Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ülkenin terör, şehit haberleri, kazalardaki kayıplar, mülteciler, iç - dış politikadaki sıcak gelişmeler ve ekonomideki dalgalanmalarla dopdolu bir gündemi var. Hemen her gün yeni bir şok gelişmeyle sarsılıyoruz. Dolayısıyla da bazıları için çok önemli olarak görülen bir çok sorun doğal olarak lokal kalıyor, yani ülkenin diğer kesimini pek ilgilendirmiyor. Ya da önemsenmiyor...Örneğin TBMM’nin her oturumu öncesinde birer dakika söz verilen 15 milletvekilinin dile getirdiği konular gibi. Çünkü söz hakkı alan hangi vekil kürsüye çıkarsa, bir dakika içinde kendi yöresinin ya da temsil ettiği kesimin dertlerine değiniyor, ihtiyaçlarını sıralıyor. Bunlara lokal gibi görülse de sözü edilen yerler ya da kitleler açısından hayati önem taşıyan birer dakikalık öteki gündem maddeleri de denilebilir. Ya da hem dile getirenler hem de sözü edilen yerler veya kitleler açısından gaz alma uygulaması. Çünkü söylendiğiyle kalıyor, yani uçup gidiyor...

Haberin Devamı

İşte TBMM’nin 27 -30 haziran tarihleri arasındaki oturumlarında ağırlıklı olarak CHP’li milletvekillerince dile getirilen ve tutanaklara yansıyanlardan bazıları:

- Kadim Durmaz (Tokat): Tokat merkezli, Sivas, Yozgat, Amasya, Ordu illerinde onlarca yurttaşımız kene vakasıyla hayatını kaybetmektedir. Tokat’ta Sağlık Bakanlığı’na tapulu 120 dönüm bir arazi vardır. Bunun üzerine bölge enfeksiyon hastalıkları araştırma hastanesi yapılması düşünülüyor mudur? Yoksa daha ne kadar yurttaşımızın hayatının sona ermesi beklenecektir?

- Didem Engin (İstanbul): Amatör spor kulüpleri ülkemizde sporun gelişmesi, genç yeteneklerimizin kendilerini geliştirebilmeleri ve çocuklarımızın, gençlerimizin spor yaparak kötü alışkanlıklardan uzak kalmaları açısından son derece önemli bir role sahip. Fakat, kısıtlı bütçelerle ayakta kalmaya çalışan amatör spor kulüplerinin tesis ve altyapı yetersizliği, spor malzemesi eksikliği, sağlık hizmetlerine erişim ve eğitim ihtiyaçları gibi önemli sorunları var.

- İbrahim Özdiş (Adana): Sorum Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na; 9 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren Şehit ve Gazi Yakınlarına İş Hakkına Dair Yönetmelik’te adaletsiz bir durum vardır. Buna göre, güneydoğu şehitlerinin ve gazilerinin yakınlarına iş imkânı sağlanırken Kıbrıs gazilerinin ve şehitlerinin yakınları bu yönetmelikten faydalanamamaktadır.

Haberin Devamı

- Birol Ertem (Hatay): Hatay Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, enfeksiyon hastalıkları nedeniyle son bir yılda bebek ölümlerinin artışıyla sık sık gündeme gelmektedir. Oda, tuvalet temizliği, hastanede çıkan yemeklerin temiz olmaması bir yana, âdeta bunların hastalık saçtığı ifade edilmektedir.Bu koruda araştırma talep ediyoruz.

- Serdal Kuyucuoğlu (Mersin): Uzun zamandan beri emeklilerimize promosyon ödemesi yapılacağını söylemekte ama bir türlü net rakam ve tarih belirtilmemektedir. Promosyon ödemeleriyle ilgili olarak yetkililere sormak istiyorum: Emeklilerimize promosyon ödemesi yapılacak mı? Yapılacaksa kaç lira ve ne zaman yapılacak?

- Nurhayat Altaca Kayışoğlu (Bursa): Sağlıkta yaşanan sorunlar hiç bitmiyor. Yatağa bağımlı hastası olanlar hasta bezi alırken sıkıntı yaşamaktadırlar. Asgari ücretle geçinen aileler kendileri için büyük paralar olan 200, 300 lirayı medikal firmalara peşin olarak vermek ve kendilerine iadesi için de bir iki ay beklemek zorunda kalıyorlar.

Haberin Devamı

Suriyeli mülteciler nasıl vatandaş olacak?

Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’deki Suriyelilere vatandaşlık hakkı verilebileceğini açıklaması tartışma yarattı. iktidar “amaç kalifikasyonu yüksek, kariyer sahibi insanları kazanmak” diyor muhalefet ise Suriyelilerin oylarına dönük hesaplar olduğunu söylüyor.Bu arada Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancı için yasada öngörülen 5 yıl kesintisiz ikamet şartı”nın zaten dolduğunu savunanlar da var. Özetle kafalar yine karmakarışık. o nedenle bazı bilgileri vurgulamakta yarar var. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne göre; biyometrik verileri alınarak kayıt altına alınan (23 Haziran 2016 tarihli veri) Suriyeli sayısı 2 milyon 733 bin 850... Bunların da 19 yaş dahil 1 milyon 359 bin 841’i çocuk. Aynı veriler kapsamında 20-24 yaş grubu arasındaki Suriyeli sayısı ise 322 bin 549. Yani yüksek kalifikasyon ve kariyer kapsamına girmeyecek 1 milyon 681 bin 390 Suriyeli var. Dahası bunların çoğu da eğitimsiz ve Türkiye için büyük risk. Ayrıca vatandaşlık yasasında 5 yıl kesintisiz ikamet şartı bulunuyor ama bu oturma ya da ikamet izni alanlar için geçerli. Yoksa 20 yıl kalsa da vatandaşlık hakkı doğmuyor. Yine Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; 2015 yılında ikamet izni alan Suriyeli sayısı ise 32 bin 578. Ancak tüm bunlar yine de kriter sayılmıyor çünkü yasa bu konudaki bütün yetkiyi bakanlar kuruluna veriyor.Yani bakanlar kurulu veriyorum derse veriyor.

Bu durumda kafalar nasıl karışmasın ki...