Trafik İstanbul’un en önemli sorunlarından biri. Çok değil, üç beş sene öncesine kadar bu açıdan şanslı yerler arasında sayılan Bahçeşehir de artık bu çileyi çekiyor. Çünkü Taksim’e uzak ama yakın denilen ödüllü uydukent, “Yeni İstanbul”un o yöne gelişmesiyle anakentle kucaklaştı. Ancak aşırı yapılaşmayla gelen yoğun trafikle ulaşımı daha zorlaştı.
Verilere göre; dört yıl önce 28 binlerde olan nüfus, bugün 50 bini aştı. Yani ikiye katladı. Aynı durum bağlı bulunduğu Başakşehir ilçesi için de geçerli. Orada da toplam nüfus 200 binden 400 bine çıkmış. Planlamaya uygun yapılanma bittiğinde öngörülen nüfus da 800 bin civarında. Tabi bu “Kanal İstanbul” pojesi öncesi rakamlar. Çünkü başbakanın açıklayacağı kanal güzergahı büyük olasılıkla Altınşehir bölgesi. Bir anlamda Başakşehir’in böğrü. Bu durumda beklenen nüfus ise bir milyon 200 bin. Anlamı artı yoğunlaşma ve trafik. Daha da açığı bölgenin kilitlenmesi demek.
Peki ne olacak? Alt yapısı ve planlı mimarisiyle örnek gösterilen Bahçeşehir’e ulaşım hepten mi olanaksız hale gelecek?
Raylı sistem gelişmeliBahçeşehir başta olmak üzere Başakşehir’i trafik kabusundan kurtaracak bir kaç çözüm var. Raylı ulaşım sistemleri ve TEM’e paralel olarak projelendirilen Kuzey Marmara Bağlantı Yolu..Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’a göre; 20 eylül tarihi itibariyle Bahçeşehir ile metronun entegresyonu dolaylı olarak sağlanmış durumda.Şöyle ki:
Bahçeşehir, Boğazköy, Ispartakule’den her 15 dakikada bir ring yapan İETT otobüsleri,vatandaşları Olimpiyat Stadı’ndaki metro istasyonuna taşıyor. Yolculuğun bedeli de metro dahil 2 lira (1.95 otobüs,5 kuruş metro)Ya da dönüşler için tam tersi. Başkan Uysal, 5 kuruşun amacının “yolcu takibi” olduğunu söylüyor.
Bahçeşehir için bir başka raylı çözüm de 29 Ekim’de açılışı yapılacak Marmaray...Çünkü Halkalı’ya kadar gelen Marmaray’ın Hadımköy’e uzaması kesinleşti. Bu da metronun Bahçeşehir’den geçmesi demek. Ancak ihale, Kanal İstanbul güzergahının açıklanmasından sonra. Yani yakında...
2015’e kadar sabırBölge için asıl kurtuluş ise TEM’e paralel yapılacak olan Kuzey Marmara Bağlantı Yolu. Hasdal’dan başlayıp Alibeyköy Barajı önünden, Gazi Mahallesi ve Başakşehir Merkezi, Kayaşehir üzerinden Bahçeşehir’e uzanan yol, Mesa Nurol bloklarının arkasından geçerek Çatalca’da 3. Köprü güzergahına bağlanacak. Bu yolun devreye girmesiyle, TEM’e olan zorunluluğun ortadan kalkacağını ve trafiğin rahatlayacağını söyleyen başkan Uysal, “Bahçeşehir’den çıkan bir kişi 15 dakikada Levent’e ulaşacak” diyor.
Bunların hepsi olumlu gelişmeler ancak, ne zaman hayata geçeceği de önemli. Başkanın bu konudaki öngörüsü ise şöyle:
“3.Köprü’nün birinci ihalesinde bağlantı yolları arasında görülen bu güzergah talep görmeyince çıkarılmıştı. Ancak Karayolları bu yolu yapacağını söyledi. Hatta köprü açılmadan da bitirileceğini taahhüt etti. O nedenle direk ana trafiğin rahatlaması 2015’i bulur. Ama ulaşım alışkanlıkları değiştikçe de rahatlama yaşanır.”