Genel Sağlık Mangal kansere neden olabilir

Mangal kansere neden olabilir

02.08.2017 - 11:09 | Son Güncellenme:

Yaz aylarının en keyifli aktivitelerinden mangal kansere neden olabilir. Diyetisyen Şebnem Kandıralı, mangalın yanlış uygulanmasının kansere yol açabileceğini açıkladı.

Mangal kansere neden olabilir

Çok yüksek sıcaklıklarda et pişirmenin heterosiklik aminler denilen kansere neden olan bileşikleri üretebildiğini belirten Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, "Özelikle kömürleşmiş etlerin sık tüketiminin prostat, pankreas ve kolon kanserine yakalanma riskini arttırdığı biliniyor.

Haberin Devamı

Ayrıca çok fazla ızgara tüketim yapan ülkelerde mide kanseri vakaları da yüksek oranda görülmektedir" dedi.

Güvenli mangal yapmanın püf noktaları:

-Birkaç saat önce etleri marine etmek heterosiklik amin oluşumunu azaltır. Bunun için biberiye, zerdeçal, zeytinyağı ve sarımsak kullanabilirsiniz.
- Izgara etlerin kömürleşmiş kısımlarının ayrılması da maruziyeti azaltır.
- Izgara yapmadan önce etler folyoya sarılabilir. Folyo yiyecek ve ızgara arasında bir bariyer görevi görür ve heterosiklik amin oluşumunu azaltır.
- Eti ızgara yapmadan önce buharda pişirmek veya kaynatmak ızgaradaki pişme süresini azaltır.
-Sağlıklı beslenme sadece doğru gıdayı seçmek değildir aynı zamanda doğru pişirme yöntemlerini de uygulamaktır. En güvenli pişirme yöntemi de düşük sıcaklıklarda uzun süre pişirmektir.

Yazarlar