BalıkesirBalıkesir gastronomisinin üçleme eserleri İstanbul'da lansmanla tanıtıldı

Balıkesir gastronomisinin üçleme eserleri İstanbul'da lansmanla tanıtıldı

09.01.2024 - 16:30 | Son Güncellenme:

Balıkesir gastronomisinin üçleme eserleri İstanbul'da lansmanla tanıtıldı

Balıkesir gastronomisinin üçleme eserleri İstanbulda lansmanla tanıtıldı

BALIKESİR, (DHA)-BALIKESİR Büyükşehir Belediyesi'nin dört uluslararası ödül alan '50 Peynirli Şehir Balıkesir', 'Zeytin Ülkesi Balıkesir' ve 'Ekmek Şehri Balıkesir' üçleme kitap dizisi İstanbul'da gurme yazarlar ve basın mensuplarının katılımıyla düzenlenen lansmanla tanıtıldı. Balıkesir'in hem Ege'nin hem de Marmara'nın bütün güzelliklerini bir arada toplayan zengin bir yemek kültürüne sahip olduğunu vurgulayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, "Balımızla, kaymağımızla, peynirimizle, zeytinyağımızla, kuzu etimizle Türkiye'yi doyuran şehiriz. Bir şehrin hammaddesi güzelse mutfağı da güzeldir" dedi.

Anadolu topraklarında doğan; peynir, zeytin ve ekmek için kitap dizisi oluşturan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur'un hazırladığı '50 Peynirli Şehir Balıkesir', 'Zeytin Ülkesi Balıkesir' ve 'Ekmek Şehri Balıkesir' üçleme eserleri ile dört uluslararası ödül alarak bir ilke imza attı. Balıkesir'in, sahip olduğu lezzet mirasını anlatan üç kitabın yarattığı değer zinciri ve kitapların elde ettiği uluslararası başarılarla gastronomi dünyasında yeni bir kapı açıldı. Şehrin; peynir, zeytin ve ekmek kültürünü anlatan ödüllü üçleme, İstanbul'da Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen lansmanla gastronomi sektörünün tüm paydaşlarına tanıtıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi; gastronomi uzmanları, şefler ve basın mensupları, etkinlikte bir araya getirerek Balıkesir mutfak kültürü deneyimine ev sahipliği yaptı.

BALIKESİR'İN GASTRONOMİ HAZİNESİ
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından; Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur ile hazırlanan eserler şehrin zengin peynir, zeytin ve ekmek kültürünü uluslararası alanda tanıtan değerli çalışmalar olarak literatüre kazandırıldı. İstanbul'daki lansman etkinliğinde bir televizyon kanalının İçerik Koordinasyon Direktörü Cengizhan Koca'nın moderatörlüğünde  gerçekleşen 'Balıkesir'in Gastronomi Hazinesi' isimli panelde; Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve yazarlar Berrin Bal Onur ile Neşe Aksoy Biber, Balıkesir'in yerel lezzetlerinin çeşitliliği, korunması, gastronomik değerlerle oluşan mikroekonominin ülke ekonomisine katkı sağlayacak düzeye nasıl ulaşacağı ve şehrin zengin mutfak kültürü hakkında kapsamlı bilgileri misafirlerle paylaştı.

'BALIKESİR'İN ÇALIŞKAN İNSANLARININ İLHAMIYLA YAZILDI'
Panelde söz alan Berrin Bal Onur, Türkiye'de ilk kez bir şehrin topraklarımızda doğan 3 kadim gıdaya; peynir, zeytin ve ekmeğe kitaplardan oluşan bir kültür serisi ile saygı duruşunda bulunduğunu belirtip, "Bu gurur Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne ait" dedi.

Neşe Aksoy Biber ise "Kitap serimiz; arkasında şahane bir vizyon, müthiş bir ekip barındıran Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen derin bir çalışmanın ürünü. Bu 3 kitap Balıkesir'in bereketli topraklarının, çalışkan insanlarının ilhamıyla yazıldı. Bu kitapların ülke zenginliklerimizin daha çok konuşulmasını, yerel ürünlerimizin değer görerek tüketilmesini ve uluslararası çalışmalara kapı aralamasını sağlaması en büyük dileğimizdi" diye konuştu.

'BİR ŞEHRİN HAMMADDESİ GÜZELSE MUTFAĞI DA GÜZELDİR'
Balıkesir'in hem Ege'nin hem de Marmara'nın bütün güzelliklerini bir arada toplayan zengin bir yemek kültürüne sahip olduğunu vurgulayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, "Balımızla, kaymağımızla, peynirimizle, zeytinyağımızla, kuzu etimizle Türkiye'yi doyuran şehiriz. Bir şehrin hammaddesi güzelse mutfağı da güzeldir. Bilinen ve üretilmeyen peynirlerimiz var bizim. Bunların her biriyle ilgili ayrı sponsorluklar yaparak küçük işletmecilerimize ürettiriyor ve tedarik zinciri içerisinde tüketime sokuyoruz. Ama şu andaki en orijinal gündemimiz belediyenin kendi mandırasında; Balıkesir Valiliği, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte artık üretim üsleri kurduk. Bunların satış noktalarını da insanların en çok ziyaret ettiği; Havran, İvrindi ve Sındırgı gibi tarihi de bir misyonu olan ilçelerimizde kuruyoruz" dedi.

'ORGANİK ŞEHİR BALIKESİR'
Balıkesir'in organik bir şehir olduğunu söyleyen Başkan Yücel Yılmaz “Burada gördüğünüz tüm peynirler yüzyıllar boyunca uygulanan gelenekle üretiliyor. Balıkesir, gastronomik olarak zengin bir şehir. Türkiye'nin; en lezzetli zeytinyağı, en lezzetli kuzusu Balıkesir'dedir. Biz, Balıkesir'de yediğimiz, peynirin, zeytinin, kuzunun, balın üreticisini biliriz, öyle bir şehir Balıkesir. Kestane balımız, çam balımız dünya çapında ödüller aldı"
diye konuştu.

BALIKESİR BALI DA KİTAPLAŞTIRILIYOR
Panel de bir de müjde veren Başkan Yücel Yılmaz; 21 çeşit balı olan Balıkesir'de üretimi ve tüm detaylarıyla bala dair her şeyin anlatıldığı yazarlar Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur'un kaleminden çıkan bal kitabının da mart ayında yayınlanmasını planladıklarını ifade etti.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen lansmana; AK Parti Balıkesir İl Başkanı Mehmet Aydemir, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri İsmail Ok ile Mustafa Canbey, kitapların yazarları Berrin Bal Onur ile Neşe Aksoy Biber, gurme yazarlar Vahap Munyar, Ebru Erke, Fatoş Karahasan, Volkan Aki, Çisil Sohodol, Deniz Sipahi, Banu Şen, Orkun Bulut, Meliha Okur, Tuluhan Tekelioğlu, Yazgülü Aldoğan ile basın mensupları katılım gösterdi.(DHA)

FOTOĞRAFLI