Sağlık Sperm Nedir, Nasıl Oluşur? Erkek Spermi Kaç Günde Yenilenir, Neye İyi Gelir?

Sperm Nedir, Nasıl Oluşur? Erkek Spermi Kaç Günde Yenilenir, Neye İyi Gelir?

06.03.2021 - 16:25 | Son Güncellenme:

Erkeklerin üretim sisteminde bazı görevler bulunur. Erkek üreme sistemleri sperm üreten sistemlerdir. Spermin tam olarak nasıl oluştuğu ve nasıl yenilendiği pek çok erkeğin merak ettiği bir konudur. Sperm nedir, nasıl oluşur? Erkek spermi kaç günde yenilenir, neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar

Sperm Nedir, Nasıl Oluşur Erkek Spermi Kaç Günde Yenilenir, Neye İyi Gelir

 Sperm, erkek üreme sistemi tarafından üretilir. Aynı zamanda üretilen bu spermler üreme sisteminde depolanır.

Haberin Devamı

 Sperm Nedir? Nasıl Oluşur?

 Erkeklerin üreme sistemi, sperm üretir, depolar ve taşır. Kadınların üremesine göre oldukça farklıdır. Erkek üreme organları pelvik boşluklarının hem iç hem de dış kısmında yer alıyor. Erkek üreme organları başlığı altında bazı organlar bulunuyor. Bu organlar şu şekildedir;

  • Epididim ve vas deferensten
  • Testis
  • Penis

Seminal vezikülleri ve prostat bezin içinde yer alan aksesuar bezleri

Üretilen spermler testislerde gerçekleşir. Ergenlik dönemini yaşayan bir erkek her gün devamlı olarak 0.05 milimetre uzunluğunda milyonlarca sayıda sperm üretimi yapabilir. Testis içerisinde küçük bir tüp sistemi yer alıyor. Bu tüplere seminifer tübüller adı veriliyor. Bu tüp çeşitleri erkeklerin cinsiyet hormonlarını sperm haline dönüştürebiliyor. Germ hücreler, baş ve kısa kuyruklu bir kurbağa yavrusuna benzeyene kadar bölünebilir ve değişir.

Haberin Devamı

 Kuyrukları, spermi epididimis adı verilen testis arkasındaki bir tüpe doğru iter. Spermler yaklaşık altı hafta süresince epididim içerisinde ilerler ve bu ilerlemeyle gelişimini tamamlar. Epididimden çıkan spermler vas deferense geçiş yapar.

 Erkek Spermi Kaç Günde Yenilenir? Neye İyi Gelir?

 Ergenlik çağına gelmiş veya geçmiş bir erkek, sperm üretimini günlük yapar. Her erkek günlük olarak üreme sisteminde sperm üretebilir. Bu sperm sayısı milyonlarca sayıya kadar ulaşabilir. Bir erkek cinsellik sırasında uyarı aldığında, sperm meniyi oluşturmak adına seminal sıvıyla karışma yaşar.

 Cinsel ilişki sırasında oluşan orgazm sonucunda spermler üretra yoluyla birlikte penisin dışına çıkar. Bu durum boşalma olarak adlandırılır. Bir germ hücresi içerisinden yumurta dölleme yeteneği olan olgun sperm hücrelerine gitme süreçleri yaklaşık 3 ay sürebilir. Sağlıklı erkekler günlük olarak 75 ile 160 milyon arası sperm üretebiliyor. Fakat boşalma yaşanmasıyla birlikte kaybedilen sperm sayısı bu sayıların üç katını geçebiliyor.

 

Yazarlar