Yaşam İkinci göçükte 1 ölü, 9 kayıp!

İkinci göçükte 1 ölü, 9 kayıp!

11.02.2011 - 02:35 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde termik santrala kömür sağlayan Çöllolar Kömür Sahası’nda 4 gün arayla 2. kez göçük meydana geldi. İşçilerden 1’inin cesedi çıkarıldı, 9’u ise kayıp...

İkinci göçükte 1 ölü, 9 kayıp

Kanramanmaraş’ın Afşin ilçesinde kurulu Afşin- Elbistan Linyitleri (AEL) B Termik Santrali’ne linyit kömürü sağlayan Çöllolar Kömür Sahası’nda geçen pazar günü 1 kişinin öldüğü 9 kişinin de yaralandığı göçükte toprak altında kalan iş makinelerini kurtarmak için bölgede çalışma yapılırken dün saat 10.45 sıralarında ikinci göçük meydana geldi.

Tehlike sürüyor
Göçüğün 10 kilometre çaplı bir alanı kapladığı belirtildi. Göçük sırasında kaçarken yaralanan 8 işçiden 3’ü Elbistan, 5’i ise Afşin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Göçükten kepçe operatörü Ruşen Demir’in (24) cesedi çıkartılırken, aralarında mühendislerin de bulunduğu 9 kişinin de kaybolduğu açıklandı. Bölgedeki arama çalışmalarına katılan Jandarma Genel Komutanlığı’nın Arama Kurtarma (JAK) ekipleri, göçük tehlikesi devam ettiği için helikopterle alçak uçuş yaparak alanı taradı.

Kaybolanların isimleri
Şirket yetkililerinin yaptığı çalışma sonunda göçükte kaybolanların Hacı Mehmet İpek, Muhsin Kaçak, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat, Halil Tatlı, Turhan Gökhan ile soyadı öğrenilemeyen Adnan ve Naif adlı kişiler olduğunu belirledi. Kepçe operatörü olarak çalışan Durmuş Ali Tunç, “Daha önce göçüğün meydana geldiği bölgede, iş makineleri kurtarmak, yol yapımı için çalışma yapıyorduk. Bu sırada göçük meydana geldi. Göçük altında kalan arkadaşlarımız var” dedi.

Haberin Devamı

Genel Müdür 1 ölü için ‘Allah’ın lütfu’ demişti
Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, 6 Şubat ’ta, Afşin Elbistan B Santrali’ne kömür veren Çöllolar Kömür Sahası ’nda meydana gelen göçüğün ardından olay yerinde yaptığı incelemede, “15-20 dakika süren bir sarsıntı. Depreme gibi. Yaklaşık 2 kilometrelik bir alanın olduğu gibi çökmesiyle başlayan hadise. Çöken alanın yaklaşık 20 ila 30 milyon metreküp büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor. Bu olayı 1 ölü, birkaç yaralı ile atlatmak Allah’ın bir lütfu diyorum” demişti. Maden-İş Sendikası Genel Başkanı İsmail Aslan ise, ihmal olup olmadığı sorusuna, “Benim duyduğuma göre çatlamalar olduğunda, kamyonlarla taşları getirip, o çatlakları doldurup üzerinden öyle geçmeye çalışmışlar. Bu mühendislik hatası değil mi? Tabii ki hata var bunda” diye yanıt vermişti.

Haberin Devamı

İkinci göçükte 1 ölü, 9 kayıp

Göçük meydana gelen bölgede 9 kayıp işçiyi bulmak için başlatılan çalışmalardan gazetemizin baskıya girdiği saate kadar sonuç alınamadı.

1200 işçi çalışıyor
Dev Maden-Sen Genel Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, göçük meydana gelen bölgede, 1200’e yakın işçinin 3 vardiya halinde çalıştığı belirtilerek şöyle denildi: 6 Şubat’ta meydana gelen göçükte 1 iŞçi yaŞamını yitirmit. Maden iŞletmesinde göçüklere dönük ciddi önlemler alınmadığı, sık sık toprak kayması ve çatlakların oluştuğu belirtilmektedir. Yetkilileri işletmeyi mercek altına almaya, sorumluların tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz.”

Deprem mi tetikledi?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, göçük yaşanan Kahramanmaraş Afşin-Elbistan B Termik Santrali sahasında kömür çıkartma faaliyetinde bulunulmadığını, göçüğü kömürle ilintilendirmenin doğru olmayacağını söyledi. Geçen hafta içerisinde aynı sahada, küçük depremlerin tetiklediği bir toprak kayması daha olduğunu anlatan Yıldız, “O zamandan bu tarafa açık ocak dediğimiz yerde 2,5-3 kilometrelik bir alanda bir toprak kayması oluşmuş. Hadise bir depremin tetiklemesi midir yoksa bir zemin kayması mıdır, rasathaneden alacağımız bilgilerle teyit edeceğiz. Sonuçta kömür faaliyeti olmayan bir yerde bir toprak kayması oldu, büyük bir miktar, yanda bulunan boş sahaya devrilmiş” diye konuştu.
ANKARA Milliyet

Yazarlar