Sağlık Faranjit Nasıl Geçer, Kendi Kendine Geçer Mi? Faranjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Faranjit Nasıl Geçer, Kendi Kendine Geçer Mi? Faranjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

16.03.2021 - 14:25 | Son Güncellenme:

Farenjit solunum yollarında ortaya çıkan, yutkunma zorluklarına, boğaz yanmasına ve boğazda kaşıntıya neden olan bir rahatsızlıktır. Soğuk algınlığıyla birlikte ortaya çıkabildiği gibi boğaz ağrısına neden olan enfeksiyon kaynaklı da olabilir. Farenjit nedir, faranjit nasıl geçer, tedavisi nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarını derledik.

Faranjit Nasıl Geçer, Kendi Kendine Geçer Mi Faranjit Tedavisi Nasıl Yapılır

Farenjit kısaca boğaz iltihaplanması olarak değerlendirilir. Bu iltihaplanmayla birlikte boğazda yutkunma zorlukları ve çeşitli ağrılar oluşabilir. Sorunun ortaya çıkması bağışıklık sisteminin savunma mekanizmasının devreye girmesiyle oluşur. 

Haberin Devamı

 Farenjit Nedir?

 Halk içerisinde boğaz yanması, boğaz ağrısı ve boğaz iltihabı olarak anılan farenjit, farenks ismiyle bilinen boğaz arkasının iltihaplanması durumudur. Genellikle kış aylarında ortaya çıkma eğiliminde olan farenjit, yakın temas durumunda hızlı şekilde yayılma gösterir. Bakteri veya virüse bağlı olabileceğinden, uygulanacak olan tedavi şekilde farklılık gösterebilir. 

 Farenjit Nasıl Geçer?

 Farenjit genellikle virüs kaynaklı olarak çıkar. İnsanların büyük bölümünde görülen farenjit türü budur. Farenjit sorununu geçirmek için evde uygulanabilecek bazı yöntemler mevcuttur. 

Farenjit olunması durumunda, bol bol sıvı tüketilmeye özen gösterilebilir. 

Çeşitli baharatların içerisinde bulunduğu çorbaları tüketmek farenjit rahatsızlığını ortadan kaldırabilir. 

Haberin Devamı

Sıcak suyun içerisinde tuz gargarası farenjit için diğer bir doğal tedavi yöntemidir. 

Farenjit rahatsızlığının daha erken geçmesini sağlamak için bulunulan odanın devamlı havalandırılması önemlidir. Ayrıca bu rahatsızlıkta vücudu dinlendirmek önemli sayılabilir.

Farenjit Kendi Kendine Geçer Mi?

 Farenjit için uygulanan yöntemler, daha erken geçmesini sağlamaktır. Yapılan tedavilerin birçoğu bu yöndedir. Kişi herhangi bir ilaç kullanmıyorsa veya tedavi yamıyorsa, farenjit 10 gün içerisinde ağır seyrederek geçebilir. Ancak daha hafif ve erken geçmesini sağlamak için uzmanların önerilerini dikkate almak gerekecektir. 

 Farenjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Farenjit için tedavi uzmanlara başvurulduktan sonra belirlenebilir. Uzmanlar, farenjit rahatsızlığının geçmesi için daha çok ilaçla tedavi yöntemine başvururlar. Bunun yanında, sıcak çorba tüketimi, bitkisel kaynaklı gıdaların kullanımı, çeşitli çay formları önerilebilir. Ayrıca kişinin bolca dinlenmesi, bağışıklık sisteminin sağlıklı şekilde savunması yapmasına destek olur. Uzmanların belirttikleri tedavi yöntemlerine uyulması halinde, hastalık ortalama 5-7 gün içerisinde geçer. 

 Farenjit Neden Olur?

 Farenjit rahatsızlığının çok sayıda nedeni olabilir. Bunlar virüs kaynaklı olabileceği gibi çeşitli mikrop ve bakteriler yoluyla gerçekleşebilir. 

Haberin Devamı

Boğmaca

Su çiçeği, 

Soğuk algınlığına neden olan virüsler,

Grip virüsü,

Öpücük hastalığı, farenjit nedenleri arasında yer alırlar. 

Sıklıkla yaşana soğuk algınlığı bağışıklık sistemini zayıflattığı gibi farenjit riskini artırabilir. Bunun yanında farenjit rahatsızlığına tüm dünyada en fazla neden olabilen etkenlerden birinin sigara olduğu belirtilir.

Yazarlar