Erkek Sağlığı Duygusal penis sendromu!

Duygusal penis sendromu!

24.10.2013 - 17:16 | Son Güncellenme:

Yoğun ve kronik stres başta testosteron seviyeleri olmak üzere, cinsel fonksiyonların her bir bölümünü azaltıyor.

Duygusal penis sendromu

Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat Prag’da katıldığı son uluslararası toplantıda stresin cinsel fonksiyon üzerindeki etkisi üzerine sunduğu özel bilgileri ve “Stresli Erkeklere Cinsel Destek Rehberi”ni anlatıyor: “ Son yıllarda özellikle iş ve hayat streslerinin cinsel sorunları arttırdığını gözlemliyorum. Maddi kaygılara ek olarak iş yeri çatışmaları, eş ya da aile problemleri, çocuklara dair endişeler, vakitsizlik, erkekleri cinsellikten soğutuyor. Üstelik sorun sadece stresin yarattığı psikolojik baskı ile sınırlı kalmıyor. Yoğun ve kronik stres başta testosteron seviyeleri olmak üzere, cinsel fonksiyonların her bir bölümünü azaltıyor.

Haberin Devamı

CİNSELLİĞİN BAŞ DÜŞMANI: STRES

Prof. Dr. Halim Hattat şöyle devam ediyor: “Herkes günlük hayatında stresle karşı karşıya kalıyor. Stresi yok etmenin pek de mümkün olmadığını söylemeliyiz. İster iş yerinde sinirlenin, isterse trafikte bunalın strese girdiğinizde, vücudunuzda kortisol-adrenalin gibi stres hormonları salgılanıyor. Bu hormonlar sürekli üretildiklerinde ise baş ağrıları, sinirlilik, öfke, konsatrasyon güçlüğü, depresyon, endişe, kas gerginliği, yeme atakları, yüksek tansiyon, mide-bağırsak sorunları, düşük bağışıklık gibi bir dizi problem gelişiyor. Tüm bu problemlere ek olarak ruhsal sıkıntı yaratan her durumun cinsel fonksiyonlarınızı da etkileyeceğini bilmelisiniz. Stres başta cinsel isteği baskılıyor. Cinsel istek olmadığında da sertleşme için gereken bazı maddeler, örneğin damarlarda bulunan nitrik oksit maddesi salgılanmıyor. Böylece cinsel bölgelerde yeterince kan akımı olmuyor ve sertleşme problemi, boşalma sorunları, haz duyamama olmak üzere pek çok cinsel sorun ortaya çıkıyor. O gün yaşadığınız akut bir stres kısa süreliğine (birkaç günlüğüne) cinsel problem yaratırken, kronik stres uzun vadede testosteron seviyeleri azalıyor ve artık organik anlamda tedavi gerektiren bir tablo ortaya çıkıyor. ”

Haberin Devamı

SAĞLIKSIZ ALIŞKANLIKLAR ARTIYOR

Prof. Hattat modern hayatta erkeklerde aile ve hayat düzenini sürdürememe endişesi, yaşam standardını koruyamama, sorumluluklarını yerine getirememe korkusunun meydana geldiğini belirtiyor: “Bu kaygılar pek çok erkeğin alkol ve sigara gibi sağlıksız alışkanlıklara yönelmesine neden oluyor. Ayrıca kronik stres altında kilo alan, göbeklenen, kötü beslenen, hiç egzersiz yapmayan, çeşitli sağlık sorunları yaşayan, gergin ve depresif bir çok erkek var. Bu kısırdöngü stresin yarattığı cinsel hasarı iyice belirginleştiriyor. Yanlış yaşam tarzının eklendiği ruhsal ve bedensel gerginlikler cinsel fonksiyon problemleri yaratıyor. Cinsel isteksizlik yaşayan veya birkaç sefer sertleşme sorunuyla karşılaşan erkek, eşinden uzak durmaya başlıyor. Başarısızlık korkusu ve performans endişesi olan erkek eşinden kaçınarak sorunu görmezden gelmeye çalışıyor. Bu da eşle gerginliklere, tartışmalara, ilişki çatışmalarına dönüşüyor. İlişkideki bu sorunlar, hem erkeğin hem de kadının kendini giderek daha yetersiz, daha kırgın veya öfkeli hissetmesine neden oluyor. ”

Haberin Devamı

KISIRDÖNGÜYÜ KIRMAK

Prof. Dr. Halim Hattat bu kısırdöngüyü kırmanın mümkün olduğunu belirtiyor: “Stresin yarattığı kısırdöngüyü kırmaktaki ilk adım stresli olduğunuzun farkına varmak. Bunu fark edip, zihin ve beden sağlığınıza olan etkileri kabullendiğinizde çözümün de ilk adımını atmış oluyorsunuz. Ancak her zaman kendi kendinize stresinizi azaltmanız, en azından yönetmeniz ya da cinsel sorunlarınızı aşmanız mümkün olmuyor. Kronik strese bağlı olarak 2-3 ayı aşkın süredir cinsel fonksiyon problemi yaşıyorsanız, bir uzmana başvurmanız gerekiyor. Bu durumda cinsel fonksiyonlar, hormon seviyeleri, metabolizma parametreleri, beslenme-egzersiz durumuna ek olarak eşinizle aranızdaki çatışmalar, hayatınızdaki stres kaynakları, endişe veya depresyon sorunlarınızın birlikte inceleneceği görüşmeler yapılıyor. Bunların sonucunda ise hem stresle baş etmeniz, hem eşinizle olan ilişkinizi kuvvetlendirmeniz hem de cinsel performansınızı arttırmanız için öneriler veriliyor. ”

Haberin Devamı

STRESLİ ERKEKLERE CİNSEL DESTEK REHBERİ

İşte Prof. Dr. Halim Hattat’tan stresli erkeklere 10 adımlık cinsel destek rehberi:

1. Ağır yemeklerden kaçının: Sağlıklı bir beslenme planı stresi azaltabiliyor. Omega-3'ten zengin zeytinyağı ve balığı, B vitaminlerinden zengin tam tahıllıları, yağsız et ve süt ürünlerini ve taze sebze-meyveleri diyetinize ekleyin. Özellikle kan şekerinizi aşırı arttırıp uykunuzu getirecek ağır yemeklerden cinselliğin yaşanacağı saatlerde kaçının.

2. Daha çok egzersiz yapın: Egzersiz yapmak için kendinizi yorgun hissetseniz de, mutlaka gün içinde yürüyüşler ve hafif kültür-fizik hareketleri yapın. Stresin vücudunuzda biriktirdiği stres hormonlarını egzersiz ile vücudunuzdan atabilirsiniz. Egzersizin testosteronu arttırıcı özelliği de bulunuyor. Fazla stresin aldırdığı kiloları vermeniz ve kendinizi daha fit hissetmeniz de cinsel anlamda motive edici olacaktır.

Haberin Devamı

3. Alkolü azaltın: Stres sigara ve alkol bağımlılığını arttırıyor. Ayrıca birçok erkek alkolün gevşetici ve cinsellikte motive edici olduğunu düşünüyor. Stresinizi azaltıp, performansınızı arttırması için alkol kullanıyorsanız dikkat! Tam tersine, yoğun alkol alan erkeklerde cinsel fonksiyonlar bozuluyor.

4. Uykunuzu düzenleyin: Aşırı stres, uykunuzu bölebilir, erken uyanma veya geç uyumaya neden olabilir. Oysa uyku vücudunuzu dinlendiren, yenileyen ve canlandıran bir süreçtir. Uyku öncesi kafeinden uzak durun. Bir gün sonra yapacağınız işlerin listesini bir deftere not ederek, kafanızdaki "sesleri" azaltın. Veya seks yaparak daha keyifli bir uyku uyuyun.

5. Önceliklerinizi belirleyin: Hayattaki önceliklerinizi belirleyin ve enerjinizi buraya aktarın. Bu önceliklerin arasında cinsellik varsa, akşam televizyon izlemek yerine cinselliğe vakit ayırın. Unutmayın, siz veya eşiniz koltukta uyuyakalıyorsa, cinsellik yaşama ihtimaliniz azalıyor. Yatak odanıza uykunuz gelmeden geçerseniz, daha aktif bir performans sergilersiniz.

6. Daha çok gülün: Gülmek, keyifli-mutlu vakit geçirmek en başarılı stres-savarlardan biridir. Çok yorgun veya gerginseniz, keyifli bir sinemaya gitmek, birlikte iyi vakit geçirdiğiniz dostlarla bir araya gelmek gibi partnerinle eğleneceğiniz bir aktivite düzenlemek sizi rahatlatacak ve eşinize duygusal bağlarınızı kuvvetlendirecektir.

7.Yavaşlayın: Stres sonucu aktive olan sempatik sinir sistemi, daha hızlı nefes almanıza, kalbinizin daha çok çarpmasına, kas gerginliğinizin artmasına, kendinizi gergin ve endişeli hissetmenize yol açar. Cinsel olarak iyi bir performans göstermek ise bu sistemin tam zıddı çalışan parasempatik sinir sistemi gereklidir. Bu sistemi çalıştırmak için aceleci davranmamak, hareketlerinizi ve önsevişmeyi yavaşlatmanız işe yarayacaktır. Önemli bir tüyo: Erken boşalma nedeniyle strese giriyor veya sertliği devam ettiremediğiniz için cinsel birleşmeye hızla geçiyorsanız, mutlaka bir uzmana başvurun. Alacağınız tedavi eşinizi de memnun edecektir.

8. Ortam yaratın: Stresli bir gün ardından, rahatlamanız ve cinselliğe hazır hale gelmeniz vakit alabilir. Cinsel istek her zaman spontan olarak gelişmeyebilir. Bu durumda cinselliği teşvik etmeniz doğru olacaktır. Loş bir mekan, sevdiğiniz bir müzik, mumlar ve gevşetici bir duş cinsellik için gereken ortamı size sağlar.

9. Kitap ve filmlerden yardım alın: Pek çok çift birlikte okudukları cinsel içerikli bir kitap veya izledikleri filmle cinsel isteklerinde olumlu değişiklikler olduğunu belirtiyor. Bu konuda partnerinizle konuşun. İkinizin de rahatsız olmayacağı bir ortak nokta belirleyin.

10. Vakit kaybetmeyin: Eğer tüm çabalarınıza rağmen hala cinsel isteksizlik, sertleşme sorunu veya boşalma problemleri yaşıyorsanız, o zaman artık yardım almanın vakti gelmiş demektir. Bu durumda vakit kaybetmeden stresin cinsel fonksiyonlarınızı nasıl etkilediği anlamak için bir uzmana başvurun.

Yazarlar