Genel Sağlık Yüz estetiği deyip geçmeyin! Fazla dolgu yapay görünüme neden oluyor

Yüz estetiği deyip geçmeyin! Fazla dolgu yapay görünüme neden oluyor

18.09.2023 - 12:46 | Son Güncellenme:

Yıllar içinde oluşan değişimlerin restore edildiği yüz estetiğinin aynı zamanda yüz orantılarının da düzeltildiği bir işlem olduğunu söyleyen Uz. Dr. Selma Salman, yaptığı uyarılarla işlemi yapan uzmanın yüz anatomisi ve estetiği hakkında fikir sahibi olmasının önemini vurguladı.

Yüz estetiği deyip geçmeyin Fazla dolgu yapay görünüme neden oluyor

Kişiye özgü uygulamaların yerine her yüzde aynı estetik müdahalelerin yapılması, yapay görünümlü ve birbirine benzeyen yüzlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Magazin dergileri ya da sokakta her gün birbirine benzeyen estetik yüzlerle karşılaşıyoruz. Bu da kozmetik işlemlerde ön yargıyı beraberinde getiriyor. Uz. Dr. Selma Salman, hatalı kozmetik uygulamalar ve olması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Yüz estetiği deyip geçmeyin Fazla dolgu yapay görünüme neden oluyor

'YÜZ ORANTILARINA DİKKAT EDİLMELİ'

Ön hazırlık gerektirmeyen ve poliklinik ortamında yapılabilen ameliyatsız yüz gençleştirme teknikleri gün geçtikçe estetik ameliyatların yerini alıyor. Hızlı iyileşme ve komplikasyon riskinin daha az olmasının yanında maliyetinin de daha düşük olması nedeniyle toplumun birçok kesimi ameliyatsız minimal girişimsel tekniklerden faydalanıyor.

Yıllar içinde oluşan değişimlerin restore edildiği yüz estetiğinin aynı zamanda yüz orantılarının da düzeltildiği bir işlem olduğunu söyleyen Uz. Dr. Selma Salman, "İşlemi yapan uzmanın yüz anatomisi ve estetiği hakkında fikir sahibi olması gerekiyor. İdeal bir yüzde burun, dudak, çene ucu ve yanaklar gibi yüz yapıları uyum içinde olmalı. Olması gereken oranların dışına çıkıldığında yapay görünüm ortaya çıkar" dedi.

Haberin Devamı

“Uygulamayı yaptırmak isteyen kişinin duyuma dayalı bilgilerde ısrarcı olması kişisel özelliklerin göz ardı edilmesine neden oluyor. Örneğin, aşırı kaş kaldırma gibi uygulamalar şaşkın yüz ifadeli ve birbirine benzeyen yüzler oluşmasına neden oluyor. Kozmetik işlem için başvuran kişinin, uygun olup olmadığını bilmeksizin işlem yaptırmasının önüne geçebilmek adına öncelikle beklentilerin iyi anlaşılması gerekiyor. Beklentilerin netleştirilmesinin ardından kişisel özellikler ve farklılıkların korunması göz önünde tutularak, yüzün anatomik oranlarına da uyarak şekillendirme sağlanmalıdır. Uygulama için başvuran kişilere gerçekten ihtiyacı olan işlem; yüz orantısını bozmadan, ihtiyacını karşılayacak ve en doğal görünümü oluşturacak şekilde yapılmalı.” Uz. Dr. Selma Salman

Yüz estetiği deyip geçmeyin Fazla dolgu yapay görünüme neden oluyor

'UYGUN DOZ AŞILMAMALI'

"Deri yaşlanmasının en önemli klinik özelliğinden biri kırışıklık" diyen Uz. Dr. Selma Salman, “Derinin yıllar içinde incelmesi güneş maruziyeti ve sigara gibi dış faktörlerin etkisiyle hızlanıyor. Ayrıca yüzde mimik ve kaşların çokça kullanılması da kırışıklıkların oluşumuna katkıda bulunuyor. Kırışıklıklardan kurtulmak için kullanılan botoks uygulaması doğru uygulandığı zaman olumlu sonuç veriyor. Kas içine enjekte edilerek uygulanan botoks işlemi sayesinde kas kasılmasını sağlayan olayların meydana gelmesi engelleniyor. Enjekte edilen kasın kasılmasında geçici azalma yaşanmasıyla kırışıklıklar düzeltiliyor. Uygulama sonrasında minik kaslar daha az oranda kullanılacağından yeni kırışıklık oluşumunun da önüne geçiliyor” bilgilerini paylaştı.

Gereğinden fazla doz kullanımının mimik kaslarının tam felcine neden olduğunu belirten Uz. Dr. Selma Salman, “Bunun sonucunda da ifadesiz yüz görünümü ortaya çıkıyor. Doğallığı kaybetmemek adına botoks uygulamalarında minik kasların çalışması azaltılırken, tamamen durdurulmasının önüne geçmek gerekiyor” diye konuştu. 

“Cilt altında bulunan ve cilde destek sağlayan bağ dokusu yılların etkisiyle azalıyor. Su tutma özelliğiyle deriye parlaklık ve nemlilik sağlayan bağ dokusunun azalmasıyla ciltte sarkmalar meydana geliyor. Poliklinik ortamında rahatlıkla yapılabilen dolgu uygulamalarıyla ciltte oluşan sarkmalar ve kırışıklıklardan kurtulmak mümkün. İğne yardımıyla cildin altına yapılan ve 8-12 ay kalıcılığı olan dolgu uygulamalarıyla alın, kaş arası, dudak kenarı ve yanaklardaki sarkmalar ile gözaltı çöküklüklerinden kolaylıkla kurtulmak mümkün. Gereğinden fazla dolgu kullanmak yapay görünüme neden olabiliyor. Bu noktada uygulamayı yapan uzmanın başvuran kişiye işlem dozları hakkında bilgi vererek yönlendirmede bulunması gerekiyor. Yüzün estetiği ile doğallığını bozmayacak en uygun miktarda ve yeterli dozda uygulama yapılması doğal sonuçlar veriyor.” Uz. Dr. Selma Salman

Yazarlar