Yaşam Emekli karı-koca karavanda uyurken ölümden döndü! 'Gazlı soba koyanları bile gördük'

Emekli karı-koca karavanda uyurken ölümden döndü! 'Gazlı soba koyanları bile gördük'

10.03.2024 - 06:51 | Son Güncellenme:

Türkiye'de giderek yaygınlaşan karavanda yaşam her ne kadar tehlikesizmiş gibi gelse de yapılacak küçük bir hata, ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Doğru takılmayan ısıtıcılar da bunlardan biri. Yılmaz çifti yaşadıkları korku dolu geceyi anlatırken, işin uzmanı Mehmet Kaya gözden kaçırılan 'karbonmonoksit' tehlikesine dikkat çekti.

Emekli karı-koca karavanda uyurken ölümden döndü Gazlı soba koyanları bile gördük

Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - Pandemiyle hızlı bir şekilde hayatımıza giren karavanlar, ülkemizde yaşanan depremlerle adeta büyük bir patlama yaşadı. Ancak bu artışa rağmen ön planda tutulması gereken güvenlik önlemleri kimi zaman yok sayılabiliyor. Karavan ısıtıcıları düzgün çalışmadığında içeri karbonmonoksit sızdırabilir ve bu durum da siz uykudayken 'sessiz bir ölüm'e sebep olabilir. Tıpkı emekli olup karavanlarıyla Türkiye turuna çıkan Hatice-Hasan Yılmaz çiftinin başına gelenler gibi. Sıkıntılı bir hisle uyanarak ölümden dönen Yılmaz çifti, yaşadıklarıyla ‘Şansın bu kadarı’ dedirtti.

Haberin Devamı

Emekli karı-koca karavanda uyurken ölümden döndü Gazlı soba koyanları bile gördük

'O GECE İYİ Kİ UYANMIŞIM'

Hatice ve Hasan Yılmaz çifti, geçtiğimiz yıl emekli olduktan sonra evlerini kapatıp kendilerine bir karavan yaptırdılar. Karavanlarıyla Türkiye turuna çıkan çift, kış mevsimini daha sıcak yerlerde geçirmek için Kaş’a gitmeye karar verdi. O gece başlarına geleceklerden habersiz akşam yemeğinden sonra karavan ısıtıcılarını çalıştırarak uyuyan Yılmaz çifti, gece yarısı adeta ölümden döndü. Hatice Yılmaz, “Ne kadar Akdeniz’de olsak da akşamları ısıtıcıya ihtiyaç duyuyoruz. O gece de ısıtıcımızı çalıştırarak erkenden uyuduk. Gece soğuk bir terleme ve korkuyla uyandım. Normalde de çok kaygılı bir yapım vardır ama o gece çok farklı hissettim. Korkuyla uyanıp bir süre yatakta oturdum, asla uyuyamadım. Sonra aniden karavandaki karbonmonoksit gaz alarmının çaldığını duyduk. Eşimle beraber yerimizden fırlayıp alarmı ve ısıtıcıyı kapattık, karavanı havalandırdık.Yaşadığımız şoku anlatamayız. Aklıma geldikçe hâlâ elim ayağım titriyor” diyerek ekledi:

Haberin Devamı

"Gece, iyi ki uyanmışım. Demek ki boş yere değilmiş. Bu gaz kokusuz da olduğu için uykuda asla anlamıyorsunuz. O yüzden böyle bir dedektör bizim hayatımızı kurtardı. Ben ilk  başlarda böyle bir şeye gerek olmadığını düşünüyordum. Ancak iyi ki eşim ısrar etmiş de almışız. Eğer olmasaydı şu an hayatta olmayabilirdik. Bulunduğumuz bölge için o gece zehirlenmelere karşı dikkatli olunmasıyla ilgili mesajlar da gelmiş ama biz erken uyuyunca onları da görmemişiz. Uyanmış olmamız çok büyük bir şans. Herkesin bu konuda çok dikkatli olması gerektiğini düşünüyoruz."

'YAKIT KAYNAKLARINIZI KONTROL EDİN'

Hem karbonmonoksit zehirlenmeleri hem de karavan güvenlikleriyle ilgili görüşlerine başvurduğumuz Avrupa'dan ithal karavanların Türkiye'de satışını gerçekleştiren bir karavan firmasının genel müdürü Mehmet Kaya, önemli noktalara dikkat çekti.

Karavanlarda mevsime göre güvenlik önlemleri almak oldukça önemli bir konu. Şüphesiz kış ayları daha fazla güvenlik tedbirleri gerektiriyor. Karavanda iyi bir yalıtımın oldukça önemli olduğuna değinen Mehmet Kaya, “Karavan alırken sızdırmazlık ve su geçirmeme konusuna dikkat edilmeli. Avrupa karavanların neredeyse tamamında 10 yıl sızdırmazlık garantisi veriliyor. Soğuk havalarda yalıtım için ayrıca termal güneşlikler ve perdeler karavan kullanıcıları için etkili bir çözüm oluyor. Özellikle yağışın fazla olduğu zamanlarda karavan parklarda kalıyorsanız su baskınları, taşmalar görülebiliyor. Karavanınızın ve içerideki eşyaların zarar görmemesi adına karavanınızı konumlandırırken de dikkat etmek gerekir” şeklinde konuştu.

Emekli karı-koca karavanda uyurken ölümden döndü Gazlı soba koyanları bile gördük

Karavan kullanıcılarının rüzgarlı havalarda dışarıda tente çadır vb. eşyaların zarar görmemesi adına da önlemler almasının önemine dikkat çeken Kaya, “Karavanınızın ısıtma sisteminin iyi durumda olduğundan emin olmalısınız. Kışa girerken mutlaka bakımlarının yapılması gerekir. Her ihtimale karşı karavanınızda yedek portatif bir ısıtıcı bulundurmakta fayda var. Ancak taşınabilir ısıtıcı veya soba kullanırken dikkatli olmak ve güvenlik kurallarına uymak çok önemli. Karavandaki gaz veya yakıt kaynakları da düzenli olarak kontrol edilmeli” bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

'ISITICI SÖZ KONUSUYSA BİR DE YANGIN RİSKİ VAR'

Karavanlarda ısıtma için klima kullanılmıyorsa diğer ısıtıcılar genellikle gaz veya yakıtla çalıştığını söyleyen Mehmet Kaya, “Bu süreçte karbonmonoksit gibi tehlikeli gazlar açığa çıkabilir. Bu gazların sızması halindeyse zehirlenme riski oluşabilir. Bu nedenle biz karavan içindeki ısıtıcıların doğru şekilde çalıştığından, güvenli olduğundan ve periyodik kontrollerinin yapıldığından emin olunması gerektiğini söylüyoruz. Ayrıca her ihtimale karşı karavan içerisinde karbonmonoksit dedektörü gibi güvenlik ekipmanları da bulunmalı" ifadelerini kullanarak sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Karavanlarda ısıtıcı söz konusu olduğunda bir de yangın riski var. Kullanılan ısıtıcılar, yanıcı malzemelerin yakınlarında konumlandırılmamalı. Karavanda gazlı ısıtıcı kullanılıyorsa gaz kaçağının olup olmadığı kontrol edilmeli. Isıtıcılar kullanılmıyorsa mutlaka ısıtıcı ve gaz vanaları kapalı konumda tutulmalı. Karavanın içerisi düzenli aralıklarla havalandırılmalı. Avrupa karavanlarda bu konunun standartları oluşmuş durumda. Ülkemizde çok fazla üretici var ancak yeterli standartlar maalesef henüz oluşmuş değil. İnsan hayatını etkileyen bu konunun üreticiler bakımından daha fazla üzerinde durulması gerektiğini düşünüyoruz. Maalesef karavan içerisine mutfak tüpü koyanları da, gazlı soba koyanları da gördük. Konu insan hayatıysa üretici de kullanıcı da azami önem göstermeli."

'ALEVLİ ISITICILARI TAVSİYE ETMİYORUZ'

Karavanlarda da tıpkı evlerimizde olduğu gibi yangın riski olduğunu söyleyen Kaya, “Ayrıca karavanlar evlere göre daha dar alanlar olduğundan müdahale şansı da azalıyor ya da zorlaşıyor. Karavanlarda kullanılan elektrik tesisatı ve cihazlar yangın riski taşır. Kullanılan elektrikli cihazların aşırı ısınmaya neden olabilecek kusurları olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Özellikle karavanlarda kullanılan ısıtma sistemleri, yangın riski taşıyan önemli bir başka unsur. Bozuk olan, bakımı yapılmayan ısıtıcılar, yangın riskini artırabilir. Ayrıca ısıtıcıların yakınına yanıcı malzemelerin yerleştirilmemesi gerekir” ifadelerine yer verdi.

Emekli karı-koca karavanda uyurken ölümden döndü Gazlı soba koyanları bile gördük

Yangın riski açısından en önemli konunun açık alevler veya ısı kaynakları olduğuna vurgu yapan Mehmet Kaya, “Özellikle, gazlı ocaklar veya ısıtıcılar kullanılıyorsa, bunların güvenli bir şekilde kullanıldığından ve kapatıldığından emin olunmalı. Alevli ısıtıcıları tavsiye etmiyoruz ancak kullanılıyorsa bile bunların karavanın yanıcı malzemelerinden yeterince uzakta olduğundan emin olunmalı” dedi.

Haberin Devamı

GÜNEŞ PANELLERİ TEHLİKENİN KENDİSİ OLABİLİR

Güneş panellerinin yangınlarla ilişkisi diğer ev aletleri veya evlerde çıkan yangın nedenlerine göre sık rastlanan bir durum olmamasına karşın güneş panellerinde de yangın riski bulunduğunu dile getiren Kaya, “Ucuz, kalitesiz ürünler yerine kaliteli ve güvenliği test edilmiş, kanıtlanmış güneş enerji sistemleri kullanılmalı. Bu sistemlerin bakımları periyodik olarak yapılmalı. Ayrıca kullanıcılar kendileri bu sistemleri takmamalı. Olası bir yangın halinde ise güneş panelleri potansiyel olarak birkaç risk oluşturabilir. Bu panellerin yüzeyleri yangın durumunda yangını besleyebilir. Yangın sırasında güneş panelleri hala elektrik üretebilir. Bu durumda yangına müdahale eden kişilerin elektrik çarpması riskiyle karşı karşıya kalması söz konusu olabilir. Paneller, yangınla mücadele ekiplerinin yangını kontrol altına almasını ya da söndürme çalışmalarını zora sokabilir. Panellerin üzerine sıkılan su veya köpük, elektrik tehlikelerine yol açabilir” şeklinde konuştu.

"Bütün bunların yanında karavanda güvenle konaklama açısından da bazı tavsiyelerde bulunmak isterim. Ülkemiz kamp, konaklama ve karavan güvenliği hususunda güvenli lokasyonlardan biri ancak buna rağmen kullanıcıların yine de bazı önlemleri almaları gerekir" diyerek şu tavsiyelerde bulundu:

"Şayet çekme karavanınız varsa çalınmalara karşı karavanınıza takip cihazı, tekerler için kilit sistemi ekleyebilirsiniz. Motokaravanlar için de benzer önlemler alınmalı. Bununla birlikte hırsızlıklara karşı kamera ve alarm sistemi taktırmakta oldukça önemli. Önemli ve değerli eşyaları camlar açıkken ulaşılabilecek yerlerde bulundurmamalıyız. Bir kamp alanında değilseniz ve karavanınızdan uzaklaşacaksanız kapı ve pencerelerin kilitli olduğundan emin olun, dışarıda mümkünse eşya bırakmayın. Hatta karavancılar arasında yaygın olan bir bilgi daha var. Şöyle ki konaklanacak yerde mümkünse birkaç sokak köpeğini besleyerek karavana yakın yatmaları ve sürekli karavanın etrafında olmalarını sağlayabilirsiniz.”

Karavana olan ilginin her geçen gün arttığından, insanların karavanların içlerini merak ettiğini söyleyen Mehmet Kaya, “Bu nedenle karavanınızı görmek, incelemek isteyen çok kişi olabilir. Güvenmediğiniz veya tanımadığınız kişilere karavanınızı gezdirmeyin, bu teklifi kibarca reddetmenizi öneriyoruz” bilgisini paylaştı.

Yazarlar