Sağlık Uzmanı açıkladı! Stres ve yorgunluğa iyi geliyor, mutluluk hormonu salgılatıyor

Uzmanı açıkladı! Stres ve yorgunluğa iyi geliyor, mutluluk hormonu salgılatıyor

05.04.2024 - 12:34 | Son Güncellenme:

Şehir hayatı, yoğun iş temposu gibi gündelik hayat stresi zihin sağlığını kötüleştirebiliyor. Yapılan çalışmalar ise gündelik hayatın temposundan uzaklaşıp seyahat etmenin stres ve yorgunluğa iyi geldiğini ve mutluluk hormonu salgılattığını ortaya koydu.

Uzmanı açıkladı Stres ve yorgunluğa iyi geliyor, mutluluk hormonu salgılatıyor

Gündelik hayatın getirdiği bazı sorumluluk görevleri ve koşturmacalar zihinsel sağlımızı etkiliyor. Yoğun şekilde enerjisiz, hâlsiz, tükenmiş hissetmeye ve dinlenmiş olmaya rağmen bu durumun azalmadan devam etmesine ‘psikolojik yorgunluk’ deniliyor. Psikolojik yorgunluk ve zihinsel sağlığı iyileştirmede en etkili yöntemin seyahat etmek olduğunu uzmanı vurguladı.

Haberin Devamı

Cnnturk.com’da yer alan içeriğe göre, Arş. Gör. Psikolog Simay Yılmaz, mutluluk hormonunu artırdığı bilinen seyahatin, bireylerin zihinsel ve duygusal gelişimine sağladığı katkıları anlattı. Yaklaşan Ramazan Bayramı vesilesiyle okula ve işe ara verilen bu dönemde kendine vakit ayırmak isteyenler seyahat hazırlıklarına başladı. 

Yılmaz, kariyerimizdeki verimliliği artırmak için mola vermek gerektiğini aktardı.

Arş. Gör. Simay Yılmaz, “Seyahate çıktığınızda sorunlarınızdan uzaklaşmış hissettiğiniz oldu mu? Veya başka bir ülkede uçsuz bucaksız okyanusa bakıp bize sıkıntı veren sorunların aslında dünyanın büyüklüğüne göre ne derece küçük olduğunu hatırladığınız? Veya tüm bunları düşünürken durumun aslında sanıldığı kadar kötü olmadığını, her şeyin bir şekilde çözüleceğini ve dünyanın bizim sorunlarımızın ötesine uzadığını düşündüğünüz?” sorularıyla okurları konu hakkında düşünmeye yöneltti.

Haberin Devamı

Uzmanı açıkladı Stres ve yorgunluğa iyi geliyor, mutluluk hormonu salgılatıyor

BEYNİ UYARMAYA YARDIMCI OLUYOR

Zihinsel sağlığınızı iyileştirmenin yolu seyahat etmekten geçiyor olabilir.

İnsanların tatile çıktıklarında kendilerini alışık olmadıkları farklı bir çevrenin içerisinde bulduklarını ve bu durumda da alıştıkları davranışların dışında hareket ettiklerini belirten Yılmaz, “Seyahatle birlikte gerçekleşen duyusal ve bilişsel uyarım kişilerin zihinsel sağlığı için de oldukça önemlidir.

Geliştirici aktivitelerin ve deneyimlerin beyni uyarmaya yardımcı olduğuna dair pek çok çalışma mevcuttur.

ZİHİNSEL VE DUYGUSAL AÇIDAN KAÇIŞ

Yapılan yeni çalışmalara göre seyahat etmenin mutluluk hormonunu artırmasının yanı sıra günlük çevremizin alıştığımız yapısından farklı biçimlerde yeni öğrenmelere yol açan duygusal ve sosyal bir deneyim sunduğunu göstermektedir” sözleriyle durumu açıkladı.

Hepimiz günlük hayatın stresinden ve yoğun iş temposundan kaçmanın yollarını aradığını ifade eden Simay Yılmaz ,”Seyahat amacıyla şehir veya ülke dışına çıkmak kişiye, zihinsel ve duygusal açıdan kaçış sağlayabilir.

Uzmanı açıkladı Stres ve yorgunluğa iyi geliyor, mutluluk hormonu salgılatıyor

Başka bir şehre veya ülkeye seyahat etmek bakış açımızı şekillendirmemize ve sorunlarımızdan uzaklaşmamıza yardımcı olabilir” şeklinde devam etti. Seyahat etmenin zihinsel sağlığa birden fazla açıdan iyi geldiğinin bilinen bir gerçek olduğunu vurgulayan Simay Yılmaz, “Bunlardan birisi olarak stresi azaltmasından söz edilebilir.

Haberin Devamı

KORTİZOL SEVİYESİNİ DÜŞÜRMEYE YARDIMCI OLUR

Günlük rutinlerden uzaklaşmak, rahatlamaya ve yeniden enerji kazanmaya yardımcı olabilir. Rahatlamak, vücudun stres hormonu olarak da bilinen kortizol seviyesinin düşmesine yardımcı olabilir. Bir diğer faydası da kişide gelişimin artırmasıdır. Yeni yerleri, kültürleri veya dilleri keşfetmek yardımcı olabilir” dedi.

Simay Yılmaz, yeni ve yabancı bir ortamda seyahat etmenin o ortamın zorlukları ile baş edebilmeyi öğrenip konfor alanının dışına çıkmanın başarı duygusunu ortaya çıkarabileceğini belirtti.

Yazarlar