Genel Sağlık Çinko eksikliğinde görülen hastalıkları tahmin bile edemezsiniz! İşte o hastalıklar...

Çinko eksikliğinde görülen hastalıkları tahmin bile edemezsiniz! İşte o hastalıklar...

07.08.2023 - 13:21 | Son Güncellenme:

Vücutta çeşitli minerallerin ve vitaminlerin eksik olması durumunda çeşitli rahatsızlıkların oluşması söz konusu olabilmektedir. Çinko eksikliği olması durumunda da bazı hastalıkların oluşabileceği söylenebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Çinko eksikliğinde görülen hastalıkları tahmin bile edemezsiniz İşte o hastalıklar...

Çinko, metabolik faaliyetlerde ve özellikle de bağışıklık sisteminde oldukça önemli görevleri bulunan bir mineral olma özelliğine sahiptir. Vücutta çinko, en fazla kemiklerde, kas, saç ve deri de görülebilmektedir. Bazı gıdalarda doğal olarak bulunmakta olan çinkonun vücut için gerekli bir mineral olduğu bilinmektedir.

Haberin Devamı

Vücutta Çinko Eksiliği Nelere Yol Açar?

Çinko eksikliğinin görülmesinin vücutta çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini söylemek mümkündür. Vücuda yeteri kadar çinko alınamaması durumunda, bağırsak fonksiyonlarında değişiklik görülmesi ve çeşitli enfeksiyonların görülmesi söz konusu olabilmektedir.

Çinko eksikliğine bağlı olarak, kişilerde görme sorunları, iştahsızlık, ishal, tırnak bozuklukları, saç dökülmesi, kuru ve pürüzlü cilt gibi belirtilerin oluştuğu da söylenebilir. Vücutta çinkonun eksik olması durumunda, farklı belirtilerin görülebildiği bilinir. Çinko eksikliğinin belirtileri ise;

Sürekli uyku hali,

Kısırlık,

Odaklanma zorluğu,

Açıklanamayan şekilde kilo kaybedilmesi,

Tat ve koku kaybında azalma olması,

Haberin Devamı

Ağız çevresinde ve vücudun çeşitli kısımlarında deri döküntüleri,

Saç dökülmesi,

İshal,

Soğuk algınlıkları ve enfeksiyonlar,

Vücuttaki yaraların iyileşmesinde gecikme görülmesi,

Çocuklarda büyüme ve gelişmenin yavaşlaması olarak da ifade edilebilir. 

Çinko Eksikliği Neden Oluşur?

Çinko eksikliğinin en yaygın olarak görülmesinin nedeni, beslenme eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Tüketilen bazı besin maddelerinin içerisinde çinko doğal bir şekilde bulunur. Çinko içerikli besinlerin yeterince tüketilememesi durumunda ise vücutta çinko eksikliği görülür. Çinko bulunan besinler;

Kırmızı ve beyaz et,

Yumurta,

Deniz ürünleri,

Tam tahıllar,

Kuruyemişler,

Süt ve süt ürünleri,

Karaciğer ve 

Mantar gibi besinler çinkonun yer aldığı temel besin maddeleri arasında yer almaktadır. 

Bu ve benzeri besinlerin yeteri kadar tüketilememesi durumunda ise vücutta çinko eksikliği oluşmaktadır. Aynı zamanda çinko mineralinin vücutta emiliminin sağlanabilmesi için de gerekli protein tüketimine de özen gösterilmelidir. Özellikle yeterli protein tüketmeyen kişilerde çinko eksikliğinin görülebildiği bilinir.

Çinko eksikliğinde görülen hastalıkları tahmin bile edemezsiniz İşte o hastalıklar...

Çinko Eksikliğine Yol Açan Farklı Nedenler 

Çinko eksikliğine yol açabilen farklı nedenlerin olduğunu söylemekte mümkündür. Çinko eksikliğine yol açabilecek diğer etkenler;

Orak hücre hastalığı,

Şeker hastalığı, 

Haberin Devamı

Kanserler,

Demir minerali takviyeleri,

Kanserler,

Çölyak hastalığı,

Çeşitli bağırsak rahatsızlıkları olarak ifade edilebilir. 

Çinko Eksikliğinin Teşhis Edilmesi

Çinko eksikliğinin teşhis edilebilmesi için ilk olarak fiziksek bir muayene uygulanması gerekir. Çinko eksikliğine yol açabilecek olan etkenlerin fiziksek muayene ile elde edilebilecek olan bulgular yöntemiyle teşhis edilmesi mümkün olmaktadır. Gerçekleştirilecek olan muayene sonucunda tırnak, saç ve cilt yapısı incelenebilmektedir.

Kişinin beslenme alışkanlıklarının bilinmesi de çinko eksikliği teşhisinin konulabilmesi için oldukça önemlidir. Kesin bir sonuç alınabilmesi için ise çinko eksikliği testlerinin yapılması ve laboratuvar ortamında sonuç elde edilebilmesi mümkün olmaktadır. 

Çinko Eksikliği Tedavisi Nasıl Olur?

Vücutta çinko eksikliği olması durumunda tedavi uygulanması gerekmektedir. Diyetle çinko alımının yetersiz olması durumunda çinko takviyelerinin uygulanması mümkün olabilir. Çinko eksikliğinin tedavisinde kullanılan yöntemlerin ise kişilere göre farklılık gösterebileceği söylenebilir.

Haberin Devamı

Tedavide mineral takviyelerinin uygulanmasının yanında dengeli ve yeterli bir beslenme düzenine geçilmesi de uygulanan yöntemler arasında yer alır. Yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan çinko eksikliğinin sonrasında tekrar ortaya çıkabileceği bilinir.

Buna bağlı olarak ise bilinçsiz çinko tedavilerinin yapılmaması gerektiği söylenebilir. Özellikle Vegan veya Vejetaryan beslenme düzenine sahip olan kişiler de çinko eksikliğinin görülebildiği bilinmektedir. Çinko eksikliği bulunan kişilerin doktor kontrolünde gerekli olan vitamin takviyelerini alarak çinko eksikliğini gidermeleri de mümkün olabilir.

Yazarlar