Yaşam Kötü ruhları böyle kandırıyorlarmış! 24 saat tek bir uçak bile uçmayacak

Kötü ruhları böyle kandırıyorlarmış! 24 saat tek bir uçak bile uçmayacak

10.03.2024 - 06:52 | Son Güncellenme:

Dünyanın en büyük ada ülkesi ve en kalabalık dördüncü ülkesi Endonezya'nın çoğunluğu Müslüman olsa da ülke, etnik ve dini çeşitlilik anlamında oldukça farklı kültürleri içinde barındırıyor. Buradaki en ilginç geleneklerden biri ise Bali Adası'nda yapılan ve adayı 1 günlüğüne dış dünyadan tamamen koparan ‘Sessizlik Günü’ kutlamaları.

Kötü ruhları böyle kandırıyorlarmış 24 saat tek bir uçak bile uçmayacak

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Endonezya'nın Bali Adası’nda yaşayan Hindular tarafından kutlanan ‘Nyepi Günü’ detayları ve etkileri bakımından oldukça ilginç detaylara sahip. 'Sessizlik Günü' olarak da bilinen bu özel günde ada tamamen sessizliğe bürünecek ve bu sebeple Bali Adası'nda bulunan Ngurah Rai Uluslararası Havaalanı 24 saat boyunca kapalı kalacak. Hava yolu ulaşımının önemli rol oynadığı Endonezya'da turistik özellikleriyle öne çıkan adadaki havalimanının kapatılması en az 448 uçuşu etkileyecek.

Kötü ruhları böyle kandırıyorlarmış 24 saat tek bir uçak bile uçmayacak

Haberin Devamı

SADECE ACİL DURUMLAR İÇİN İZİN VAR

11 Mart Pazartesi günü, Endonezya’nın turistik adalarından birisi olarak bilinen Bali’de ‘Sessizlik Günü’ kutlanacak ve adada hayat bir günlüğüne duracak. Adada yaşayan binlerce kişinin evinden çıkmadığı, ışık yakmadığı günde yollar, havalimanları ve limanlar da 24 saat boyunca acil durumlar dışında kapalı tutulacak. Yani Bali 1 günlüğüne dünyanın geri kalanıyla bağlarını koparacak. İnternet erişiminin de kısıtlı hale getirileceği gün kapsamında ada genelinde itfaiye, polis ve cankurtaran hizmetleri dışındaki tüm kamu hizmetleri de durdurulacak. Ada genelinde sessizliğin devam etmesinden sorumlu olan ‘pecalang’ isimli görevliler, Sessizlik Günü'nün tam anlamıyla ‘kutlanabilmesi’ için sokaklarda devriye gezecek.

Haberin Devamı

Adadaki Ngurah Rai Uluslararası Havaalanı da kutlamalar kapsamında 1 gün boyunca acil durumlar dışında kapalı kalacak ve olumsuz durumlara anında müdahale edilebilmesi için sadece kritik görevlere sahip 70 çalışanıyla hizmet verecek. Havaalanı yönetimi, yıllık Hindu ritüeline saygı duyulmasını sağlamak için güvenlik güçleri de dahil olmak üzere tüm paydaşlarla ortak hareket edecek. Ngurah Rai Uluslararası Havaalanı Genel Müdürü Handy Heryudhitiawan, Endonezya Haber Ajansı Antara'ya yaptığı açıklamada "Nyepi kutlamaları sırasında, 11 Mart yerel saatle sabah 06.00'dan 12 Mart sabah 06.00'ya kadar havalimanının operasyonları durdurulacak. Önceki yıllarda olduğu gibi Nyepi sırasında da havalimanının operasyonlarını hep durdurduk. Bunu bir fırsat olarak görüyoruz. Tesislerdeki trafiğimizi bir günlüğüne durdurmak ve dinlenme fırsatına sahip olmak bizim için bir lütuf" dedi.

Kötü ruhları böyle kandırıyorlarmış 24 saat tek bir uçak bile uçmayacak

Hava yolu şirketlerinin 2 ay önceden bilgilendirildiği gün için 244 iç hat, 204 dış hat uçuşu yapılamayacak. Adada bulunan turistlerin de haberdar edildiğini belirten yetkililer, Sessizlik Günü'nde yasaklara uymayıp sokağa çıkanlara para cezası kesileceğini açıkladı. Adadaki ATM’lerin de hizmet dışı kalacağını hatırlatan yetkililer, özellikle turistlerin bu konuda erken davranmaları gerektiği konusunda uyardı.

KÖTÜ RUHLARI 'KANDIRIYORLAR'

'Sessizlik Günü' kutlamaları kapsamında ada genelinde alınacak bazı önlemler 10 Mart günü öğleden sonra başlayacak. İlerleyen saatlerdeyse ada genelindeki tüm kısıtlamalar hayata geçecek ve kutlamalar resmi olarak başlayacak.

Bali takvimine göre kutlandığı gün her yıl değişen Sessizlik Günü'yle ilgili kutlamalar, günler öncesinden başlıyor. Nyepi’den önce geleneksel çalgılarla sokaklarda kutlamalar yapan Hindular, beyaz elbiselerle ve tapınaklarda gerçekleştirilen ibadetlerle sonuçlanan geçit törenlerine katılıyor. Törenlerde çeşitli totemler ve kuklalar da taşınıyor.

Kötü ruhları böyle kandırıyorlarmış 24 saat tek bir uçak bile uçmayacak

Haberin Devamı

Sessizlik Günü'nün kötü düşüncelerden arınmak ve meditasyon yapmak için bir fırsat olduğuna inanan Hindular, dini takvimlerine göre yeni yılın başlangıcından hemen önce sağlanan 24 saatlik sessizlik sırasında iblisleri ve kötü ruhları adada kimsenin yaşamadığına inandırmaya ve onların farklı yerlere gitmesini sağlamaya çalışıyor.

Her yıl yapılan kutlamalar, dini yönü dışında binlerce kişinin de ilgisini çektiği için adanın turizm gelirine önemli bir katkıda bulunuyor. Bali'de bulunan Ngurah Rai Uluslararası Havaalanı’nın dini nedenlerden dolayı tüm gün kapalı olan dünyadaki tek havaalanı olduğu ifade ediliyor.

Yazarlar