İzmir TÜBİTAK'tan deprem projesine destek

TÜBİTAK'tan deprem projesine destek

14.07.2021 - 13:02 | Son Güncellenme:

TÜBİTAK'tan deprem projesine destek

TÜBİTAKtan deprem projesine destek

İZMİR'in deprem tehlike kaynakları ve zemin özelliklerinin anlaşılmasına yönelik 3 projeye, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından destek verildi. Bu projelerde İzmir'i olası yıkıcı bir depremde etkileyebilecek karadaki ve denizdeki faylar ile İzmir metropol zemini yerbilimsel yöntemlerle çalışılacak. Projelerde Dokuz Eylül Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Çukurova üniversitelerinden bilim insanları çalışacak.
Geçen 30 Ekim'de gerçekleşen 6.6'lık deprem sonrası yüzlerce kişi öldü, birçoğu ise yaralandı. Depremle içi içe yaşanan bölgeyle ilgili, TÜBİTAK tarafından destek verildi. Bu projelerde İzmiri olası yıkıcı bir depremde etkileyebilecek karadaki ve denizdeki faylar ile İzmir metropol zemini yerbilimsel yöntemlerle çalışılacak. Projelerde Dokuz Eylül Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Çukurova üniversitelerinden bilim insanları çalışacak.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Yeni desteklenen projelerden biri kapsamında İzmir sınırları içinde kalan 8 fay üzerinde hendek açılarak paleosismolojik (depremler oluştuktan çok sonra eski deprem izlerinin araştırılması) çalışmalar gerçekleştirilecektir. Bergama Fayı, Zeytindağı Fay Zonu, Güzelhisar Fayı, Yeni Foça Fayı, Menemen Fay Zonu, Mordoğan Fayı, Kemalpaşa Fayı, Dağkızılca Fayı ve Gümüldür Fayı çalışılacaktır. Bilindiği daha önce DAUM tarafından İzmir metropolünü etkileyecek İzmir fayı, Seferihisar Fayı, Tuzla Fayı, Yağcılar Fayı ve Gülbahçe fayı çalışılmıştı. Kısacası İzmir'i etkileyebilecek tüm diri faylar, yeni kabul edilen TUBİTAK projeleriyle hem karadan ve hem de denizden ayrıntılı şekilde incelenmiş olacak" dedi.
 
Kadir ÖZEN / İZMİR, DHA)
FOTOĞRAFLI