Yaşam ‘Yakın gelecekte yüz nakli sıradanlaşacak’

‘Yakın gelecekte yüz nakli sıradanlaşacak’

23.08.2008 - 00:53 | Son Güncellenme:

Fransız plastik cerrah Laurent Lantieri, tıp dergisi Lancet’ta yayımlanan araştırmasında yüz nakillerinin, yakın gelecekte böbrek ve karaciğer nakilleri gibi yaygınlaşacağını belirtti

‘Yakın gelecekte yüz nakli sıradanlaşacak’

İngiliz Lancet dergisinde yayımlanan araştırmalara göre, dünyada yüz nakil araştırmalarında “şaşırtıcı” ilerlemeler kaydedildiği ve bu ilerlemeler sayesinde bu tür ameliyatların yakın bir gelecekte “sıradanlaşacağı” bildirildi.
Dergide yayımlanan araştırmalardan birinde imzası bulunan Fransa’daki Henri Mondor-Albert Chenevier Hastanesi’nde görevli plastik cerrah Laurent Lantieri çalışmasında, “Yüz nakillerinin, bir gün böbrek ve karaciğer nakilleri gibi yaygın hale geleceğini düşünmemek için bir neden yok” ifadesini kullandı.
Araştırmada Laurent Lantieri ve ekibinin 2007 yılında, tümörler nedeniyle yüz hatları korkunç bir biçimde bozulan 29 yaşındaki bir hastaya, başka bir kişiden alınan yüzün alt bölümünü naklettiği belirtildi. Bu operasyon sayesinde hastanın, fark edilebilir yanaklar, burun ve ağza sahip olduğu, hastanın ameliyattan 6 ay sonra gülebildiği ve göz kırpabildiği kaydedildi.

Başarılı operasyonlar
Dergide yayımlanan, Çinli doktorların çalışmasında da, yüzünün bir bölümü ayı tarafından parçalanan bir hastadan söz edildi. Çinli doktorların, yaptıkları ameliyatla hastaya, yeni bir burun, üst dudak ve yanak naklettikleri, hastanın birkaç ay sonra yiyebildiği, içebildiği, konuşabildiği ve Yunnan vilayetindeki evine döndüğü ifade edildi.
Her iki vakada da hastaların yüzlerinin nakil edilen dokuyu bir defadan fazla reddettiği, ancak doktorların sorunu çeşitli tedavi yöntemleriyle çözdüğü, Fransız hastanın bugün söz konusu sorunu aşmak için günde 3 adet ilaç aldığı belirtildi. Laurent Lantieri, “Bu şeker hastalarının aldığından daha az” yorumunu yaptı.

Yazarlar