü yapmak da bizim döneme nasip olacak. Temeli bu yıl atacağız. Yeşil ve akıllı kampüs olacak. 50 milyon dolara mal olacak” bilgisini paylaştı.