Genel Sağlık Ispanağın faydaları nelerdir?

Ispanağın faydaları nelerdir?

14.03.2018 - 15:11 | Son Güncellenme:

Her derde deva olduğu söyleyen ıspanak, vitamin açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. İçeriğindeki mineraller ve vitaminler sayesinde çok eski zamanlardan beri birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Kış aylarında rahatça bulabileceğiniz ıspanak, pişirilerek ya da çiğ olarak tüketilebilir.

Ispanağın faydaları nelerdir

Ispanağın içerisinde bol miktarda A vitamini vardır. Görme yeteneğinin gelişmesine katkı sağlarken kemik sağlığını da korur. Zayıflamaya da yardımcı olan ıspanağın faydaları saymakla bitmiyor.

Haberin Devamı

Besleyici ve iyileştirici özelliğiyle herkesin tükettiği bir besin olan ıspanak, Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişmektedir. Ispanağı çiğ olarak tüketmek sağlık için daha önemlidir. Pişirilirken pişirme süresine dikkat etmek gerekir; ıspanağı çok pişirmek içersindeki vitamini kaybetmesine neden olur. Ispanak kalorisi ve yağ oranı düşük olan bir sebzedir. Bu özelliği ıspanağı kilo vermeye yardımcı bir besin hâline getirir. Sindirim sistemine de iyi gelen ıspanak, kabızlık sorununa iyi gelmektedir.

Son zamanlarda uzmanların yaptığı araştırmalar ıspanağın mide ve cilt kanserini önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. İçerisindeki A vitamini sayesinde göz sağlığını korumaya yardım eder. Ispanak düzenli tüketilirse hipertansiyonu düşürür. Sinirlerin gevşemesine, stresten uzaklaşmaya ve rahatlamaya yardımcı olur. Yaşlanmaya bağlı olarak vücut direnci düşmektedir. Ispanak beyni ve zihni genç tutar. Davranışsal sorunların çözülmesinde etkilidir. Kalp krizine neden olan sorunların ortadan kalkmasına ve kalp-damar sağlığının korunmasına yardımcı olur; kan basıncını düzenler.

Haberin Devamı

Ispanak bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyon sonucu oluşan hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Ispanak demir açısından oldukça zengindir. Demir eksikliği nedeniyle oluşan anemi hastalığının tedavisine yardımcı olan bir besindir.

A, C, E ve K vitamini açısından oldukça zengindir. Bundan dolayı cilt sağlığında önemli rol oynamaktadır. Ispanak süt içerisinde bulunan kalsiyumla karşılaştırılabilecek bir kalsiyum oranına sahiptir. K vitamini açısından zengin olan ıspanak, kemikleri korumaktadır.

Migren, baş ağrısı, astım gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Ciltte kırışıklıkların oluşmasını engeller, cilde parlaklık kazandırır. Diş ve diş eti problemlerini çözmeye yardımcı olur. Sağlıklı ve güçlü saçlar için gerekli vitamin ve mineralleri içeren ıspanak, saç sağlığı için oldukça önemlidir.

Yazarlar