Zeynep İşman

Zeynep İşman

zeynepisman@gmail.com

Tüm Yazıları

Pandemide okulların ve işlerimin uzaktan olmasını fırsat bilip, kızımla Bodrum’a taşındık. Fakat 1 yılı aşkın Bodrum macerasının ardından yeniden İstanbul’dayız. Hayal kırıklığı ya da pişmanlık yok, harika geçirilmiş ve çok şey öğrenilmiş koca bir yıl var

“Herkes gider Mersin’e biz gideriz tersine” misali Bodrum’dan İstanbul’a göç ettik. Uzun yıllar hemen her tatilimi Bodrum’da geçirdim. Kızım doğduktan sonra her yaz Bodrum’daydık. Ülkemizde cennet gibi çok güzel başka yerler de var ama ben bir Bodrum sevdalısıyım. Bir gün yaşamımı burada sürdürebilir miyim diye hayal kurardım. Geçen yıl, ani bir kararla pandeminin uzakları yakınlaştırmasını fırsat bilerek, kızımla Bodrum’a taşındım. Dört mevsimi burada geçirmek çok farklı. Biz bir yılın sonunda kürkçü dükkânına döndük. Taşınma hayali olan çok fazla ebeveyn olduğunu bildiğim için, acısıyla tatlısıyla çocuklu Bodrum deneyimimi yazmak istedim. 

Haberin Devamı

Bir yıllık Bodrum macerası

Biraz mavi, biraz yeşil, bolca huzur 

Mavi beyaz eski Bodrum evleri, hep sürprizlere çıktığınız daracık sokakları, mavinin her tonunu görebileceğiniz koyları, dallarından taşan mandalina ağaçları, duvarlardan fışkıran rengârenk begonvilleri, mis kokulu yaseminleriyle Bodrum insana huzur verir. Baharda bu saydığım güzelliklerinin tadını doyasıya çıkarmak mümkün. 

İklimin güzelliği 

Günlerce geçmeyen rüzgâr, sele sebep olan aşırı yağmurlar çoğalsa da, Bodrum’un iklimi orayı yaşanılası kılan sebeplerin başında geliyor. Ağustos ayındaki yakıcı sıcakları saymazsak, iklim genel olarak ılıman ve bu çocuklar için büyük avantaj. Yılın en az 9 ayını açık havada geçirebilmeleri, gelişimleri açısından çok kıymetli. 

Güneşi doğur, güneşi batır, ömrün uzasın 

İddia ediyorum, Bodrum’da bir kere gündoğumu, bir kere de günbatımı izleyen bir daha aynı insan olamaz! Kızımla güneşi batırma yürüyüşü ritüelimiz vardı. Saatimizi ayarlar ve deniz kenarına yürüyüp, kumların üzerine oturarak güneşi batırır ve o gün hakkında sohbet ederdik. Böyle doğal paylaşım anlarını şehir hayatında yakalamak için ekstra efor gerekiyor ne yazık ki! 

Haberin Devamı

Güvenli ortam 

Öylesine güvensiz bir toplum olduk ki, çocuklarımızı burnumuzun ucundan az öteye gönderemiyoruz. Bu da onların kendilerine güvenme, sosyal ilişki geliştirme, problem çözme gibi pek çok becerisini etkiliyor. Kızım 9 yaşında ve ben koyduğumuz kurallar çerçevesinde, giderek özerkleşmesini istiyorum. Bu hedefe ilk kez Bodrum’da yaklaştık. Evin yakınındaki bakkala gitmeye, güvenlik kuralları çerçevesinde kısa süreler evde yalnız kalmaya, arkadaşlarıyla buluşmaya ve hatta hafta sonları bir kahvaltıcıda çalışmaya başlamıştı. Kısa sürede bu deneyimlerin onda ne büyük farklar yarattığını gördüm.  

Bitmeyen gün 

Mesafeler şehre kıyasla yakın olduğu ve yaz dışında trafik sakin olduğu için, gün insana uzun geliyor. Hayatımda ilk kez, kızımı okuldan alıp ardından 3-5 etkinliği peş peşe yaptığımız ve hâlâ günün bize kaldığı zamanlar yaşadım. Bu da ebeveyn çocuk ilişkisine sağlıklı yansıyor. 

Hayaller ve gerçekler

Eğitim zor karar 

Eğitim konusu çok boyutlu bir mesele. İstanbul’dan Bodrum’a taşınırken, pek çok eğitimci ve bu alanda deneyimli dostumla konuştum ve beklentilerimi revize ettim. Evet, Bodrum’da devlet ya da özel pek çok okul var. Dışarıdan pazarlanan Bodrum hayatına kıyasla, eğitim seçenekleri ve kalitesi yeterli değil. Bunun en önemli nedeninin, Bodrum’da çok pahalı olan yaşam koşulları nedeniyle, öğretmenlerin uzun soluklu kalamaması olduğunu düşünüyorum. Okul fiyatları ise İstanbul’a kıyasla daha uygun. 

Haberin Devamı

Bir yıllık Bodrum macerası

Her şehirlinin hayalidir bir gün bir sahil kasabasında yaşamak. İşte ben de bu hayalle yanıp tutuşanlardandım.

Sosyal hayat/etkinlikler 

Eğer siz ve çocuğunuz sosyal ve dışadönük kişilerseniz, Bodrum’da mutsuz olmazsınız. Etkinlikler ve mekânlar da son birkaç yılda arttı. Ancak bence hâlâ gidilmesi gereken yol var. Mesela sinema ve tiyatro açısından eksik. Antik tiyatro dışında bağımsız bir konser alanı yok. İlla otellerin programlarına katılmanız gerekiyor. Pek çok etkinliğin içi boş. Varsa yoksa yeme-içme. Yaz aylarında etkinlikler zenginleşiyor. Ancak kalabalığı ve o fiyatları ne kadar tercih edersiniz bilemem! 

Başını sokacak ev meselesi  

Yıllardır burada yaşayan ama ev sahibi çıkardığı için yeniden başını sokacak kiralık daire bulamayan arkadaşlarım var. Üstelik yalıtımı olmayan, küçücük, ısınma sorunlu evler için kiralar çok yüksek seviyede. Sırf bu yüzden işini iyi yapan öğretmenler, doktorlar burada var olamıyor. 

İş güç durumları 

Bodrum’a yerleşenlerin çoğu, kurumsal hayatı ya da yaptığı işi bırakıp, yeni girişimlerini hayata geçirenler. Diğer kısım ise burada maaşlı çalışanlar. Ancak ben çok fazla irili ufaklı girişimin, uzun ömürlü olmadığını gördüm. Yani pembe hayallerle buraya gelmek güzel ama en az 2-3 sene sabır göstermek ve vazgeçmemek gerekiyor. Çünkü burada işler genelde profesyonel değil, eş, dost, tanıdık vasıtasıyla yürüyor. 

Yollar hiç mi düzelmeyecek? 

Kendimi bildim bileli Bodrum’da yol çalışması bitmez, ancak artık nüfus kalabalık ve gerçekten yollar bunu kaldırmıyor. Üstelik gece ışıklandırma çok zayıf ve daracık, çakıllı, topraklı yollar kazalara davetiye çıkarıyor. 

Son olarak Bodrum’da yaşamayı düşünüyorsanız, sık sık suların ve elektriğin kesildiğini unutmayın! Eğer bir sitede iseniz, deponuz ve jeneratörünüz varsa şanslısınız. Değilse kışın elektrik sorunu yüzünden donabilirsiniz.