Yaşam Çağımızın kadını kim

Çağımızın kadını kim

22.01.2018 - 10:14 | Son Güncellenme:

Kadını yaşadığımız çağda tanımlamak istersek, klişe özelliklerinden sıyırmamız gerekecektir. Bu tanımlar nedir diye sorarsanız, kadın çiçektir, annemizdir, korunmaya muhtaç varlıktır(!) gibi klişeleri sıralayabiliriz. Gerçeği itiraf etmek gerekirse artık hiçbir kadın beyaz atlı prensini beklemiyor. Çünkü o beyaz atlı prens gelse de çağımızın kadınlarının atın arkasına oturmaya ve beyaz atlı prensleri nereye giderse arkalarından gitmeye hiç niyetleri yok.

Çağımızın kadını kim

Öncelikle her ne kadar üremek gibi muhteşem bir özelliği olsa da yaşadığımız çağda kadın bir “üreme makinesi” değildir. Tek özelliği üremek, çoğalmak ve topluma insan kazandırmak değildir ve bunun için yaşamaktan çoktan uzaklaşmıştır. Artık toplumda üreten, tüketen, keşfeden ve bir erkeğin yaptığı her işi yapan kişidir.

Haberin Devamı

Bu kanıya nerden vardık?

Eğer kafanızı kaldırıp biraz etrafınıza bakarsanız gerçekleri siz de hemen fark edeceksiniz. Dışarı çıkıyorsunuz ve metroya biniyorsunuz, metroyu bir kadın kullanıyor. İndiniz metrodan ve güvenlikten geçtiniz, sizi bir kadın kontrol ediyor. Metro istasyonundan çıktınız yolda yürüyorsunuz, dört bir yanınızda işlerine koşuşturan kadınlar var. Çalışan birisiniz, ofise girdiniz, işine gücüne bakan, işlerini yetiştiren bir sürü kadın. Yöneticiniz de kadın olabilir ve ona karşı bazı sorumluluklarınız var. Eğer öğrenciyseniz sınıfınızda bekliyorsunuz, dersinize giren kişi bir kadın ve sizi eğitmek için orada. Bu sadece küçük bir örnekti. Biraz düşününce bize hakvereceksiniz. Hala ikna olmadıysanız size çok başarılı birkaç daha örnek verelim.

Haberin Devamı

Asu Özdağlar

Kendisi hepimizin gurur duyması gereken bir Türk akademisyen. Bu başarılı kadın, ABD’nin ve dünyanın en iyi akademik kurumlarından sayılan Massachusetts Instıtute of Technology’de (MIT) bölüm başkanı.

Seda Söğüt

Seda Söğüt, sektörde “Türkiye’nin en iyi kaporta ustası” olarak nam salmış biri. Hatta televizyona çıkmış, gazetelere röportaj vermiş biri. İşinde de gayet başarılı bir kişi kendisi. Gördüğünüz gibi çağımızın kadınları erkek işi denilen işlerin altından da alnının akıyla çok rahat çıkabiliyor.

Ebru Ünsal

Ebru Ünsal da THY’nin kadın pilotlarından.

Şengül Tunç

Kendileri İstanbul’un İETT otobüs şoförü oluyor.

Bu örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Bu örnekler 21. yy kadınını size tanıtmaya yetmiştir umarız.

Yazarlar