Yaşam Bulduğu tedavi yöntemi tarihe geçti! Bankaya girip 'Bana 1 dolar ver' dedi

Bulduğu tedavi yöntemi tarihe geçti! Bankaya girip 'Bana 1 dolar ver' dedi

07.11.2023 - 08:09 | Son Güncellenme:

Vücudundaki rahatsızlıklar bir türlü geçmek bilmiyordu. İşini ve sağlık sigortasını kaybeden bu adam adeta acıdan kıvranıyordu. Aklına gelen bir fikir ise tüm dünyayı şaşkınlığa sürükledi.

Bulduğu tedavi yöntemi tarihe geçti Bankaya girip Bana 1 dolar ver dedi

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Tarihler 2011 yılını gösterdiğinde ABD'nin doğusundaki Kuzey Karolina eyaletinde yaşayan 59 yaşındaki James Verone için işler hiç de iyi gitmiyordu. Kendini çok çaresiz bir durumun ortasında bulan bu adam işini kaybetmişti. Hiçbir gelir kaynağı olmadığı için sağlık sigortasını da yitiren bu adam diğer yandan da ciddi sağlık problemleriyle boğuşuyordu. Belde disk kayması, kireçlenmiş eklemler, çarpık ayak ve göğsündeki büyüme nedeniyle ciddi ağrılar çeken bu adam, bulacağı enteresan fikirle tüm dünyayı şoke edecekti.

Haberin Devamı

Bulduğu tedavi yöntemi tarihe geçti Bankaya girip Bana 1 dolar ver dedi

Ciddi sağlık problemleri yaşasa da alması gereken tıbbi yardımları alamaması nedeniyle durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyordu. O dönemlerde ABD'deki tıbbi yardım programları, parası olmayan kişilerin sağlık hizmetlerine erişimini oldukça kısıtlı tutuyordu. Bu yüzden de James Verone, büyük bir umutsuzluk içindeki yardıma muhtaç kişilerden yalnızca biriydi. 

James Verone'un sağlığına kavuşmak ve hayatta kalmak için kendine dahiyane bir çözüm yolu bulmaktan şansı yoktu. Aklına gelen fikirle birlikte önce kendine rastgele bir banka seçti. Gastonia'daki bankayı sadece 1 dolar karşılığında soymayı planlamadan önce aslında elindeki tüm alternatifleri denemişti. O malum gün yaklaşırken evinin bir önceki aylık kira bedelini ödeyen Verone, mobilyalarını sattı ve bir otele taşındı.

9 Haziran sabahı bankaya gitmek için taksi çağıran Verone, pek çok kişiyi şaşırtacak bir hareketle bankaya adım attı ve veznedara bir not bıraktı. Notta, "Elimde silah var. Bu bir banka soygunu, lütfen bana sadece 1 dolar ver" yazıyordu. Notu teslim ettikten sonra bankanın sandalyelerinden birine oturdu ve şunları söyledi: "Ben orada, işte o sandalyede oturup polisi bekliyor olacağım."

Haberin Devamı

BULDUĞU DAHİYANE YÖNTEM SAYESİNDE TEDAVİ OLDU

59 yaşındaki Verone, alışılmadık derecede mütevazı soygunundan önce gazeteye yazdığı bir mektupta, "Bunu aldığınızda benim tarafımdan 1 dolara bir banka soygunu yapılmış olacak. Aklım yerinde ama bedenim o kadar sağlam değil" demişti. Yaptıklarına kimse anlam veremiyordu. Ancak onun tek ümidi hapishanenin ücretsiz tıbbi bakımını almaktı. Böylece hapse atılacak ve vücudundaki tüm rahatsızlıkları tedavi ettirebilecekti. Bir firmanın teslimatçısı olarak 17 yıl çalıştıktan sonra işini ve bununla birlikte sağlık sigortasını kaybetti.

O ana kadar hiçbir şekilde tedavi olamamıştı ve bunun için şiddete başvurmak da istemiyordu. Kefaleti 100 bin dolardan 2 bin dolara düşürülmesine rağmen Verone'un bu meblağayı ödemeye niyeti yoktu.

Bulduğu tedavi yöntemi tarihe geçti Bankaya girip Bana 1 dolar ver dedi

'SAĞLIĞINIZ YOKSA HİÇBİR ŞEYİNİZ YOK'

James Verone, ABD'de 62 yaşında başlayan sosyal güvenlik yardımlarına erişebilmek ve böylece hayatının geri kalanında tıbbi bakımını güvence altına almak için en az 3 yıl hapiste kalmayı istediğini ifade etti. 3 yıl civarındaki ceza süresince hapishanede gerekli tedaviyi görebileceğine inanıyordu.

Acı içinde yaşamak ile hapsedilmek arasında seçim yapmakla karşı karşıya kalan Verone, uzun süredir dikkatle değerlendirdiği kararından dolayı hiçbir pişmanlık duymadığını belirtti. "Artık acıya dayanamadım, bu yüzden pişman değilim. Sağlığınız yoksa hiçbir şeyiniz yok" diye vurgulamıştı. Hapishaneye girdiğinde amacına ulaştı Verone. Hemşireler tarafından hızlıca muayene edildi ve bir doktor randevusu aldı.

Haberin Devamı

'LÜTFEN BANA 1 DOLAR VERİN, TEŞEKKÜR EDERİM'

Üstelik yaşanan en ilginç soygun James Verone'a ait de değil. Daha önce ABD'nin Utah eyaletinde de benzer bir olay yaşandı. Adının Donald Satacroce olduğu öğrenilen 65 yaşındaki adam, hapse girmek için 1 dolarlık soygun gerçekleştirdi. Polis departmanından alınan bilgiye göre, Utah eyaletinin merkezi ve en kalabalık kenti olan Salt Lake City'de cadde üzerindeki bir bankaya adım atan Satacroce, banka veznesine ilerledi, çalışandan para talep etti ve bankadan ayrılmayı reddetti.

Bulduğu tedavi yöntemi tarihe geçti Bankaya girip Bana 1 dolar ver dedi

Polis departmanının yaptığı basın açıklamasında, yaşlı adamın soygun suçlamasıyla Salt Lake County Metro Hapishanesi'ne gönderildiği belirtildi. Basın açıklamasında, Santacroce'nin banka veznedarlarından ne kadar para istediği belirtilmedi. Adamın ifadesinde ise tüm gerçekler teker teker ortaya çıktı.

VEZNEDARDAN POLİSİ ARAMASINI İSTEDİ

Santacroce bir veznedara, "Bunu yaptığım için üzgünüm ama bu bir soygundur. Lütfen bana 1 dolar verin. Teşekkür ederim" yazan bir not uzattı. Santacroce'ye 1 dolar veren veznedar ona bankayı terk etmesini söyledi. Santacroce ise veznedardan polisi aramasını istedi. Tutuklanma raporunda Donald, bunu tutuklanmak ve federal hapishaneye girmek istediği için yaptığını, eğer hapisten çıkarsa bu kez federal hapishaneye girme amacını gerçekleştirmek için başka bir banka soyacağını ve daha fazla para isteyeceğini söyledi. Salt Lake City Polis Departmanı, basın açıklamasında zanlının amacının ne olduğuna dair bir açıklama yapmadı.

Japonya'da da bazı yaşlı kadınlar kimi zaman hapse girmeyi tercih ediyor. Sağlıklılar ancak aileleri tarafından aranmıyor ya da ziyaret edilmiyorlar, bu da onlar için hayatı son derece sıkıcı hale getiriyor. Bu sebeple oyuncak tabancayla bakkal soymak gibi adi suçlar işliyorlar. Birçoğu, hapishanede her zaman etkileşim kurabilecekleri insanlar olduğundan özgürlükten çok hapis cezasından keyif aldığını söylüyor.

Yazarlar