Kadın Sağlığı Doğumu kontrol altına almak için kullanılıyor: Akıllardaki o soru: Zararı var mı?

Doğumu kontrol altına almak için kullanılıyor: Akıllardaki o soru: Zararı var mı?

26.07.2023 - 15:08 | Son Güncellenme:

Gebelikten korunmanın birçok yöntemleri bulunuyor. Aslında hepsi kullanılmakla birlikte bazı kadınların bünyesine uygun olmayan yöntemler karşımıza çıkabiliyor. Gebeliği önleyen tüm yöntemlerin ortalama % 1’lik kısmı için mutlaka risk taşımaktadır.

Doğumu kontrol altına almak için kullanılıyor: Akıllardaki o soru: Zararı var mı

 Doğum kontrolünü sağlayan birçok yöntem bulunmaktadır. Doğum kontrolü sıklıkla sağlayan ve yaygın olarak kullanılan yöntemlerden birisi doğum kontrol haplarıdır. Doğum kontrol hapları yaygın olarak kullanılır ancak yan etkileri bilinmemektedir.

Haberin Devamı

Doğumu Kontrol Altına Almak İçin Kullanılıyor. 

Doğumu kontrol altına almak için kullanılan en yaygın yöntem doğum kontrol haplarıdır. Bu hapların mutlaka bir jinekoloji uzmanının gözetimi altında kullanılmasına dikkat etmelisiniz. Doğum kontrol hapları yaygın olarak kullanılır ancak yan etkileri bilinmemektedir. Unutmayın! Doğum kontrol haplarının kadın vücuduna faydaları olmakla beraber zararları da söz konusu olabilir.

Doğum kontrol hapı tanımına yakından bakalım. Doğum kontrol haplarının amacı kadınların erkeklik hormonu olarak bilinen östrojen ve bir progestojen birleşimi ile oluşan veya sadece progesteron hormonunu taşıyan haplar olarak tanımlanmaktadır. Bazen özellikle ergen yaşlarda regl dönemlerinin düzensiz olması sebebiyle uzman jinekolog kontrolü altında belirli bir süre kullanılabilir.

Haberin Devamı

Unutulmaması gereken bir konu doğum kontrolünü sağlayan bu hapların mutlaka uzman hekim gözetiminde kullanma gerekiyor. Çünkü kontrol dışı kullanılması halinde kadın vücuduna zararlı yan etkileri bulunuyor.

Akıllardaki o Soru: Zararı Var mı?

Bu soruya evet cevabı vererek konunun detaylarına birlikte bakalım. Görünüşte sadece gebelik önleyen haplar olarak bilinin doğum kontrol hapları hatalı kullanımı olması halinde farklı kadın hastalıklarına yol açabilecek kadar riskli ilaç grubuna girmektedir. Gebelik önleyici hapların kullanımı için dikkat edilmesi gereken bir takım önemli kurallar bulunmaktadır.

Doğumu kontrol altına almak için kullanılıyor: Akıllardaki o soru: Zararı var mı

Öncelikle doğum kontrol hapları mutlaka uzman hekim tavsiyesi ile kullanılması gerekmektedir. Ayrıca doğum kontrol hapları kullanılırken periyodik rutin kadın muayenelerini yaptırman oldukça önemlidir.

Doğum kontrol hapı kullanırken öncelikle sigara gibi çok zararlı maddeyi kullanmaman gerekiyor. Kullanman halinde kanser riski ile karşı karşı kalma riskin çok yüksek. 

Doğum kontrol hapı genç yaşlarda kullanılmalı ve ortalama 40 yaş itibariyle uzman jinekolog tavsiyesi ve gözetiminde bırakılarak farklı korunma yolları seçmelisin. Çünkü Menapoz dönemin yaklaşmakta ve hormon seviyende ciddi farklılıklar söz konusu olacaktır. Doğum kontrol haplarının zararlarından bahsedecek olursak

Haberin Devamı

 - Cinsel isteksizlik yaratabilir

 - Karın ağrısı

 - Mide bulantısı

 - Psikolojik rahatsızlıklar örneğin depresyon doğum kontrol hapının yan etkilerinin başında yer almaktadır.

 - Meme gerginlikleri, şişlik ve hassasiyet oluşması

 - Regl dönemleri haricinde bazı zamanlarda ara kanamaların meydana gelmesi

 - Doğum kontrol hapı zamanla rahim duvarlarını kalınlaştırması sebebiyle regl dönemindeki kanamaların azalması veya bitmesi

 - Baş ağrısı özellikle migrenin varsa tetikleyici ilaç olarak gösterilmektedir.

 - Kilo alımının hızlanması

Doğum kontrol hapının en büyük dezavantajı ise cinsel yolla bulaşan hastalıkların bu korunma yöntemiyle hızlı şekilde ilerlemesidir. Çünkü bu anlamda kadın korunduğu için erkek prezervatif kullanmayacak bu durumda hastalık kapma riski yüksek olacaktır.

Doğumu kontrol altına almak için kullanılıyor: Akıllardaki o soru: Zararı var mı

Doğum kontrol haplarının yan etkileri her kadında farklılık gösteriyor. Bu bağlamda vücudun veya metabolizmanın zayıf noktasına göre yan etkiler yaratılmaktadır. Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız aylık rutin ev kontrollerinizi mutlaka gerçekleştirmenizi öneriyoruz.

Haberin Devamı

Örneğin her ay meme kontrolünü elle yapmalısınız şüpheli bir durum söz konusu ise mutlaka bir hekime başvurmanız gerekiyor. Ayrıca regl dönemlerinizde gözle görülür farklılıklar yaşadıysanız ve nedensiz karın ve kasık ağrılarınız varsa yine doktora başvurmanız uygun olacaktır.

Eğer doğum kontrol hapı kullanmak istiyorsan kullanmadan önce uzman bir hekime başvurmalısın. Gerekli tüm muayene ve tahlil ve tetkikler sonucunda doktorun onay vermesi halinde doğum kontrol hapını o zaman kullanmaya başlamalısın.

Yazarlar