Yaşam İran uçağı düştü 168 ÖLÜ

İran uçağı düştü 168 ÖLÜ

16.07.2009 - 00:29 | Son Güncellenme:

Tahran - Erivan seferini yapan İran uçağı kalkıştan kısa süre sonra düştü. Uçaktaki 168 kişiden kurtulan olmadı

İran uçağı düştü 168 ÖLÜ

Ermenistan’ın başkenti Erivan’a gitmek üzere dün Tahran’ın Uluslararası İmam Humeyni Havaalanı’ndan havalanan ve içinde 153 yolcu ile 15 mürettebat bulunan İran’ın Hazar Havayolları’na ait Rus yapımı Tupolev yolcu uçağı kalkışından 16 dakika sonra düştü. Yolcularından 8’i İran Judo Genç Milli Takımı sporcuları olan uçağın Tahran’ın yaklaşık 100 km kuzey batısındaki Kazvin kenti yakınlarında, Cennetabad köyündeki bir tarlaya düştüğü ve yere çarpmasının ardından infilak ettiği belirtildi. Uçağın düştüğü yerde büyük bir krater açılırken enkaz parçalarının geniş bir alana yayıldığı belirtildi. Ölenlerden 2’sinin çocuk olduğu bildirildi.
İran Felaket Yönetimi Merkezi’nin Başkanı Muhammed Rıza Muntezar Horasan, “Kurtulan yok” açıklamasını yaptı. İran havaalanları müdürü Ahmed Mumeni de pilot ile kule arasındaki son konuşmaların normal olduğunu ve herhangi bir teknik soruna işaret eden bir şey olmadığını söyledi.  

Havada daireler çizdi
İran’da son zamanlarda meydana gelen en büyük uçak kazası olarak nitelenen kazayı görenlerden bir görgü tanığı, İngilizce yayın yapan Press TV’ye “Uçak birden düşmeye başladı ve yere çakılınca patladı” dedi. Bir başka tanık da uçağın buğday tarlasına düşmeden havada daireler çizdiğini belirtti. Ermenistan televizyonu da kaynağını belirtmediği haberinde kazaya motorların alev almasının neden olduğunu ileri sürdü. Kazanın meydana geldiği bölgenin yerel polis yetkilileri, görgü tanıklarının ifadelerinde uçağın havada alev aldığını söylediklerini belirttiler.
Ermenistan Sivil Havacılık İdaresi, düşen İran uçağında, Ermeni soyadı taşıyan 30 yolcunun bulunduğunu bildirdi. Gürcü yetkililer de uçakta, biri Gürcistan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi olmak üzere 2 Gürcü vatandaşının hayatını kaybettiğini ifade ettiler.
İran devlet televizyonu düşen yolcu uçağında hayatını kaybeden 168 kişiden 161’inin İranlı, 5’inin Ermenistanlı, 2’sinin de Gürcistanlı olduğu bildirildi. Uçaktaki 3 karakutudan 2’sinin bulunduğu kaydedildi.

Bir ayda 3. uçak
İran, uçak kazalarıyla ilgili olarak ABD’yi suçluyor. İran’a göre Amerikan yaptırımları nedeniyle uçaklar için gereken yedek parçalar temin edilemiyor. Dünkü uçak kazası, Yemen havayollarına ait Airbus A310’un 153 yolcusuyla Hint Okyanusu’na çakılmasından 2 hafta sonra meydana geldi. Bu kazadan sadece 14 yaşındaki bir kız yolcu kurtulmuştu. 29 gün önce de Fransız havayollarının A330 uçağı 228 yolcusuyla Atlas Okyanusu’na düşmüştü. Böylece haziran ve temmuz ayları uçak kazaları açısından ölümcül bir dönem oldu.

Yazarlar