Yaşam Heykele desteğe teşekkür

Heykele desteğe teşekkür

19.04.2008 - 01:35 | Son Güncellenme:

Bu yıl Aydın Doğan Ödülü’ne layık görülen heykeltıraş Seyhun Topuz, ödülü, heykel yapan tüm sanatçı arkadaşları adına aldığını söyledi

Heykele desteğe teşekkür

Aydın Doğan Vakfı tarafından 12.’si düzenlenen ve bu yıl ‘heykel’ alanında yapmış olduğu yaratıcı çalışmalardan dolayı heykeltıraş Seyhun Topuz’a verilen Aydın Doğan Ödülü’nün töreni önceki akşam Hürriyet Medya Towers Çetin Emeç Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi
Müz Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nün mini konseriyle başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, “Aydın Doğan Vakfı bu ödülle, yerel yönetimlerin yanı sıra tüm yerleşim birimlerinin kurumlarını da heykele gereken önemi göstermeleri, bu konuda çalışma yapan sanatçılara destek olmaları, onların yapıtlarına yer vermeleri konusunda özendirmeyi amaçlamaktadır” dedi.
Aydın Doğan Ödülü Heykel Seçiciler Kurulu’nun Başkanı Prof. Ali Teoman Germaner de Seyhun Topuz’un entelektüel ve araştırmacı sanatçı kişiliğine dikkat çekerek, 1960’ların ilk yarısında yurtdışında yaşadığı bir olayı anlattı:
“Tunuslu bir sanatçıyla her iki ülkenin benzerlikleri ve farklılıkları üzerine konuşuyorduk. Bana ‘Ama sizde kadın sanatçılar bile var’ demişti. Bu söz beni epey üzmüştü... Kültürel yaşantımızı kadınlarla sürdürelim. Dilerim ki komşu ülkelerde de kadın sanatçılar ve bilim adamları olsun. Kadınlar dört duvar arkasında kalmasınlar.” 

‘Kadın hep var’
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise konuşmasında Aydın Doğan Ödülü’nün, çalışmaları yurtdışında da bilinen bir heykeltıraş olan Seyhun Topuz’a verilmesinden dolayı çok mutlu olduğunu belirtti.
Günay, Türkiye’de, kadın-erkek ayrımı olmaksızın her dalda uluslararası alanda tanınan, bilinen isimlerin varlığından kıvanç duyduğunu, geçen 6 ay içinde çok sayıda kadın sanatçıya ödül verdiğini vurguladı.
Kültür Bakanı, cumhuriyetin kuruluşunda da emeği geçen çok sayıda kadın olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Bu anlamda hatırladığım ilk isimlerden biri Halide Edip Adıvar’dır. Cumhuriyet öncesinde de çok sayıda kadın sanatçı ve bestekârımız vardı. Bizim hayatımızda kadın hep oldu. Bugün hepimiz bir yerlerde isek, bunun nedeni hepimize kadın eli değmiş olmasıdır. Bazı eksiklikler varsa, kadın eli değmiş olmasından değil, kadından biraz sakınmış olmamızdandır. “
Günay artık Türkiye’nin sıradan bir Güneydoğu Avrupa, Güneybatı Asya ülkesi olmaktan öteye gittiğini, turizmde, kültürde ve üretimde dünyada dikkat çeken bir marka haline geldiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu umudun devam etmesi, çoğalması gerekiyor. Bunun  için de birincisi, Atatürk’ün dediği gibi yurtta ve dünyada barışa ihtiyacımız var. İkincisi, yine Atatürk’ün söylediği gibi, çağdaş uygarlık düzeyi hedefinden şaşmamalıyız. Çağdaş uygarlık düzeyinden, özgürlükçü ve çoğulcu demokrasiyi, insanların söz ve karar haklarına sahip çıkabilmelerini anlıyorum. Hem barışa hem demokrasiye hem toplumsal dayanışmaya sahip çıkmak gerekli.
Özgürlükçü ve çoğulcu demokrasi, haklı haksız müdahalelere uğrayan sadece siyasetçilerin değil, sanatçı, yazar, bilim ve üretim insanlarımızın, yani hepimizin savunması gereken bir doğrultudur. Ben, Türkiye’nin aydınlık geleceğinden kopmayacağına, sanatını, kültürünü geliştireceğine inanıyorum.”

Ödül heykeli
Törende daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Aydın Doğan Vakfı Başkanı ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Seyhun Topuz’a, Bihrat Mavitan tarafından tasarlanan ödül heykelciğini ve 50 bin YTL’lik para ödülünü sundu. Seyhun Topuz ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Aydın Doğan Ödülü’nün bu yıl heykele ayrılmış olmasını heykel sanatına dikkat çekmesi açısından çok önemli buluyorum. Bu ödülü hem şahsım hem de heykel yapan tüm sanatçı arkadaşlarım adına alıyorum.”
Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler, eski Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Aydın Doğan Vakfı üyeleri, Koç Holding Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç,  Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Rahmi Aksungur, heykeltıraş Meriç Hızal ve Milliyet gazetesi yazarı Taha Akyol’un da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Haberin Devamı

Heykele desteğe teşekkür

Yazarlar