Yaşam Harçlıklarıyla oyuncak değil, ev aldı! Babasının yaptığı plana uyunca 30 milyon kazandı

Harçlıklarıyla oyuncak değil, ev aldı! Babasının yaptığı plana uyunca 30 milyon kazandı

12.04.2024 - 06:48 | Son Güncellenme:

Ailesiyle birlikte yaşayan 8 yaşındaki kız, biriktirdiği harçlıklarla kendine ömürlük bir yatırım yaptı. Babasının çizdiği plana uyarak küçük yaşına kıyasla aldığı büyük karar sayesinde 960 bin dolarlık (30 milyon lira) koca bir evin kapısını araladı.

Harçlıklarıyla oyuncak değil, ev aldı Babasının yaptığı plana uyunca 30 milyon kazandı

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Ruby McLellan ailesi tarafından kendisine verilen harçlıkları yaşıtları gibi oyuncaklara ya da kıyafetlere harcamak yerine emlak piyasasına girmeyi tercih etti. Yaptığı hamleyle 'Avustralya'nın en genç ev sahibi' unvanını kazanan küçük kıza başarıyı getiren şey ise babasının koyduğu kurallara uymak oldu.

Haberin Devamı

Harçlıklarıyla oyuncak değil, ev aldı Babasının yaptığı plana uyunca 30 milyon kazandı

HARÇLIK KAZANMANIN BİLE BİR KURALI VAR

Avustralya'da yaşayan McLellan ailesinde harçlık kazanmanın bir kuralı vardı. 'Harçlıklarını biriktirerek kim ev sahibi olabilir?' demeyin. McLellan ailesinde her şey mümkün. 8 yaşındaki Ruby ve kardeşleri 14 yaşındaki Angus ve 13 yaşındaki Lucy ebeveynlerine ev işlerinde yardım ederek büyüdü. Ev işlerine ve ebeveynlerine yardım etmek konusunda oldukça yetenekli ve bilinçli olan 3 kardeş babalarının hazırladığı bir kılavuza uyarak gayrimenkul zengini oldu.

Ruby'nin babası 'Yatırım yapmak için nasıl para kazanılır?' kılavuzunu çocukları için hazırladı. Başta Ruby olmak üzere çocukların üçü de bu kılavuza eksiksiz uyarak para kazanmaya başladı. Ancak üç kardeşin ev işlerinden kazandığı para elbette başka bir ev almak için yeterli değildi. Çocuklarının ilerleyen yaşlarda ev sahibi olma konusunda sıkıntı yaşamamalarını isteyen gayrimenkul yatırımcısı Cam McLellan 'yatırım için borcun' iyi bir şey olduğunu ve yatırım temellerinin nasıl atılacağını çocuklarına öğretmek istedi. Ve çocuklarının biriktirdiği paraya anne ve babaları da katkıda bulundu.

Haberin Devamı

Ruby McLellan ve kardeşleri Angus ile Lucy, dört yatak odalı mülklerini 2021 yılında 671 bin dolara (21 milyon lira) satın aldı. Satın aldıkları evin değeri ise o günden bugüne 289 bin dolar (9 milyon lira)  arttı.

Harçlıklarıyla oyuncak değil, ev aldı Babasının yaptığı plana uyunca 30 milyon kazandı

İSTERLERSE SATIP PARAYI BÖLÜŞEBİLECEKLER

Profesyonel olarak gayrimenkul yatırım şirketine sahip olan Cam McLellan, uzun yıllardır yatırım yaptığını ve 2021 yılının yatırım için çok uygun bir yıl olduğunu söyledi. Nitekim öyle de oldu 2021 yılında aldıkları ev yalnızca 3 yıl sonra ciddi bir kâr getirdi. Çocuklarının refah içinde yaşamalarına özen gösteren Cam ve eşi tapusu çocuklarının üstünde olan bu evin 2032 yılına kadar değerini ikiye katlayacağını düşünüyor. 3 kardeş ilerleyen yıllarda evi satabilecek ve kârı bölüşerek kendi evlerini satın alabilecekler. Üç kardeş sahip oldukları evi satana kadar ev uygun görülen kişilere kiralanmaya devam edecek. Böylece evin kirası giderlerini karşılayacak. Cam McLellan'ın tecrübelerine göre bu ev her 7 ile 10 yılda bir kârını ikiye katlayabilir.

Ruby ve kardeşlerinin reşit olmadan ev sahibi olmalarına şaşıranlar için; Avustralya yasalarına göre 18 yaşından küçük herkes resmi olarak ev sahibi olabilir ve alınan mülkün tapusunda adı yazılabilir.

18 yaşından küçük üç kardeşten en küçüğü olan Ruby McLellan henüz 8 yaşında böyle bir başarı elde ettiği için çok mutlu. Verdiği bir röporyajda ev sahibi olmanın havalı hissettirdiğini söyledi. Cam ve eşi ise çocuklarının böyle bir sorumluluk almasından ve çocuklarına destek olmaktan çok mutlu olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Harçlıklarıyla oyuncak değil, ev aldı Babasının yaptığı plana uyunca 30 milyon kazandı

Henüz 4 çocuklu bir aile değilken, 20'li yaşlarının başında genç bir çift olan Cam ve eşi Felicity de bu şekilde yola çıkmıştı. İlk evlerini satın alarak kiraya veren ikili sonrasında ikinci evini satın aldı, aldıkları mülklerin getirileriyle de hayat kalitelerini artırdı. Cam kurduğu bu sistemin eşi ve çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmesine olanak sağladını söyledi.

'VERGİ KAÇIRMAK İÇİN YAPIYORSUNUZ'

Dört kardeşten reşit olmayan üç kardeş Ruby, Lucy ve Angus babalarının önderliğinde 'harçlıklarını' ortaya koyarak aldıkları ev için çok mutlu. En küçük kardeş olduğu için daha çok Ruby'nin ön plana çıktığı bu hikâye de McLellan ailesi gerçek bir iş birliği yaptı ve sonunda duyanlara ilham verdi. Ancak onlardan ilham alan kadar eleştiri yağmuruna tutan da çok oldu. 

Ruby ve kardeşlerinin aldığı evin değeri şimdiden 960 bin dolara (30 milyon lira) yükseldi. Ancak eleştirmenler Ruby'nin ebeveynlerini utanç verici ve sömürücü olmakla suçladı. Buna ek olarak Cam McLellan'ın çocuklarına ev aldırmasının sebebinin vergi kaçırmak için olduğunu söyleyenler bile çıktı. Cam McLellan ise eleştirileri umursamadı. McLellan, "Mülkiyeti olmayan veya fedakarlık yapmamış birinin bu konuda öfkelenmesi ve ayakları yere basan genç bir çocuğu hedef alması kolaydır" dedi. 

Üç çocuğunun üzerine olan evin tamamen yasal prosedürlere uygun bir şekilde alındığını, adlarının tapuda yer aldığını ve yetişkinliğe ulaştıklarında satıştan elde edilen kârın yanı sıra sermaye kazanç vergisini de paylaşacaklarını söyledi. Son olarak Cam McLellan, insanların sokaklarda, restoranlarda çılgınlar gibi para harcadıkları bu dönemde çocuklarını birikim yapmaya ve geleceklerini düşünmeye teşvik ettiği için mutlu olduğunu söyledi.

Yazarlar