Genel Sağlık Sıcaklarda sıvı tüketimine dikkat! 'Günde en az 10 bardak' uyarısı

Sıcaklarda sıvı tüketimine dikkat! 'Günde en az 10 bardak' uyarısı

23.07.2023 - 11:57 | Son Güncellenme:

Sıcak havalarla birlikte günlük sıvı tüketiminin önemi de artışa geçiyor. Son olarak Amerikan Kalp Derneği'nin uyarılarıyla tekrar gündeme gelen sıcaklarda sıvı tüketimi, kalp yetmezliğinden ritim bozukluğuna pek çok probleme karşı adeta kalkan görevi üstleniyor. Uzmanlar, sıcak havalarda sıvı tüketimi konusunda mutlaka dikkat edilmesi gereken kuralları sıraladı ve önemli uyarılarda bulundu.

Sıcaklarda sıvı tüketimine dikkat Günde en az 10 bardak uyarısı

Yazın en sıcak günlerini yaşadığımız bugünlerde çok daha fazla sıvı tüketmemiz gerekiyor. Son olarak Amerikan Kalp Derneği'nin uyarısıyla dikkat çekilen sıcak havalarda sıvı tüketimi, birçok rahatsızlığın önlenmesinde kritik bir rol oynuyor. Yapılan araştırmalara göre aşırı sıcak havalarda yeterince sıvı tüketmeyen kişilerde inme, kalp duvarında kalınlaşma, kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu gibi problemler yaşanabiliyor. Uzmanlar, yaz aylarında günlük sıvı ihtiyacının karşılanması ve doğru sıvı tüketimi için önemli uyarılarda bulunuyor.

Haberin Devamı

Sıcaklarda sıvı tüketimine dikkat Günde en az 10 bardak uyarısı

'RİTİM BOZUKLUĞUNA YOL AÇABİLİR'

Aşırı hava sıcaklıklarının sıvı kaybına yol açtığını ve bu durumun başta kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere birçok probleme yol açtığını söyleyen Uzman Diyetisyen Kumsal Kurucu, susuz kaldığımızda kalbimizin kan pompalamak için daha çok çalıştığını hatırlatarak, "Bu durum kalbimizin daha hızlı atmasına ve ritim bozukluğuna yol açabilir" dedi.

Susuz kalmanın, kan akışkanlığını bozarak dolaşımı zorlaştırdığını ve sodyum seviyesini artırdığını söyleyen Uzman Diyetisyen Kurucu, yeterli sıvı tüketimi sayesinde kalbimizin kan pompalanmasının kolaylaşacağını söyledi.

'SU İÇMEK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN'

Uzman Diyetisyen Kumsal Kurucu, yaz aylarında etkili olan sıcak havalar nedeniyle normale göre çok daha fazla elektrolit ve sıvı kaybettiğimizi hatırlattı. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60'ının sudan oluştuğunu ama bunaltıcı hava nedeniyle birçoğumuzun gün içinde su içmeyi unuttuğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Kurucu, "Susamamız aslında su içme eşiğini çoktan aştığımızı anlatır bize. Su içmek için susamayı beklememeliyiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Vücudumuzun suya ihtiyacı olup olmadığını anlamanın en pratik yollarından birinin idrar rengimiz olduğunu söyleyen Kurucu, "İdrarınız soluk sarı renkteyse doğru yoldasınız. Daha koyu renkte ise mutlaka daha çok sıvı tüketmelisiniz" dedi.

Sıcaklarda sıvı tüketimine dikkat Günde en az 10 bardak uyarısı

KAFEİNLİ VE ŞEKERLİ İÇECEKLER İLK TERCİH OLMAMALI

Yaz aylarında sıvı tüketirken çoğunlukla çay, kahve ya da asitli ve kafeinli içecekleri tüketiyoruz. Ancak bu alışkanlık aslında sağlığımız için çok da doğru değil. Günlük sıvı ihtiyacımızı karşılamak için kafeinli içecekler yerine suyu tercih etmemiz gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Kumsal Kurucu, "Kafein, idrar söktürücü etkisiyle vücudumuzdan su kaybettirir ve böylelikle normalde tüketmeniz gereken sıvı miktarının üzerine çıkarsınız" dedi.

Kurucu ayrıca, meyve suyu gibi şekerli içeceklerin sıvı ihtiyacını karşılamak için doğru bir tercih olamayacağının da altını çizdi.

GÜNDE NE KADAR SIVI TÜKETİLMELİ?

Peki günde ne kadar sıvı tüketilmeli? Uzman Diyetisyen Kumsal Kurucu, sıcak havalarda günde 2 ila 2.5 litre sıvı tüketimi kuralının üzerine çıkılması gerektiğini söyledi. Kurucu, "Aşırı güneşli havalarda terleme yoluyla vücuttan daha fazla sıvı kaybedilir. Bu yüzden erkekler günde 15.5 bardak, kadınlar ise 11.5 bardak sıvı tüketmeli" diye konuştu.

Haberin Devamı

Uzman Diyetisyen Kurucu ayrıca günlük sıvı ihtiyacının kişilerin sağlık durumuna ve yaşına göre de değişkenlik gösterebileceğini vurguladı.

BU KURALLARA DİKKAT EDİN!

Uzman Diyetisyen Kumsal Kurucu, sıcak havalarda sıvı tüketimi konusunda faydalı olacak bazı kuralları şöyle sıraladı:

- Sabah dişlerinizi fırçaladıktan sonra 1 su bardağı su için.
- Susamadığınızda dahi yudum yudum su için, gün içinde yanınızda cam su şişesi taşıyın.
- Çay ve kahve tüketimini sınırlandırın.
- Şekerli içecekler yerine salatalık ya da karpuz gibi sulu besinleri tüketin.
- Soda yerine maden suyu tüketin.
- Gece yatmadan önce 1 bardak su içerek kalp duvarında kalınlaşma riskini azaltın.

Yazarlar