Genel Sağlık Yeni bir dil öğrenmenin bile faydası var! İşte Alzheimer riskini azaltmanın yolları

Yeni bir dil öğrenmenin bile faydası var! İşte Alzheimer riskini azaltmanın yolları

21.09.2023 - 17:38 | Son Güncellenme:

Yaşam tarzı alışkanlıklarımız çeşitli hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bu sıkıntılardan biri de Alzheimer. Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, yaşam tarzı ve Alzheimer ilişkisi hakkında bilgi vererek Alzheimer riskini azaltmanın yollarını anlattı.

Yeni bir dil öğrenmenin bile faydası var İşte Alzheimer riskini azaltmanın yolları

Yaşam tarzı alışkanlıklarımız çeşitli hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bu sıkıntılardan biri de Alzheimer. Tütün ürünleri kullanmak, yüksek tansiyon, obezite, şeker hastalığı, düşük fiziksel aktivite, yetersiz uyku ve yüksek stres seviyelerinin Alzheimer riskini artırdığını vurgulayan uzmanlar, yaşam tarzında yapılacak olumlu değişikliklerin Alzheimer riskini azaltmada önemli bir rol oynayabildiğini söylüyor. Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, "Yaşam tarzındaki değişiklikler mevcut Alzheimer hastalığını tedavi etmez, yalnızca riski azaltabilir veya hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni bir dil öğrenmenin bile faydası var İşte Alzheimer riskini azaltmanın yolları

YENİ BİR DİL ÖĞRENMEK DE FAYDALI

Düzenli fiziksel aktivitenin beyin sağlığına katkıda bulunduğunu ve Alzheimer riskini azaltabildiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, şunları söyledi:

"Özellikle yüzme, koşu, bisiklet gibi kardiyovasküler egzersizler ve ağırlık antrenmanları faydalı olabilir. Bu egzersizler, kan akışını artırarak ve inflamasyonu azaltarak beyin fonksiyonlarını korumaya yardımcı olur. Antioksidan açısından zengin meyve ve sebzeler, Omega-3 yağ asitleri ve düşük doymuş yağ içeren diyetler, Alzheimer riskini azaltabilir. Akdeniz diyeti gibi sağlıklı beslenme planları bu konuda etkili olabilir. Bulmaca çözme, satranç oynama veya yeni bir dil öğrenme gibi zihinsel aktiviteler, beyin plastisitesini artırabilir ve kognitif rezervi güçlendirebilir. Bu, Alzheimer'ın etkilerini geciktirebilir veya hafifletebilir."

UYKU KALİTESİ DE ETKİ EDİYOR!

"Güncel araştırmalar, yaşam tarzı değişikliklerinin Alzheimer riskini azaltabileceğini gösteriyor. Özellikle beslenme, egzersiz, kognitif eğitim gibi çoklu müdahalelerin bir arada uygulandığı çalışmalar, en umut verici sonuçları veriyor" diyen Uzman Klinik Psikolog Alp, şöyle devam etti:

Örneğin, aerobik egzersizin amiloid plak birikimini azaltabileceği belirtildi. Akdeniz diyeti gibi sağlıklı bir diyetin bilişsel fonksiyonları korumada etkili olabileceği gösterildi. Ayrıca uyku kalitesinin iyileştirilmesinin Alzheimer’ın etkilerini hafifletebileceği belirlendi.

Yeni bir dil öğrenmenin bile faydası var İşte Alzheimer riskini azaltmanın yolları

'YALNIZCA RİSKİ AZALTIR'

Yaşam tarzında gerçekleşecek olumlu değişikliklerin Alzheimer riskini azaltmada önemli bir rol oynayabileceğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, "Yaşam tarzı değişikliği mevcut Alzheimer hastalığını tedavi etmez, yalnızca riski azaltır ya da hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir" dedi. Uzman Klinik Psikolog Alp, ayrıca konuyla ilgili her zaman bir sağlık uzmanına başvurulması gerektiğini hatırlattı.

Yazarlar