Sağlıklı Beslenme Kurban bayramında sağlıklı beslenme nasıl olur?

Kurban bayramında sağlıklı beslenme nasıl olur?

28.08.2017 - 14:04 | Son Güncellenme:

Kırmızı et tüketiminin zirvede olduğu kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz , eti ne sıklıkla tüketmeliyiz, kurban eti yemek zararlı mıdır gibi bir çok soruya Uzman diyetisyen Seba Sarıtepe, cevap verdi. İşte kurban bayramında sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır sorusunun cevapları ….

Kurban bayramında sağlıklı beslenme nasıl olur

Kırmızı et tüketiminin zirve yaptığı kurban bayramında, sağlıklı beslenmek için neler yapılmalı, kurban bayramında kilo almamak için nelere dikkat edilmeli, kurban eti nasıl saklanmalı gibi soruların cevaplarını uzman diyetisyen Seba Sarıtepe, sizler için cevapladı. işte kurban bayramında sağlıklı beslenme nasıl olur , sorusunun cevapları...

Haberin Devamı

1) Kurban etini hemen yemek zararlı mıdır?

Kurban etinin sertliğinden birçoğumuz şikayet ederiz. Bunun nedeni kurban kesildiğinde ilk 24 saat sertliğini kaybetmemesidir. Özellikle mide problemleri yaşayan kişilerde hazımsızlık gibi çeşitli sindirim sıkıntıları yaşanabilir. Bu nedenle kurban eti 1-2 gün bekletilmeli, dinlendirilmeli ve daha sonra tüketilmelidir.

2) Kurban bayramında kilo almamak için nelere dikkat edilmeli?

Kurban bayramında et tüketiminin artık göstermesiyle birlikte kilo artışı kaçınılmaz olabiliyor. Bunun yanı sıra misafirliklerde ikram edilen tatlılar da cabası. Bu nedenle et tüketilecek öğünde yanında hafif besinlere yer verin. Salata, sebze gibi.. Etin porsiyonunu çok fazla tutmamak doğru bir yaklaşım olacaktır. Aç kalmamaya çalışın. Ara öğünler yaparak ana öğünlere çok aç başlamamaya çalışın. Böylece iştah kontrolü sağlayabilirsiniz. Fiziksel aktiviteyi arttırarak fazladan aldığınız kalorileri telafi edebilirsiniz.

Haberin Devamı

3) Kurban bayramında doğru beslenme nasıl olur?

Öğünlerde bolca tükettiğimiz pirinç yerine bulgur tercih edebilirsiniz. Ağır tatlılar yerine daha hafif sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz. Et tüketimini de sınırlandırmayı unutmayın. Böylece hem vücudu zorlamaz hem de kilonuzu korursunuz. Fiziksel aktiviteyi arttırın. Su tüketimini göz ardı etmeyin.

4) Kurban etini nasıl tüketmeliyiz?

Kırmızı et demirden zengin bir besindir. Demirden daha çok faydalanmak için yanında C vitamini kaynağı besinler tercih edebilirsiniz. Örneğin etin yanında bol yeşillik bir salata doğru bir tercih olacaktır.

5) Kurban eti nasıl saklanmalı?

Kurban eti -18 derecede saklanabilir. Fakat et çözünürse tekrardan dondurmamalısınız. Bu nedenle tüketeceğiniz kadarını çözdürün.

6) Kurban bayramında hazmı kolaylaştırmak için ne yapmak gerek?

Yemeklerden sonra rezene, papatya gibi sindirimi destekleyen çaylar tercih edebilirsiniz. Tüketeceğiniz sulara limon koyup bekletip tüketmeniz de sindiriminize yardımcı olacaktır.

7) Hamileler kurban eti yiyebilir mi?

Hamileler kurban eti yiyebilir fakat dikkatli olmalıdırlar. Hamilelikte karşılaşılan hazımsızlık gibi sorunlar kurban eti tüketimiyle birlikte artacaktır. Bu nedenle kesilen kurban etini 1-2 gün bekletmek bu şikayetlerin azalmasına yardımcı olacaktır. Kurbanın veterine kontrolünden geçmiş olması da olası hastalıkları önleyecektir.

Haberin Devamı

8) Kimler kurban eti yememeli?

Özellikle kronik hastalığı olan kişiler et tüketimini sınırlandırmalıdır.

9) Kurban eti çocuklar için zararlı mıdır?

Çocuklar kurban eti tüketebilir fakat miktarı çok önemlidir. Yetersiz kırmızı et tüketimi vücutta bazı eksikliklere neden olabileceği gibi fazlasının da zararları olabileceği unutulmamalıdır. Kurban eti pişirilirken kendi yağında pişirilmeli, fazladan yağ eklenmemelidir.


Yazarlar