Zeynep İşman

Zeynep İşman

zeynepisman@gmail.com

Tüm Yazıları

Dijital çağın çocuklarının ekran başında oyun oynarken ya da telefonda yazışırken kullandıkları başka bir dil var. Çocuklarımızın dünyasında neler olup bittiğini anlamak için onların dilinden anlamak önemli.

Çoğu zaman ekran başında arkadaşlarıyla oyun oynayan kızımın konuşmalarını anlamıyorum. Yazı dilleri ise bana tamamen yabancı. Ne konuştuklarını sorduğumda “Sen anlamazsın anne, boşver” deyip geçiyor. Dijital çağın çocuklarının ekran başında oyun oynarken ya da telefonda yazışırken kullandıkları yeni bir dili var.

Haberin Devamı

Eğer bahsettiği oyun konusunda bir fikrim yoksa “Anne çok noob’sun” diyor mesela. “Noob” çaylak anlamında kullanılıyor. Genellikle oyuna yeni başlamış ve oyunda başarısız hareket sergileyen çocuklar arasında kullanıyorlar. Ya da tam tersi eğer oyunda çok iyi ise “pro” diyorlar birbirlerine. Yani profesyonel. “Lag’e girmek” oyunun takılması anlamına geliyor. Çocuklarımızın dünyasında neler olup bittiğini anlamak, dijital dünyanın tehlikelerine karşı farkında olmak ve onlarla aynı dili konuşup aradaki bağı güçlendirmek için kullandıkları kelimelere ve kısaltlmaların ne anlama geldiğine bakmakta fayda var.

Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Teknoloji Uzmanı Dr. Aysun Güneş bu dilin hızla yayılmasında internet teknolojilerinin hayatımızın her noktasında bulunmasının büyük etkisinin olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bu kısaltmaları genelde sohbet odalarında, mesajlaşma uygulamalarında ve en çok da oyun içi mesajlaşmalarda kullanıyorlar. Hatta bazı kısaltmalar (FYI, ASAP vb.) o kadar yaygın hale geldi ki iş için yazdığımız e-posta yazışmalarında dahi kullanılıyorlar. Bu kısaltmaların kullanılmaya başlanması dijital ortamlarda kullanıcılara konulan sınırlarla başladı. Örneğin hepimiz Twitter’da 2017 yılına kadar düşüncelerimizi 140 karaktere sığdırmaya çalışırdık, bugün 280 karakter hakkımız olsa da hala kısaltmaları sosyal medya mecralarında kullanmak bir hayli popüler. Peki çocuklar ve gençler bu kısaltmaları nasıl kullanmaya başladılar diye soracak olursanız o noktada da oyunların içinde ya da WhatsApp gibi mesajlaşma platformlarında kısa sürede daha çok şey anlatabilme arzusu var diyebiliriz. Bununla birlikte çocuklar ve gençler dijital platformlarda oyun oynarken oyun partneriyle ya da karşı takımla yazışmayı uzun uzun cümleler ile yapıp oyundan geri kalmaktansa kısaltmaları tercih ediyor.”

Haberin Devamı

Ayrıca yine oyunlarda ya da mesajlaşma platformlarında (WhatsApp, Telegram vb.) ebeveynlerinin yakınlarında olduğunu arkadaşlarına anlatmak için kullandıkları bazı kısaltmalar da var. Örneğin:

PAW (Parents are watching): Annem/babam beni izliyor.

PBB (Parent behind back): Annem/babam arkamda.

KPC (Keeping parents clueless): Anneme/babama söylemedim.

En çok kullanılan kısaltmalar:

LOL (Laughing out loud):

Çok komik  

ASAP (As soon as possible): Mümkün olduğunca çabuk/hemen,  

FYI (for your information): Bilgin olsun,  

XOXO (Hugs and kisses): Sevgiler ve öpücükler.

IDK (I don’t know): Bilmiyorum

BTW (By the way): Bu arada

BFF (Best friends forever):

En iyi arkadaş

THX (Thanks): Teşekkürler

Haberin Devamı

JK (Just kidding): Şaka şaka

G2G (Got to go):

Gitmem gerek

TTYL (Talk to you later):

Sonra konuşuruz

OMG (Oh my god):

Aman tanrım

BAE (Before anyone else): Herkesten önemli olan kişi

POV (Point of view): Bakış açısı

J4F (Just for fun):

Sırf eğlencesine

GL (Good luck): Bol şans