Genel Sağlık İdrar kaçırma sorununa sakral nöromodülasyon çözümü

İdrar kaçırma sorununa sakral nöromodülasyon çözümü

21.03.2017 - 12:01 | Son Güncellenme:

'İdrar kaçırma' ve 'idrar yapamama' sorunu 'sakral nöromodülasyon' yöntemiyle son buluyor. Yrd. Doç. Dr. Kadir ÖNEM 'sakral nöromodülasyon' yöntemini anlattı.

İdrar kaçırma sorununa sakral nöromodülasyon çözümü

Sık idrara çıkma, idrar kaçırma hayat kalitesini önemli derecede kötü yönde etkilemektedir. Sosyal olarak aktif kişilerde idrar kaçırma ve sık idrara çıkma kendi sosyal hayatını daha fazla olumsuz derecede etkilemekte hatta hastalar evden çıkmaya korkar duruma gelmektedir. İdrar kaçırma tedavisinde ilk etapta hayat tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisini kapsamaktadır. Eğer hastalar bu tedavilerden fayda görmediyse mesane içine yapılan botox tedavisi ile ciddi bir iyileşme elde edebilmektedir.

Haberin Devamı

Tüm bu çabalar sonuçsuz kaldığında ise daha üst basamak tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. İşte bu tedavi yöntemi mesaneye giden sinirlerin bir pil ile uyarılmasıdır. “sakral nöromodülasyon” yani pil ile idrar torbasının uyarılması yöntemi ile tedavi Samsun’da başarı ile uygulanmaktadır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kadir ÖNEM yaptığı açıklamada en yeni tedavi yöntemlerinin Ondokuz Mayıs Üniversitesinde uygulanabildiğine dikkat çekti.

Vücudun çeşitli bölgelerinde pil tedavisi ile uyarılma oldukça başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Tıpkı kalp pili gibi ürolojide idrar kaçırma için kullanılan piller idrar torbasının sinirlerini uyarmakta ve idrar kaçırmayı önlemektedir.

Haberin Devamı

Benzer olarak idrar yapamayan hastalarda ise idrar torbasının sinirlerini uyararak hastanın kendiliğinden idrar yapmasını sağlamaktadır. Normalde günde dört ve ya altı kez bir kateter (idrar sondası) vasıtasıyla idrar boşaltmak zorunda kalan hastalarda pil tedavisi ile mesaneyi çalıştırıp kendiliğinden idrar yapmayı sağlamaktadır.

İdrar kaçırmaya pil tedavisi ne kadar etkili?

Dr. ÖNEM bu tedavi yöntemiyle birçok hastasının büyük oranda iyileştiğini belirterek hastaların tedaviden oldukça memnun kaldığını bildirdi.

Dr. ÖNEM bu işlemin zor olmadığını hastanın bir gece yatırılarak yapılan bir işlem olduğunu ve iki aşamalı operasyonda eğer hasta fayda görürse üç hafta sonra kalıcı pilin takıldığını söyledi. Amerika’da Almanya’da pil tedavisi ve diğer yeni tedavi yaklaşımları konusunda bir yıl çalışan Dr. ÖNEM yaptığı açıklamada “Mesaneye giden sinirlerin uyarıldığı bu tedavi yöntemini uygulayan sayılı merkezlerden birisiyiz.

Pil tedavisi yönteminden hastalarımız çok memnun. Bu yöntem son yıllarda yeni teknolojilerin de pile eklenmesiyle daha sık kullanmaya başladık ve hastalara oldukça faydası olmaktadır. Özellikle kendiliğinden idrar yapamayan hastalarda ve idrar kaçıran hastalarda en az Dünya ile aynı oranlarda hatta daha fazla oranlarda iyileşme sağladık.

Haberin Devamı

Pil tedavisinin ve diğer kullandığımız yeni yöntemlerin hastalarımız arasında bilinirliğinin artmasını ve tedavi arayan fakat hala iyileşememiş hastalarımızın bu yöntemden faydalanmasını istiyor ve uygun hastalarımıza öneriyoruz.” dedi.

Yazarlar