Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bugünlerde bankacılık sektörü verilerine büyük etki yapan Kredi Garanti Fonu(KGF), 14 Temmuz 1993 tarihinde kurulmuş ve ilk kefaletini 1994 yılında vererek faaliyete başlamıştır. KGF, teminat yetersizliği nedeniyle kredi ve destek olanaklarından yeterince yararlanamayan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler’in(KOBİ) ‘müteselsil kefili’ olmak suretiyle, bu kuruluşların krediye erişimlerini sağlanmaktadır. Ayrıca, esnaf, sanatkar, çiftçi, serbest meslek sahibi ve inşaat-arsa alımı v.s. hariç kooperatifler de KGF kefaletinden faydalanabilmektedir.

Haberin Devamı

Devlet kuruluşu değil

KGF, Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş bir anonim şirkettir. Ortaklar arasında KOSGEB, TOBB, TESK ve Eximbank ile kamu ve özel bankalar vardır. Hisse sahibi özel bankaların her birinin ortaklık payı % 1.695 oranında olup; küçüktür. KGF kredi vermez; kredilere kefalet sağlar. Bireysel ve tüketici kredileri ile işletme kredi kartları konusunda kefalet vermez. KGF devlet tarafından desteklenen bir kuruş olup; Damga Vergisi, Kurumlar Vergisi ve bazı harçlardan muaftır. Hazine Müsteşarlığı 2009 yılında 1 milyar TL; 2015 yılında ayrıca, 1 milyar TL vererek, KGF’yi desteklemiştir.

Standart uygulama yok

KGF bankalardan ayrı bir mali istihbarat süreci yürütmemekte; banka üzerinden gelen kefalet taleplerini kredi değerliliği bakımından inceleyerek karara bağlamaktadır. Örneğin; bankaların teklif ettiği kredilere teminat sağlaması için, kredi verilecek şirketin bir vergi borcu olup olmadığı, iflas ve tasfiye sürecinde olup olmadığı, haklarında finans konusunda takip bulunup bulunmadığı incelenmektedir.

Bakü, Tiflis, Ceyhan Boru Hattı boyunca ticaret yapan KOBİ’lere ve Avrupa Yatırım Bankası gibi kuruluşlardan sağlanan destekler üzerinden verilecek kredilerde ise, protokol hükümlerine göre inceleme yapılmaktadır.

Ne kadar kefalet veriliyor?

KGF, bankalardan kullanılacak kredilerin % 80’ine varan bölümüne kefalet sağlamaktadır. TÜBİTAK, KOSGEB ve TTGV gibi kuruluşlar ile Eximbank’tan kullanılacak kredilere ise tam kefalet verilmektedir.

Haberin Devamı

KGF’nin kefalet limitleri 10 milyon TL’ye kadar çıkabilmektedir. Öz kaynaklardan verilen kefaletlerde KOBİ başına kefalet üst limiti 1 milyon TL’dir. Eximbank ihracat kredileri için bu limit, 2 milyon TL’ye kadar artırılabilmektedir. Hazine Müsteşarlığı’ndan sağlanan fon kapsamında verilen kefaletlerde, limit 1.5 milyon TL, imalatçı KOBİ’ler için ise limit 2.5 milyon TL olmaktadır. KOBİ’ler hem bankalardan, hem de Hazine Müsteşarlığı’nın sağladığı fonlardan ayrı ayrı yararlanarak kredi limitlerini artırabiliyor. Krediler bir defada ya da taksitler halinde kullanılabiliyor.

KGF, incelediği kredilerden % 0.1 ve verdiği kredilerden yıllık % 1 komisyon alıyor. Bir KOBİ’nin kredi alabilmesi için, 18 üye bankadan birisine başvurması yeterli.

KGF’den yapılan açıklamaya göre, bugüne kadar 241.602 işletmeye 165 milyar TL’lik kredi için 147 milyar TL kefalet verilmiş bulunuyor.

Yarın, bu önemli konuya devam edeceğim.