Genel Sağlık Karın dokusuyla meme onarımı yapıldı!

Karın dokusuyla meme onarımı yapıldı!

07.02.2014 - 11:07 | Son Güncellenme:

Meme kanseri, dünyada en sık görülen kanser türlerinden. Her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanıyor.

Karın dokusuyla meme onarımı yapıldı

Romanyalı Monica Pintilie de 6 yıl önce tanıştı meme kanseriyle. Kendi kendine elle muayene yaptığı bir anda, memesinde kitle hissetti ve hemen doktora koştu. Meme kanseri idi. “Oğlum için hayata tutunmalıyım” diyerek hastalıkla savaşına başladı, ameliyat oldu. Sağ memesi alındı. Zaman geçtikçe, memesinin yokluğunun sıkıntısını hissetmeye başladı. Ülkesi Romanya’da bir televizyon kanalından gelen teklifle canlı yayına katılması, onun için dönüm noktası oldu.

Haberin Devamı

Programda yer alan uzmanların önerisiyle Türkiye’ye geldi. Acıbadem Maslak Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar, Pintilie’yi, “kanser sonrası meme onarımı yöntemi” ile yeni bir görünüme kavuşturdu. Besleyici damarları ile birlikte karın bölgesinden alınan dokudan, yedi saat süren ameliyat ile yeni bir meme yapıldı. Prof. Dr. Yazar’ın “İleri derecede sofistike bir ameliyat” dediği mikro cerrahi yöntemi ile meme onarımı gerçekleştirilirken, hastaya aynı zamanda, yöntemin doğal bir parçası olarak “karın germe operasyonu” da yapılmış oldu.

İş stresi ve sigara meme kanserini getirdi

Monica Pintilie 36 yaşındaydı. Bir gün kendi kendine kontrol ederken kitle fark etti. “O an dondum, şok olmuştum” diyor Monica. Hemen doktora koştu. Tetkikler sonrası meme kanseri olduğunu öğrendiğinde ise kendi deyişiyle “yıkıldı!” ama çok gençti. Oğlunu düşündü. Oğlu Thomas ile doyasıya oynayıp onun güzel günlerini görebilmek istiyordu. Karar verdi, meme kanserini alt edecekti. Sadece oğlunu ve sağlığını düşünerek ameliyat masasına yattı. Tek memesini kaybedecek olması önceleri umurunda değildi. Tek isteği oğlu ve eşiyle güzel ve sağlıklı bir hayatı paylaşmaktı.“Çok stresli bir işim vardı” diyor Monica Pintilie; “Tüketici Derneğinde denetçiydim. Her gün pek çok insanla iletişim halindeydim. Herkesin sıkıntıları, üzüntüleriyle uğraşıyordum ve etkileniyordum. Onların acılarına sıkıntılarına ortak oluyordum. O stresle günde bir paket sigara içiyordum.” Hastalığı öğrenmesiyle sigarayı bırakmış: “Beni ayakta tutan, motive eden çocuğumdu. Bir de bu hastalıktan tamamen kurtulacağımı, iyileşeceğimi biliyordum” diyor.

Haberin Devamı

Canlı yayına çıktı, operasyon için Türkiye’ye koştu

Ameliyatından 6 yıl sonra Romanya’da yayınlanan bir sağlık programından kendi hastalık öyküsünü anlatması için bir davet aldı. Programda hastalığından, bir memesinden yoksun olmanın yol açtığı sıkıntıdan bahsetti. Zaten meme kanseri nedeniyle alınan sağ memesinin yokluğunun“mahcubiyetiyle” çıkmıştı biraz da programa. O anları şöyle anlatıyor: “Programa çıkarken biraz mahcuptum. Tıpkı havuza girerken veya spor yaparken hissettiğim mahcubiyet gibi. Hayatı önemsemeyi vurgulayan bir programdı. Hekimler vardı. Benden önce bir bayan çıktı, kanser tedavisini Türkiye’de yaptırmış. Ben de anlattım öykümü. Doktor bana rekonstrüksiyonu (kanser sonrası meme onarımı) önerdi ve sonra Prof. Dr. Şükrü Yazar ile irtibata geçildi. Güvenerek geldim buraya. Sevdiklerimi orada bıraktım. Oğlumdan ayrılmak çok zordu ama umut dolu geldim.”Önce fotoğrafları gönderildi Monica Pintilie’nin. Monica’yı sağ memesine yeniden kavuşturan Acıbadem Maslak Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar; önce fotoğrafları inceledi. Ardından hasta davet edildi.

Haberin Devamı

Mikroskop altında karından alınan dokudan meme yapıldı

7 saat süren bir ameliyatla yeniden memesine kavuştu Monica Pintilie. Prof. Dr. Şükrü Yazar, her 8 kadından birinin, hayatının bir döneminde meme kanserine yakalandığını ve memesini kaybedebildiğini söylüyor. İş hayatından aile hayatına, sosyal ve psikolojik durumuna kadar meme, bir kadın için çok önemli bir rol oynuyor. Prof. Dr. Yazar, “Memenin kaybı bir kadın için büyük sıkıntı unsuru. Meme onarımı ise çoğu hasta için hayata yeni bir başlangıç. Üstelik doğal memeye çok yakın benzerlik gösteren meme yapabiliyoruz. Meme onarımı, hastaların ruhsal durumlarını güçlendirerek, hastalıkla daha iyi mücadele etmelerini sağlıyor” diyor.

Haberin Devamı

Meme rekonstrüksiyonu (onarımı) iki yöntemle gerçekleşiyor: Biri protez, diğeri ise Pintilie’ye uygulanan yöntem: Hastanın kendi dokusundan yararlanılarak meme yapılması. Kendi dokusu ile meme onarımları daha karmaşık ve cerrahi tecrübe gerektiren ameliyatlar. Doku olarak sıklıkla karın, sırt, kalça ve bacaktan hazırlanan dokular kullanılıyor. Mikroskop altında deri, deri altı yağ dokusu, besleyici damarları ile birlikte bağlı bulunduğu karın, sırt veya kalça bölgesinden bu alanlardaki kaslara herhangi bir zarar vermeden tamamen ayrılıyor ve damarları alıcı bölgedeki damarlara dikilerek yaşaması sağlanıyor. Prof. Dr. Yazar’ın “İleri derecede sofistike ameliyat” dediği bu ameliyatı yapabilmek için plastik cerrahın mikro cerrahi konusunda deneyimli olması gerekiyor. Zira 1 milimetreden daha ince damarların ayıklanması, birbirine dikilmesi mikroskop altında mümkün olabiliyor. Bu ameliyat sırasında hastaya aynı zamanda, yöntemin zorunlu bir parçası olarak estetik karın germe ameliyatı da yapılmış oluyor. Bu tür ameliyatlar tecrübeli ellerde yaklaşık 6 ila 8 saat sürüyor. Monica Pintilie de 7 saat süren ameliyatla, diğer memesine benzer şekilde sağ memesine kavuştu. Bugün 42 yaşında olan Pintilie, şimdi kendini çok iyi hissediyor ve “yeniden doğmuş gibi” olduğunu söylüyor.

Yazarlar