Yaşam Kusturica gitti kavgası bitmedi

Kusturica gitti kavgası bitmedi

14.10.2010 - 21:41 | Son Güncellenme:

Altın Portakal Film Festivali’nin değerlendirme toplantısına da yönetmen Emir Kusturica tartışması damgasını vurdu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, Bakan Günay’ın “Neredeyse ayaklarına kapandılar” sözlerine , ‘Bizim kültürümüzde biat etmek yoktur, etek öpmek yoktur’ sözleriyle tepki verdi

Kusturica gitti kavgası bitmedi

Antalya’da 47’ncisi düzenlenen Altın Portakal Film Festivali’nin ödül töreni öncesinde Antalya Büyükşehir Belediye ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) Yönetim Kurulu Başanı Mustafa Akaydın, Ramada Otel’de düzenlenen basın toplantısında festivali değerlendirdi. Başkan Akaydın’a AKSAV Genel Koordinatörü Göksel Kumsal, Yönetim Kurulu üyeleri Cengiz Haydar Barut, Arif Bulut ve Hüseyin Şanlı, Sanat Yönetmeni Deniz Ziya Temeltaş, Yürütme Kurulu üyesi Sancar Sayın eşlik etti.
Toplantıda ‘Off Karadeniz’ filminin yönetmeni Nur Dolay’ın Boşnak asıllı Sırp yönetmen Emir Kusturica’ya ilişkin açıklamaları ile bir anda ortalık karıştı. Söz alan Dolay, Kusturica’ya yönelik tepkilerden utanç duyduğunu söylerken salonda bulunan Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Nizamettin Şen müdahale etti. Şen’in, “Bu platformları siyasi platform haline getiremezsiniz. Yeter artık” sözlerine Başkan Akaydın tepki gösterdi, “Kışkırtmayın, sizi kınıyorum” dedi.

‘Atatürk’ün çocuğuyum’
Festivali değerlendirme toplantısının büyük bölümünü bu tartışmaya ayıran Akaydın, NTV’de yayınlanan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, Kusturica için “Neredeyse ayaklarına kapandılar” sözlerine sert tepki gösterdi.
Belediye Başkanı Akaydın, “Ulusalcılık adına hiçbir devlet adamının ayaklarına kapanma lüksüm yoktur. Ama maalesef bu lafı eden adamların da yakın geçmişte kimlerin ayaklarına nasıl şekilde kapandıkları da basının önünde, Türk halkının gözlerinin önündedir. Bana bu örnekleri saydırmayın şimdi. Ben Atatürk çocuğuyum, şeyhlerin çocuğu değil. Bizim kültürümüzde biat etmek yoktur, etek öpmek yoktur. Beynimize güveniriz” diye konuştu. “Kusturica, bütün dünyanın şapka çıkardığı, neredeyse katıldığı ve ödül almadığı hiçbir festival olmayan bir sanatçıdır” diyen Başkan Akaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunun ötesi beni ilgilendirmiyor arkadaşlar. Eğer bu konuda Türkiye Cumhuriyeti’nin hatta kültür adamlarının geçmişte ve bugün yaptığı yanlışlara değinmeye kalkarsak kitaplar kataloglar çıkar. Yani Türkiye Cumhuriyeti olarak Afrika’nın adı duyulmadık bir ülkesinin soykırım yapmış bir devlet başkanını getirip ülkede ağırlıyorsunuz ve tüm dünya sizi kınıyor bundan dolayı. Kalkıp Kusturica ile uğraşıyorsunuz. Halbuki Kusturica ilk defa gelmiyor bu ülkeye. 2001, 2004, 2008’de gelmiş ve 3.5 ay kadar önce de Bursa’da büyük bir coşkuyla karşılanmış ve Yeni Şafak Gazetesi’nde de Mavi Marmara gemisinde yaşananlardan dolayı İsrail’i kınadığı için hakkında çok olumlu yazılar yazılmış.”
Kusturica’nın Antalya’dan olumlu duygularla ayrıldığını ileri süren Akaydın, “Günahları varsa günahlarını tanrı affetsin. Beni ilgilendirmiyor” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı



Sosyal demokratlara darbe vurmaları için uygun sebeptim
47. Antalya Altın Portakal Jüri Üyeliğine davet edilen, ancak Bosna’daki savaşa (1992-1995) ilişkin sözlerine gelen tepkiler nedeniyle Türkiye’den ayrılan Emir (Nemenja) Kusturica, Türkiye’de yaşadıklarıyla ilgili Sırp basınına demeç verdi. Kusturica, Sırbistan’ın “Politika” gazetesine verdiği röportajda, kendisine gösterilen tepkileri çok “anlamsız” bulduğunu ifade ederek, tüm filmlerinin Türkiye’de gösterildiğini ve 10 kez de Türkiye’de konser verdiğini söyledi. Tepkileri AK Parti’nin başlattığını ileri süren Kusturica, “İstanbul’daki siyasetçilerin Antalya’daki sosyal demokratlara bir darbe vurmaları için ben uygun bir sebeptim” dedi. Kusturica, Antalya’da sosyal demokratlarla yaşanan gerginliğin “meşale taşıyıcısının” Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay olduğunu iddia ederek, “Tüm bunlara rağmen çok güzel bir şey yaşadım. Başkan Akaydın, Antalya’nın fahri hemşehrisi olmamı teklif etti” dedi.


723 ETKİNLİK VE 500 BİN İZLEYİCİ
Festivalin olumsuz hava yaratılmaya çalışılmasına rağmen başarıyla geçtiğini belirten Akaydın, çemberi büyütülerek sadece Antalya’nın etkinliği olmaktan çıkarıldığını, Isparta, Burdur, Manavgat’a da yayıldığını kaydetti. Etkinliklere ilgi olmasından dolayı gurur duyduğunu söyleyen Akaydın, 723 etkinlik yapıldığını açıkladı. Geçen yıl 300 bin olan izleyici sayısının ise bu yıl 500 bine yükseldiğini belirten Akaydın, bütçenin de 7 milyon TL olduğunu söyledi.

Yazarlar